Updates

Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Marel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Marel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Opinie Menno van Hoven, 10 aug 2017 15:06

Veel dividendgeweld na halfjaarcijfers

0 0 Leestijd ongeveer

Het cijferseizoen is nog steeds in volle gang en leverde inmiddels al veel informatie op, ook ten aanzien van het dividend. We zetten de laatste ontwikkelingen op een rijtje met speciale aandacht voor Nederland en de aandelen die zijn opgenomen in de dividendportefeuille.

DIVIDEND NEDERLAND

PostNL

PostNL heeft aangekondigd een (interim) dividend van €0,06 per aandeel uit te keren. Eerder werd al een dividend van €0,12 over 2016 betaald. De ex-dividenddatum is 9 augustus, waarbij het dividend omgerekend goed is voor een rendement van 1,6%.

DSM

DSM verhoogt zijn interimdividend met €0,03 naar €0,58 per aandeel. Eerder dit jaar werd al een slotdividend van €1,20 uitgekeerd door DSM, dat momenteel een geschat dividendrendement van 2,8% biedt. Het aandeel ging op 3 augustus reeds ex-dividend voor het interimdividend voor 2017.

ABN AMRO

ABN Amro keert dit jaar een interimdividend uit van €0,65 per aandeel, ruim 60% meer dan vorig jaar. Eerder dit jaar werd al een onveranderd slotdividend van €0,44 betaald. Het aandeel ABN Amro stijgt dit jaar 18,6% en biedt nu een geschat dividendrendement van 4,4%. Op 16 augustus gaat het aandeel ex-dividend.

Flow Traders

Flow Traders keert een interimdividend van €0,30 per aandeel uit, bijna een halvering ten opzichte van vorig jaar (€0,55). Eerder werd ook al het slotdividend over 2016 met 30% verlaagd tot €0,70. Het aandeel Flow Traders verliest dit jaar bijna 25% en ging reeds op 3 augustus ex-dividend. Het interimdividend werd op 9 augustus betaalbaar gesteld.

Wolters Kluwer

Wolters Kluwer, koploper in Nederland met een dividend dat ruim 10 jaar op rij is verhoogd, keert een interimdividend van €0,20 per aandeel uit over 2017. Dat is één cent, ofwel ruim 5% meer dan vorig jaar. Het aandeel Wolters Kluwer doet het dit jaar naar behoren, met een koerswinst van bijna 8%. Op 28 augustus gaat Wolters Kluwer ex-dividend.

Heineken

Heineken verhoogt het interimdividend over 2017 met bijna 4% tot €0,54 per aandeel. Wel werd eerder dit jaar een lager slotdividend van €0,82 uitgekeerd. Het aandeel Heineken doet het dit jaar zeer goed, met een koerswinst van 22%. Dat is nog exclusief het dividend: bij de huidige koers van €87,34 biedt Heineken een dividendrendement van 1,6%. De ex-dividenddatum was 2 augustus, met een betaalbaarstelling op 10 augustus.

KPN

Het telecombedrijf keerde onlangs een interimdividend van 3,7 cent uit, ruim 12% meer dan vorig jaar. Het aandeel KPN stijgt dit jaar ruim 10% en biedt bij een koers van €3,10 een geschat dividendrendement van 3,6%. Eind juli ging het aandeel KPN reeds ex-dividend.

BinckBank

BinckBank blijft het slecht doen, zowel op de beurs als qua dividend, wat overigens wel vaker het geval is bij aandelen. Binck verliest dit jaar 21% van zijn beurswaarde en noteert nabij de laagste koers ooit van €4,27, die in juni werd aangetikt. Qua dividend doet het bedrijf het ook slecht. Binck zal een interimdividend van €0,03 uitkeren, tegen €0,04 vorig jaar. Ter illustratie: in 2010 was het interimdividend nog €0,24. Eerder verlaagde Binck ook al het slotdividend naar €0,19 (-24%). Toch blijft het dividendrendement hoog, met ruim 5%, wat natuurlijk het gevolg is van de steeds verder zakkende beurskoers.

BinckBank

Acomo

Acomo keert net als vorig jaar een interimdividend van €0,40 per aandeel uit, volgend op een slotdividend van €0,75 eerder dit jaar. Dat levert een huidig dividendrendement van 4,4% op, bij een koers van €26. Acomo ging reeds op 25 juli ex-dividend. Het aandeel leverde recent wat in, maar is dit jaar nog altijd goed voor een mooie koerswinst van ruim 24%.

