Updates

Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BP

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BP

Advies
kopen
Opinie Johan Brinkman, 23 nov 2017 09:45

Commentaar: Beleg in technologie, maar neem ook winst

0 0 Leestijd ongeveer

Tech rules. De vijf Amerikaanse techgiganten bereikten dit najaar een nieuwe mijlpaal. Amazon, Alphabet, Microsoft, Apple en Facebook waren na enkele forse koersstijgingen voor het eerst meer dan $3 bln waard.

Vier van de vijf giganten bereikten deze maand ook een nieuwe recordstand (alleen Amazon bleef hangen op het oude record van oktober) en ook de recente rapportages over het derde kwartaal gaven beleggers geen reden om hun positieve verwachtingen over deze bedrijven bij te stellen.

Het succes van de technologieaandelen is echter breder. Het koersrendement dit jaar tot nu toe van technologiebeurs Nasdaq bedraagt 27,5%, tegenover 16,1% voor de breed samengestelde S&P500. Op bijvoorbeeld de Amsterdamse beurs zijn dit jaar ASML, ASMI, TKH en Besi absolute uitblinkers.

Op deze plek verkondigde ik al in augustus vorig jaar dat in een breed gespreide en op groei gerichte portefeuille de technologiesector niet mag ontbreken en wij zijn dat sindsdien ook in praktijk blijven brengen.

Nog steeds koopwaardig
Onze technische adviezen op álle bovengenoemde Amerikaanse en Nederlandse aandelen luidden al tijden ‘kopen’. Ondanks de opgelopen waarderingen vinden wij ASML en Besi op het Beursplein en Alphabet en Facebook op Wall Street fundamenteel ook nog steeds koopwaardig (de andere vijf mag u aanhouden).

En meerdere van de bovengenoemde aandelen hebben wij inderdaad al lange tijd in portefeuille, zoals ASML, TKH en Besi in de portefeuille NL, Microsoft en Apple in de defensieve portefeuille, Microsoft ook in de dividendportefeuille en Besi en TKH ook in de offensieve portefeuille.

Ook een keerzijde
Toch heeft het succes van de techaandelen ook een keerzijde. Als logisch gevolg hiervan neemt de weging van deze sector in uw portefeuille ook in rap tempo toe. Zo bedraagt het gewicht van de drie techaandelen in de portefeuille NL, die in totaal bestaat uit dertien fondsen en een stuk cash, nu al 34%.

Nu is een overweging een zegen als de Apple’s en ASML’s van deze wereld hun zegetocht blijven vervolgen. Toch moeten we ook onze ogen niet sluiten voor een ommekeer in marktsentiment of een rotatie  naar andere sectoren. In tech overwogen portefeuilles kunnen daardoor onevenredig getroffen worden.

Kortom: houd tech in portefeuille of – als dit nog ontbreekt, koop ASML, Besi, Alphabet en/of Facebook. Maar schroom ook niet geheel of gedeeltelijk winst te nemen  op een of meerdere van uw techposities.


Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.


Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!