Updates

Update

Gemalto

Advies
verkopen vandaag 10:52
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
houden vandaag 10:00
Aandelen Nederland

Holland Colours

Advies
kopen vandaag 09:44
Aandelen Internationaal

Gilead Sciences

Advies
houden vandaag 09:37
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen 11 dec 11:27
Aandelen Internationaal

Engie

Advies
houden 11 dec 11:03
Aandelen Internationaal

Eon

Advies
houden 11 dec 11:03
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden 6 dec 14:01
image description
Advies Michiel Pekelharing, 9 aug 14:50

SBM Offshore voedt hoop

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Update

Gemalto

Advies
verkopen vandaag 10:52
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
houden vandaag 10:00
Aandelen Nederland

Holland Colours

Advies
kopen vandaag 09:44
Aandelen Internationaal

Gilead Sciences

Advies
houden vandaag 09:37
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen 11 dec 11:27
Aandelen Internationaal

Engie

Advies
houden 11 dec 11:03
Aandelen Internationaal

Eon

Advies
houden 11 dec 11:03
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden 6 dec 14:01

De halfjaarcijfers van SBM Offshore maken weinig indruk, maar de aanwijzingen voor het langverwachte marktherstel stapelen zich op. Toch blijven onzekerheden het bedrijf parten spelen.

De omzet van SBM Offshore is in de eerste jaarhelft met 11% gedaald naar $835 mln. Bij de divisie Lease & Operatie stegen de inkomsten met 24% naar $745 mln dankzij de bijdrage van drie FPSO’s die vorig jaar in gebruik zijn genomen. Daar staat tegenover dat de afdeling Turnkey, die voor opdrachtgevers deze productie- en opslagplatformen bouwt, de afgelopen maanden veel minder werk had. De omzet van deze divisie daalde met 73% naar $90 mln. Doordat de nieuwe platformen in gebruik zijn genomen, kreeg de ebitda een impuls: +32% tot $431 mln. Bij die stijging speelt mee dat de resultaten van vorig jaar wat onder druk stonden door een reorganisatielast. De ebit steeg van $124 naar $193 mln en onderaan de streep verdubbelde de winst bijna van $38 naar $68 mln. De omzetdaling komt niet als een verrassing, aangezien grote energiebedrijven de investeringen fors hebben teruggeschroefd als reactie op de gedaalde olieprijs. In dit opzicht was het een duidelijk lichtpuntje dat SBM Offshore eind juni een opdracht binnenhaalde voor de productie van een FPSO voor het Liza-project van ExxonMobil in Guyana. Dat markeerde de eerste order binnen de sector in meer dan een jaar. Een ander lichtpuntje is dat de onderneming de ebitda-prognose voor heel 2017 wat bijstelde. In plaats van op een bedrag van circa $750 mln rekent SBM Offshore nu op een ebitda van meer dan $750 mln. De omzetprognose van $1,5 mrd (+15%) bij Lease & Operate en $200 mln (-72%) bij Turnkey blijft ongewijzigd.

Omslag
De signalen dat de markt zich langzaam lijkt te herstellen stapelen zich zo voorzichtig op. Dat verklaart waarom de beurskoers na de cijferpresentatie met 5% opveerde. Hoewel het aandeel met veel onzekerheden is omgeven – zoals de juridische strijd in de Braziliaanse omkopingszaak (zie kader) – en een eventuele opleving heel kwetsbaar is voor een terugval van de olieprijs, kunnen speculatief ingestelde beleggers alvast voorsorteren op meer aanwijzingen dat de omslag op de markt voor SBM Offhore vorm krijgt. Het verkoopadvies wordt daarom opwaarts bijgesteld naar ‘houden’.

Lees ook: Dit zijn de eerste reacties op de cijfers van SBM Offshore


Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.


Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Dit artikel kunt u alleen lezen met een (proef)abonnement. U leest Beleggers Belangen al vanaf 1 euro per week. Het abonnement stopt automatisch. Wat krijgt u zoal:

  • Concreet en onafhankelijk beleggingsadvies
  • Direct toepasbare beleggingsinformatie
  • Succesvolle voorbeeldportefeuilles