Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Curetis

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
houden
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Opinie Jaap Barendregt, 16 jan 2018 15:30

Staatsobligaties beginnen het jaar nerveus

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Curetis

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
houden
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden

De markten voor staatsobligaties zijn het jaar nerveus begonnen. Met hun monetaire beleid zijn meerdere centrale banken de financiële markten nog aan het verruimen. Maar het is duidelijk dat zij allemaal denken aan methodes om die verruiming geleidelijk om te gaan zetten in verkrapping. Daar zijn vooral de belangrijkste staatsobligatiemarkten nerveus onder, want turbulentie verhoogt de kans op beleggingsverliezen. Zolang er een kans is dat de inflatie ooit hoger zal worden dan de bedoeling is, zullen centrale banken een passend monetair instrumentarium voor inflatiebestrijding moeten hebben.

Verkrappend effect

Daar hoort een zeker, maar niet altijd duidelijk, niveau van de officiële centralebank-tarieven bij. De rente op dat niveau heeft (in theorie) geen inflatoir en geen deflatoir effect. De centrale banken zitten allemaal onder dit niveau en gaan ook allemaal naar het zogeheten neutrale renteniveau. Vanaf dat punt heeft een renteverhoging een verkrappend effect.

Overigens heeft het stopzetten van aankopen door de banken, zeker bij schuldaflossing van de debiteur, ook een verkrappend effect. Dat laatste is onbekend terrein, wat de onzekerheid van de markten vergroot. Dit verklaart de soms grote stijgingen van de lange rente in de VS en Duitsland.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.