Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Biogen

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Brunel

Advies
verkopen
image description
Advies Michiel Pekelharing, 9 aug 2017 16:45

ABN Amro heeft indrukwekkend tweede kwartaal

0 0 Leestijd ongeveer

laatste advies

Op het eerste gezicht heeft ABN Amro een zeer indrukwekkend kwartaal achter de rug, waarin de onderliggende nettowinst met 45% omhoog schoot naar €960 mln. Die flinke toename is voor een deel te danken aan een boekwinst van €200 mln op de verkoop van Private Banking Azië, terwijl ook meespeelt dat de bank in dezelfde periode vorig jaar een voorziening moest treffen voor een derivatenschikking. Aan de inkomstenkant werd een stijging van de netto rente-inkomsten met 1% naar €1,6 mrd teniet gedaan door een daling van de commissie-inkomsten met 3% naar €416 mln. Het was te danken aan een flinke sprong in de overige inkomsten (door de verkoop van PB Azië) met 153% naar €475 mln dat de operationele inkomsten met 13% groeiden naar €2,5 mrd.

De kosten liepen met 9% op tot €1,1 mrd als gevolg van 6% hogere personeelskosten (€657 mln) en 11% hogere overige kosten (€711 mln). Het bedrijfsresultaat klom met 19% naar €1,1 mrd. Als gevolg van een vrijval voor slechte leningen van €96 mln tegenover een reservering van €54 mln vorig jaar, steeg de winst voor belastingen met 38% naar €1,2 mrd. De cost/income ratio verbeterde van 57,2 naar 54,9% (doelstelling: 56-58% in 2020), maar ook hierbij speelde de eenmalige impact van hogere inkomsten uit de verkoop van PB Azië een rol. Exclusief de boekwinst komt de ratio op 58,6% en de Return op Equity op 14,1% (doelstelling: 10-13%).

Met een CET1 ratio van 17,6% (doelstelling: 11,5% – 13,5%) heeft ABN Amro een onverminderd stevige kapitaalbuffer. De bank schetst een positief beeld van de onderliggende gang van zaken, met een groei van de hypotheekportefeuille en een stijging van de kredietverlening. Met een koersstijging van ruim 40% over de afgelopen twaalf maanden hebben beleggers al een flink voorschot genomen op verdere resultaatverbetering. Aangezien de waardering (k/w exclusief boekwinst is circa 11) niet veel opwaarts potentieel biedt, is een verhoging van het houdadvies niet aan de orde.

Lees ook: ABN Amro blijft positief over Nederlandse economie


Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.


Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Dit artikel kunt u alleen lezen met een (proef)abonnement. U leest Beleggers Belangen vanaf €1,50 per week. Wat krijgt u zoal:

  • Concreet en onafhankelijk beleggingsadvies
  • Direct toepasbare beleggingsinformatie
  • Succesvolle voorbeeldportefeuilles