Updates

Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

JDE Peet's

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden

Actueel advies

Advies Michiel Pekelharing, 21 aug 2017 12:48

Johnson & Johnson maakt even pas op de plaats

0 0 Leestijd ongeveer

De omzetgroei van farmagigant Johnson & Johnson lijkt te zijn stilgevallen. De goed gevulde pijplijn, een bredere inzet van bestaande middelen en de aankoop van Actelion gaan de komende jaren echter voor een groeiversnelling zorgen.

Gaat het Johnson & Johnson (JNJ) lukken om de omzetgroei in een hogere versnelling te zetten? In 2015 namen de inkomsten met 6% af en vorig jaar kwam de groei op minder dan 3% uit. In de eerste helft van dit jaar zet de daling door: in het tweede kwartaal lagen de inkomsten van $18,8 mrd net 1% boven het niveau van een jaar eerder. Opnieuw kan het farmacieconglomeraat dus niet overtuigen. De beurskoers is in de afgelopen zes maanden echter met 20% omhoog geschoten.

De waardering van J&J (k/w 18,5) bevindt zich inmiddels aan de bovenkant van de bandbreedte van 15 tot 19 die de afgelopen jaren voor het aandeel gebruikelijk was. Daar komt bij dat de toenemende aandacht voor de zeer hoge prijzen van verschillende nieuwe medicijnen, de onzekerheid over mogelijke veranderingen in het Amerikaanse ziektekostenstelsel en patentexpiraties de onderneming allemaal in meer of mindere mate parten spelen.

Met name de impact van de laatstgenoemde factor komt duidelijk naar voren in de resultaten. In het tweede kwartaal daalden de inkomsten van reumamiddel Remicade met 14% naar $1,5 mrd. Die terugval speelde een doorslaggevende rol bij een kleine omzetdaling bij de farmaciedivisie (-0,2% naar $8,6 mrd). De afdeling is goed voor 44% van de concerninkomsten en voor maar liefst 62% van de winst voor belastingen. Johnson & Johnson heeft verschillende stappen genomen om de groei in dit segment aan te wakkeren. Voor een deel zet de onderneming in op de ontwikkeling van medicijnen in de eigen pijplijn en die van samenwerkingspartners. Half mei maakte J&J bekend dat het ten minste tien potentiële blockbusters (een middel met jaaromzet van ten minste $1 mrd) in ontwikkeling heeft die in de periode tot eind 2021 op de markt kunnen komen. Twee jaar eerder deed Johnson & Johnson een vergelijkbare voorspelling, en bij de middelen die sindsdien op de markt zijn gekomen is darzalex een absolute blikvanger. Het middel tegen leukemie werd eind 2015 geïntroduceerd en in de eerste helft van dit jaar schoten de inkomsten omhoog van $209 mln naar $554 mln. Het Deense biotechbedrijf Genmab, dat als oorspronkelijk ontwikkelaar van het middel royalties ontvangt van Johnson & Johnson, houdt er rekening mee dat de totale inkomsten van darzalex in het meest gunstige scenario kunnen groeien tot $4 à $5 mrd in 2019.

Nieuwe medicijnen
De recente pijplijnontwikkelingen laten een wat meer verdeeld beeld zien. Het bedrijf kreeg half juli goedkeuring om een nieuw middel tegen psoriasis (guselkumab) op de markt te brengen, maar drie weken later werd het verzoek om een medicijn tegen gewrichtspijn (sirukumab) te introduceren door toezichthouder FDA om veiligheidsredenen afgewezen. Zelfs als de andere producten in de pijplijn een vergelijkbaar slagingpercentage halen, kan Johnson & Johnson de omzetafname bij de farmaciedivisie de komende jaren ombuigen in een groei van 3 tot 4%. Daarnaast kan het bedrijf profiteren van een bredere inzet van enkele bestaande middelen. De komende weken kan bloedverdunner Xarelto in dit opzicht veel aandacht trekken. Eerder dit jaar werd een nieuw onderzoek voor de inzet van het medicijn tegen trombose voortijdig stopgezet omdat de doelstelling veel eerder dan verwacht overtuigend was gehaald. Eind augustus worden de resultaten gedeeld op een groot congres voor hartspecialisten.
Tot slot gaat ook de overname van Actelion voor een impuls zorgen. Johnson & Johnson betaalde begin dit jaar $30 mrd voor het Zwitserse concern, dat zich heeft toegelegd op de ontwikkeling van medicijnen zoals opsumit, uptravi en veletri tegen zeldzame vormen van hoge bloeddruk. De jaarlijkse verkopen van deze producten komen op circa $2 mrd. Johnson & Johnson heeft met de transactie drie vliegen in één klap geslagen. De kaspositie buiten de Amerikaanse thuismarkt wordt een stuk kleiner, zonder dat de onderneming belasting hoeft te betalen bij het overhevelen van deze opgebouwde winst naar de Verenigde Staten. Daar komt bij dat de farmadivisie naast middelen voor auto-immuunziektes, kanker en hartaandoeningen een vierde grote poot krijgt. Tot slot kan Actelion helpen bij het op gang brengen van de omzetgroei.

Bij publicatie van de halfjaarcijfers was de bijdrage van de Zwitserse onderneming aanleiding om de onderkant van de omzetprognose voor heel 2017 te verhogen van $75,4 mrd naar $75,8 mrd (bovenkant blijft $76,1 mrd). Na de farmadivisie levert de afdeling medische apparatuur de grootste bijdrage aan de winst voor belastingen (32%). Hoewel de impact van expiraties bij deze tak veel kleiner is, zet de onzekerheid over veranderingen in het Amerikaanse ziektekostenstelsel wel een rem op de resultaatontwikkeling. De onderneming merkt dat er vaker voor gekozen wordt om operaties uit te stellen, maar desondanks steeg de afzet in het tweede kwartaal met 5% naar $6,7 mrd. Het consumentensegment – onder meer mondverzorging en pleisters – kenmerkt zich door stabiele inkomsten (+2% naar $3,5 mrd) en een door grotere concurrentie lagere marge dan de andere divisies.
Het vooruitzicht dat de omzet in de belangrijke farmadivisie gaat aantrekken is goed nieuws voor beleggers. Door de hoge waardering is het onwaarschijnlijk dat de beurskoers op de langere termijn sneller stijgt dan de winst, maar de stijgende inkomsten stellen Johnson & Johnson wel in staat om het dividend verder op te voeren. Dat doet het bedrijf al 55 jaar op rij. Het huidige dividendrendement van 2,5% heeft behalve een heel solide basis (payout-ratio 55% en samen met Microsoft is JNJ het enige bedrijf met een AAA-kredietwaardigheid) ook opwaarts potentieel. Ondanks de recent zwakke omzetgroei en de hoge waardering blijft het houdadvies dan ook van kracht.


Wilt u op de hoogte blijven van alle actuele adviezen voor dit aandeel? U kunt u als abonnee aanmelden voor de alerts. Vink onderaan dit artikel het fonds aan of ga voor het volledige overzicht naar de alertspagina op onze website.


Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