Updates

Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Opinie Menno van Hoven, 15 jun 2017 14:10

Wat is nu je oordeel over het aandeel Croda International?

0 0 Leestijd ongeveer

In het Dividend E-magazine van december 2013 was er een kooptip voor het Britse speciaalchemiebedrijf Croda International op een koers van 2276 pence.

Op dat moment noteerde Croda net tegen een laagste jaarkoers na teleurstellende kwartaalcijfers. Sindsdien is er veel veranderd, en begin deze maand passeerde het aandeel Croda voor het eerst de grens van 4000 pence.

                                             Croda stond eind 2013 met stip op de kooplijst van de dividendportefeuille

Sterk herstel en goede vooruitzichten
Na een omzetdaling tot GBP1,08 mrd in 2014 (het jaar na de tip) wist Croda zowel in 2015 als 2016 een hogere omzetgroei te realiseren. Vooral 2016, waarin een 15% hogere recordomzet van GBP1,24 mrd werd gerealiseerd, verliep uitstekend voor Croda, dat vorig jaar een winst per aandeel van 155 pence behaalde.

De jongste kwartaalcijfers van Croda, dat in totaal bijna 60% van zijn omzet behaald via zijn Personal Care (onder meer ingrediënten voor cosmetica en ‘hair care’) en Life Sciences (producten voor de farmaceutische industrie en agribusiness) divisies waren sterk, met een organische omzetgroei van 5%. Door de zwakke pond kwam de omzetgroei uit op 19,1% tot GBP365,5 mln. Opvallend sterk waren de Aziatische verkopen (+11%) en de divisie Performance Technologies (ingrediënten voor onder meer verf, coatings en smeermiddelen) waar de omzet bijna 12% groeide bij gelijke wisselkoersen.

Het advies in december 2013 was om te profiteren van de koerszwakte met het oog op de nog altijd prima vooruitzichten voor de lange termijn. De geschatte k/w was destijds 15,8 en het dividendrendement 2,8%. Vandaag de dag is de geschatte k/w (2017) bij een koers van 3955 pence 22,9 en is het dividendrendement, ondanks verhogingen de laatste twee jaar, teruggezakt tot 1,9%.

             Na de kooptip eind 2013 zakte Croda in eerste instantie nog veel verder weg 

Het aandeel is (na een koersstijging van 73,4% en in totaal 344 pence aan dividend) nu een stuk duurder en een houdadvies is dan ook meer op zijn plaats. Croda blijft een interessante belegging voor de lange termijn en zal normaal gesproken ook de komende jaren mooie groeicijfers laten zien. Voor 2017 gaan analisten uit van een omzetgroei van 8,9% tot GBP1,35 mrd. Daarbij blijft de balans, net als in december 2013, ijzersterk en zal het dividend ook de komende jaren verder verhoogd worden. Inmiddels doet Croda dat al 17 jaar op rij: eerder dit jaar werd het slotdividend nog met 9% verhoogd tot 41,25 pence. Voor wie nog geen positie heeft is het advies, net als eind 2013, om te kopen op koerszwakte.

Lees ook: Wat is er met mijn Corbion-opties gebeurd?


Wilt u op de hoogte blijven van alle actuele adviezen voor dit aandeel? U kunt u als abonnee aanmelden voor de alerts. Vink onderaan dit artikel het fonds aan of ga voor het volledige overzicht naar de alertspagina op onze website


Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!