RELX

RELX keert dit jaar een interimdividend van 13,2 cent uit. Dat is precies één cent meer dan een jaar geleden. Het aandeel RELX ging reeds ex-dividend op 3 augustus en biedt bij een koers van €17,88 een geschat dividendrendement van 2,8%. Dit jaar stijgt RELX ondanks een recente terugval nog altijd bijna 12%.

DIVIDEND EUROPA

Pearson

De Britse uitgever Pearson verlaagt dit jaar het interimdividend met ruim 70% tot 5 pence. Dat is de eerste dividendverlaging in ruim 30 jaar voor dit voorheen geliefde dividendaandeel. Op de beurs deed Pearson het de laatste jaren slecht: het aandeel, dat dit jaar 24% verliest, noteert rond de laagste stand sinds 2009, ten tijde van de kredietcrisis. Waarschijnlijk zal het slotdividend over 2017 begin volgend jaar ook fors worden verlaagd. Indien dat met eveneens 70% wordt teruggebracht, zal het dividendrendement zakken van bijna 8% vorige week naar iets meer dan 2% na de dividendverlaging.

Pearson

Next

De Britse kledingretailer Next (zie ook het omslagartikel van vorige week) keert opnieuw een speciaal dividend van 45 pence uit. Het is daarmee alweer de derde extra uitkering van 45 pence in 2017. Next keert een regulier dividend van 158 pence uit, goed voor een dividendrendement van 3,7%. De drie extra uitkeringen dit jaar zijn goed voor een extra rendement van 3,1% bij de huidige koers van 4320 pence. Het aandeel Next veerde vorige week 10% op na meevallende cijfers, maar verliest in 2017 nog altijd 9,5%. Op 5 oktober gaat het aandeel ex-dividend voor de laatste extra 45 pence.

Greggs

De Britse uitbater van koffie- en broodjeswinkels Greggs (offensieve portefeuille) gaat ruim 8% meer dividend uitkeren. Greggs verhoogt het interimdividend naar 10,3 pence en geeft daarmee een vervolg aan een mooie serie van stapsgewijze dividendverhogingen. Op 7 september gaat Greggs ex-dividend. Het geschatte dividendrendement is ruim 3% bij een koers van 1100 pence.

Vinci

De Franse uitbater van tolwegen, parkeergarages en vliegvelden keert een interim dividend van €0,69 per aandeel uit, bijna 10% meer dan vorig jaar. Vinci, eerder opgenomen in de dividendportefeuille, biedt bij een koers van €76,90 een dividendrendement van 2,8%. Het aandeel stijgt dit jaar 19%. De ex-dividenddatum is 7 november.

Croda International

Het Britse speciaalchemiebedrijf Croda (zie ook de lezersvraag van eerder dit jaar) keert dit jaar een interimdividend van 35 pence uit, tegen 32,75 pence vorig jaar. De ex-dividenddatum is 31 augustus. Bij een koers van 3536 pence is het geschatte dividendrendement precies 2%. Het aandeel Croda stijgt dit jaar 18%.

Engie

Het Franse nutsbedrijf Engie (voorheen GDF Suez) keert dit jaar een 30% lager interim dividend uit, van €0,35. Het is daarmee de eerste dividendverlaging sinds 2014. Het dividendrendement zakt terug naar 6,2%. Engie doet het dit jaar voor het eerst in lange tijd weer wat beter op de beurs, met een koerswinst van 12,8%. Toch is de beurskoers van €13,68 nog altijd ver verwijderd van de ruim €20 die beleggers minder dan drie jaar geleden betaalden. De ex-dividend datum is 11 oktober.

Diageo

De Britse producent van sterke dranken (zoals Johnnie Walker, Smirnoff en Guinness) verhoogt het slotdividend met ruim 5%, tot 38,5 pence per aandeel. Diageo, opgenomen in de dividendportefeuille, maakte een koerssprong na de jongste kwartaalcijfers en noteert op een hoogste koers van ruim 2500 pence (+20% in 2017). Het dividendrendement is 2,5% en de ex-dividenddatum is 10 augustus, met een betaalbaarstelling op 5 oktober.

Reckitt-Benckiser

Ook Reckitt, net als Diageo als geruime tijd onderdeel van de dividendportefeuille, verhoogt opnieuw het dividend. Het bedrijf achter merken als Durex, Strepsils, Cillit Bang en Vanish zal een interim dividend van 66,6 pence uitkeren, ruim 14% meer dan vorig jaar. De ex-dividenddatum is 17 augustus, met een betaalbaarstelling op 28 september. Reckitt-Benckiser biedt momenteel een dividendrendement van 2,2%. Het aandeel tikte begin juni een hoogste koers ooit van ruim 8100 pence aan, en zakte sindsdien terug tot 7361 pence (+7,6% in 2017).

