Updates

Aandelen Nederland

IMCD

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Wolters Kluwer

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Danone

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
houden
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

IMCD

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Wolters Kluwer

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Danone

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
houden
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Opinie Johan Brinkman, 12 sep 2017 10:45

Portefeuille NL: tegenvallers opgevangen

0 0 Leestijd ongeveer

Na een flitsende start in de eerste twee maanden van het jaar schommelt het rendement van de portefeuille NL over 2017 al bijna een half jaar rond de +20%. Door de goede halfjaarcijfers van andere bedrijven konden we tegenvallers bij Acomo en TKH deze zomer opvangen.

Van de dertien bedrijven die deel uitmaken van de portefeuille NL vielen de halfjaarcijfers van slechts een tweetal tegen. In de eerste helft van het cijferseizoen stelden de resultaten van Acomo beleggers zwaar teleur.  En in de tweede helft van het seizoen vervulde TKH de rol van dissonant in onze meest succesvolle voorbeeldportefeuille van 2017. Dat aandeel ging halverwege vorige maand zwaar onderuit na een teleurstellende winstverwachting.

Beurslievelingen

De verhalen achter Acomo en TKH van de afgelopen jaren zijn grotendeels dezelfde. Beide zijn smallcaps die uitgroeien tot ware beurslievelingen door kwartaal na kwartaal goede resultaten en stijgende koersen te laten zien. Acomo zette op 20 juni een hoogste punt ooit neer, TKH nog op 4 augustus. Echter, naar aanleiding van hun halfjaarcijfers verloren beide aandelen terrein. Sinds het hoogtepunt van 20 juni staat Acomo nu op -15,3%; voor TKH geldt dat het resultaat vanaf de piek nu -4,7% bedraagt.

Ondanks deze tegenvallers in de afgelopen zomer bieden beide aandelen in geheel 2017 echter nog steeds een prima rendement. Vooralsnog zien we ook geen reden om ze uit onze portefeuille te halen. Vanwege het dividend­rendement van 4,4% blijft Acomo aantrekkelijk. Ons advies luidt ‘houden’ met een horizon van twaalf maanden. En ook voor TKH gaan we er vanuit dat de positieve lijn van de afgelopen jaren volgend jaar doorgezet zal worden. Ook hier luidt het advies ‘houden’.

+92,3%, 1 juli 2013 – 11 september 2017

Klein maar fijn
AEX-fondsen als Aalberts, ASML, Heineken en Wolters Kluwer vormen de ruggengraat van onze portefeuille NL en stelden ons ook het afgelopen cijferseizoen niet teleur. Maar er is ook een heel klein fondsje dat in ieder geval qua rendement goed meedoet met de grote jongens: met uitgever Brill hebben beleggers dit jaar tot nu toe een rendement kunnen boeken van ruim 30,0%. Vorige maand zette Brill een nieuwe hoogste koers ooit neer. Voor Brill was 2016 succesvol verlopen. De combinatie van kostenbesparingen met een goede bedrijfsmatige omgeving leverde een mooie winstgroei op. In de eerste helft van dit jaar nam de omzet in totaal met 11% toe ten opzichte van het eerste halfjaar van 2016. Dat kwam voor het belangrijkste deel door de overname van  Schöningh & Fink (9,0%) maar ook organisch nam de omzet van de Leidse uitgeverij toe (2,2%).

 

 


Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.


Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!