Updates

Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Danone

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
image description
Opinie Johan Brinkman, 24 aug 2016 11:05

Commentaar: technologie mag niet ontbreken in uw portefeuille

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Danone

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen

Royal Dutch Shell is al decennia de hoeksteen van de portefeuille van veel Nederlandse beleggers. En hoewel wij op dit moment geen koopadviezen hebben op grote olieconcerns, wijzen wij vanuit het idee van een stabiel dividend een groot oliebedrijf in uw portefeuille zeker niet af, al geven wij in onze eigen voorbeeldportefeuilles wel de voorkeur aan Chevron (offensieve portefeuille en dividendportefeuille) of Exxon Mobil (defensieve portefeuille). Maar als u van oudsher een positie heeft in Shell, mag u die wat ons betreft zeker aanhouden.

Echter, de sleutelrollen van bedrijven als Shell, Exxon Mobil en Chevron in de wereldeconomie zijn natuurlijk al lange tijd overgenomen door de technologiebedrijven. En vanaf de jaren negentig domineren (Amerikaanse) technologiebedrijven ook de beurs. Natuurlijk met vallen en opstaan – met als meest sprekende voorbeeld de dot-com bubble tot 2000 – maar keer op keer met nieuwe impulsen, zoals het enorme succes van Facebook de laatste jaren. En niet voor niets bevatten ook onze voorbeeldportefeuilles tal van Amerikaanse – en ook Nederlandse – technologiebedrijven.

De koersstijgingen van onder meer Microsoft, Alphabet, Amazon en Facebook hebben er op Wall Street toe geleid dat het aandeel van de gezamenlijke technologiebedrijven binnen de S&P500 met 21% weer bijna net zo hoog is als vijftien jaar geleden. Overigens bereikte technologiebeurs Nasdaq – het symbool van het klappen van de zeepbel in 2000 – vorig jaar alweer een nieuwe hoogste stand ooit en werd begin vorige week nog een nieuw record neergezet.

Dit alles roept natuurlijk de vraag op of we aan de vooravond staan van een tweede dot-com crash. Daarvoor zijn zowel argumenten pro als contra te noemen, en inderdaad vinden wij nu tegen de huidige koersniveaus maar één Amerikaans technologiebedrijf – Alphabet – op fundamentele gronden koopwaardig (op technische gronden staan de meeste technologiereuzen wel op ‘kopen’). Maar gelukkig voor u zijn we zowel in onze Koerswijzer met Nederlandse aandelen als in onze Nederlandse voorbeeldportefeuille enthousiast over onder meer de Nederlandse technologieparels Besi en TKH.

Kortom: in een breed gespreide en op groei gerichte portefeuille mag ook de technologiesector niet ontbreken.

Commentaar: een goede zomer maakt nog geen goed jaar

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!