LVMH

Last but not least verhoogt ook LVMH het interim dividend wederom. Het luxebedrijf is voornemens een 14%  dividend van €1,60 per aandeel uit te keren, tegen €1,40 vorig jaar. Het aandeel LVMH doet het ook dit jaar prima, met een koerswinst van 19% op €216,55, nadat eerder zelfs al een hoogste koers ooit van €239,65 werd aangetikt. Het dividendrendement is nu 1,8%, het is nog onbekend wanneer LVMH ex-dividend gaat.

DIVIDEND VERENIGDE STATEN

Dover

Dividend Aristocrat Dover Corporation (voorheen in de dividendportefeuille) verhoogt het dividend met bijna 7% tot $0,47 per kwartaal. Het is voor het industriële bedrijf alweer het 62e jaar op rij dat het dividend wordt verhoogd. Het nieuwe dividendrendement voor Dover (beurswaarde $13,5 mrd) komt uit op 2,2%.

International Flavors & Fragances (IFF)

International Flavors & Fragances, producent van smaken en geuren voor onder meer de levensmiddelen en persoonlijke verzorgingsmarkt, verhoogt het dividend met bijna 8% tot $0,69 per kwartaal. Het aandeel International Flavors & Fragances stijgt dit jaar 14,6% en biedt een dividendrendement van 2,1%.

Natural Health Trends

Natural Health Trends, dat net als IFF eerder al eens voorbij kwam in het dividend E-magazine, verhoogt opnieuw het dividend. Het bedrijf, dat vooral op de Chinese markt actief is als direct-seller van persoonlijke verzorgingsproducten, verhoogt het dividend met 10% en keert een speciaal dividend van $0,25 per aandeel uit. Het aandeel daalt dit jaar bijna 15% en biedt nu een rendement van 2,1%.

Illinois Tool Works

Dividend Aristocrat Illinois Tool Works gaat 20% meer dividend uitkeren. De industriële toeleverancier verhoogt het kwartaaldividend naar $0,78 per aandeel, wat een nieuw dividendrendement van 2,2% oplevert. ITW doet het dit jaar goed op de beurs, met een koerswinst van 15%. Omgerekend naar euro’s blijft daar natuurlijk een stuk minder van over.

Kraft Heinz

Kraft Heinz verhoogt het dividend met ruim 4%, tot $0,625 per kwartaal. De levensmiddelenproducent is bij een koers van $86,46 goed voor een dividendrendement van 2,9%. Het aandeel verliest in 2017 1% op de beurs.

Mondelez International

Mondelez International verhoogt het dividend met bijna 16% tot $0,22 per kwartaal. De producent van onder meer LU koekjes en Milka chocolade, eerder ook opgenomen in de dividendportefeuille, biedt bij een koers van $43,47 een dividendrendement van 2%. Net als voormalig dochterbedrijf Kraft Heinz presteert ook Mondelez zwak op de beurs, met een verlies van 2% in 2017 in lokale valuta.

Simon Property Group

Simon Property verhoogt het dividend met 3% tot $1,80 per aandeel. Het is de tweede dividendverhoging dit jaar voor het in de dividendportefeuille opgenomen vastgoedbedrijf. Simon Property (winkelcentra in VS en via deelnemingen in Europa en Azië) biedt een dividendrendement van 4,4%. Na een recent koersherstel is het verlies in 2017 teruggebracht tot 8%.

Resmed

Resmed, eerder een tip in het Dividend E-magazine, verhoogt het dividend met ruim 6% tot $0,35 per aandeel. De producent van medische apparatuur (o.m. tegen slaapstoornissen en chronische ziektes) bereikte onlangs een hoogste koers ooit op $79,63. Bij de huidige koers van $74 is het dividendrendement voor Resmed 1,9%.

Federal Realty Investment Trust

Federal Realty Investment Trust, dit jaar één van de twee nieuwe Dividend Aristocrats, verhoogt het dividend met 2% tot $1 per kwartaal. Het is daarmee het 50ste jaar op rij van dividendverhogingen voor Federal Realty, dat daarmee met afstand het beste trackrecord van alle beursgenoteerde REITs heeft. Het dividendrendement voor het in winkelcentra gespecialiseerde vastgoedbedrijf is 3%. Net als sectorgenoot Simon Property levert ook Federal Realty (beurswaarde $10 mrd) in, met een koersverlies van 7%.

