Updates

Aandelen Internationaal

Experian

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BNP Paribas

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Deutsche Bank

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Santander

Advies
houden
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Biogen

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
image description
Advies Michiel Pekelharing, 9 aug 2017 14:50

SBM Offshore voedt hoop

0 0 Leestijd ongeveer

laatste advies

De halfjaarcijfers van SBM Offshore maken weinig indruk, maar de aanwijzingen voor het langverwachte marktherstel stapelen zich op. Toch blijven onzekerheden het bedrijf parten spelen.

De omzet van SBM Offshore is in de eerste jaarhelft met 11% gedaald naar $835 mln. Bij de divisie Lease & Operatie stegen de inkomsten met 24% naar $745 mln dankzij de bijdrage van drie FPSO’s die vorig jaar in gebruik zijn genomen. Daar staat tegenover dat de afdeling Turnkey, die voor opdrachtgevers deze productie- en opslagplatformen bouwt, de afgelopen maanden veel minder werk had. De omzet van deze divisie daalde met 73% naar $90 mln. Doordat de nieuwe platformen in gebruik zijn genomen, kreeg de ebitda een impuls: +32% tot $431 mln. Bij die stijging speelt mee dat de resultaten van vorig jaar wat onder druk stonden door een reorganisatielast. De ebit steeg van $124 naar $193 mln en onderaan de streep verdubbelde de winst bijna van $38 naar $68 mln. De omzetdaling komt niet als een verrassing, aangezien grote energiebedrijven de investeringen fors hebben teruggeschroefd als reactie op de gedaalde olieprijs. In dit opzicht was het een duidelijk lichtpuntje dat SBM Offshore eind juni een opdracht binnenhaalde voor de productie van een FPSO voor het Liza-project van ExxonMobil in Guyana. Dat markeerde de eerste order binnen de sector in meer dan een jaar. Een ander lichtpuntje is dat de onderneming de ebitda-prognose voor heel 2017 wat bijstelde. In plaats van op een bedrag van circa $750 mln rekent SBM Offshore nu op een ebitda van meer dan $750 mln. De omzetprognose van $1,5 mrd (+15%) bij Lease & Operate en $200 mln (-72%) bij Turnkey blijft ongewijzigd.

Omslag
De signalen dat de markt zich langzaam lijkt te herstellen stapelen zich zo voorzichtig op. Dat verklaart waarom de beurskoers na de cijferpresentatie met 5% opveerde. Hoewel het aandeel met veel onzekerheden is omgeven – zoals de juridische strijd in de Braziliaanse omkopingszaak (zie kader) – en een eventuele opleving heel kwetsbaar is voor een terugval van de olieprijs, kunnen speculatief ingestelde beleggers alvast voorsorteren op meer aanwijzingen dat de omslag op de markt voor SBM Offhore vorm krijgt. Het verkoopadvies wordt daarom opwaarts bijgesteld naar ‘houden’.

Lees ook: Dit zijn de eerste reacties op de cijfers van SBM Offshore


Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.


Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Dit artikel kunt u alleen lezen met een (proef)abonnement. U leest Beleggers Belangen vanaf €1,50 per week. Wat krijgt u zoal:

  • Concreet en onafhankelijk beleggingsadvies
  • Direct toepasbare beleggingsinformatie
  • Succesvolle voorbeeldportefeuilles