Federal Realty Investment

Kellogg

Kellogg (dividendportefeuille) verhoogt het dividend met bijna 4% tot $0,54 per kwartaal, precies zoals het bedrijf eerder dit jaar al had aangekondigd. Ondanks een recente opleving blijft Kellogg het dit jaar zwak doen, met een verlies van ruim 6%. Het dividendrendement is daardoor opgelopen tot 3,1%.

Marathon Petroleum

Marathon Petroleum, vorig jaar nog kooptip in het Dividend E-magazine, verhoogt het dividend met 11% tot $0,40 per aandeel. Daarmee is er opnieuw een dubbelcijferige dividendgroei voor de raffineerder, die een dividendrendement van 3% biedt. Het aandeel herstelde de afgelopen weken sterk en bereikte vorige week een hoogste jaarkoers op $56,81.

PPG Industries

PPG Industries verhoogt het dividend met 12,5% tot $0,45 per aandeel. Het vorige kwartaal sloeg PPG zijn jaarlijkse verhoging over in verband met de overnamestrijd omtrent AkzoNobel. Het in de dividendportefeuille opgenomen verfbedrijf betaal sinds 1899 onafgebroken elk jaar dividend. Het dividendrendement van PPG is nu 1,7%, het aandeel stijgt in 2017 ruim 9%.

Citigroup

Citigroup verhoogt het dividend met 100% tot $0,32 per kwartaal. Qua dividendgroei is het bankaandeel een grote uitschieter over de laatste drie jaar, met een verhoging van liefst 3200%. Daar staat echter tegenover dat het dividend in de jaren daarvoor gedecimeerd werd. Ook betaalt Citi nog altijd slechts een fractie van de $5,40 per kwartaal uit 2007. Het aandeel wint dit jaar 15% en biedt een dividendrendement van 1,9%.

Cummins

Cummins verhoogt het dividend met ruim 5% tot $1,08 per aandeel. De producent van dieselmotoren voor onder meer bussen en zware voertuigen wint in 2017 bijna 17% en biedt bij een koers van $159,40 een dividendrendement van 2,7%.

Newmont Mining

Newmont Mining verhoogt het dividend met 50% tot $0,075 per kwartaal. De goud- en kopermijnbouwer biedt bij een koers van $36,10 een dividendrendement van 0,8%. Vorig jaar kondigde Newmont een nieuw dividendbeleid aan, waarbij de uitkering wordt gekoppeld aan de ontwikkeling van de goudprijs. ’s Werelds één na grootste goudmijnbouwer richtte zich de voorbije jaren op schuldreductie, en wist sinds 2013 zijn nettoschuld met 70% terug te brengen tot $1,5 mrd. De focus ligt nu vooral op nieuwe investeringen. De dividendverhoging maakt Newmont wel een zeldzaamheid in een veelgeplaagde sector.

J.M. Smucker

J.M. Smucker verhoogt het dividend met 4% tot $0,78 per aandeel. De producent van onder meer jam en pindakaas zakte de afgelopen twaalf maanden flink terug en noteert net als veel sectorgenoten rond de laagste jaarkoers. Het dividendrendement is 2,6% bij een koers van $122.

Conagra Brands

Conagra Brands, voorheen Conagra Foods, verhoogt het dividend met ruim 6% tot $0,2125 per aandeel. De producent van levensmiddelen, die ook actief is als groothandel, verliest dit jaar 13% in lijn met sectorgenoten. Het dividendrendement is nu 2,5%.

Stanley Black & Decker

Stanley Black & Decker, net als PPG een Dividend Aristocrat, verhoogt het dividend met bijna 9% tot $0,63 per aandeel. De producent van gereedschap en beveiligingsproducten doet het in 2017 prima op de beurs, met een koerswinst van ruim 22%. Het dividendrendement is mede hierdoor teruggevallen tot 1,8%.

Walgreens Boots Alliance

Ook Walgreens Boots Alliance stelde niet teleur, met een dividendverhoging van bijna 7%, goed voor het 42ste opeenvolgende jaar van dividendverhogingen voor de in de dividendportefeuille opgenomen apothekersketen. Walgreens verhoogt het dividend naar $0,40 per aandeel, wat bij een koers van $81,28 een dividendrendement van 2% oplevert.

Lees ook: Vijf royale dividendbetalers uit Europa


Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.


Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!