Updates

Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

JDE Peet's

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Advies Peter Schutte, 18 apr 2017 11:03

Veel mist rond digitaal beveiliger Gemalto

0 0 Leestijd ongeveer

Sinds de opname in de AEX per 24 juni 2013 is de koers van Gemalto met circa 15% gedaald. Opmerkelijk voor een dergelijk groeibedrijf. De actuele problemen zitten in de Amerikaanse markt voor betaalpassen. 

Gemalto is in 2006 ontstaan uit een samengaan tussen het Luxemburgse Gemplus en het Nederlands Axalto, een bedrijf dat in 2004 werd afgesplitst van het Franse Schlumberger. Het bedrijf dat betaalpassen beveiligt en online identificatiesystemen en simkaarten maakt voor telecombedrijven, beloofde beleggers forse groeicijfers. In september 2013 schermde het met een verdubbeling van de operationele winst vergeleken met 2012 tot een bedrag van €600 mln. Na de aangekondigde overname van het Amerikaanse Safenet in augustus 2014 verhoogde Gemalto zelfs de ebit-doelstelling (winst voor aftrek van rente en belasting) voor 2017 naar €660 mln.

Door een tegenvallende vraag naar de beveiliging van elektronische identiteitsdocumenten raakte de winstdoelstelling al snel uit zicht. Identiteitsdocumenten worden voor ongeveer de helft afgezet bij overheden en voor de andere helft bij grotere bedrijven. Dit onderdeel loopt wel goed. De pijn zit tegenwoordig vooral bij het betaalonderdeel. Daar kampen de grote drie maatschappijen (Europay, Mastercard en Visa (EMV)) met vertraging bij de vervanging van creditcards met magneetstrip naar passen met chips. Amerikaanse klanten zitten nog met flinke voorraden van oudere typen betaalpassen. Ook, maar in mindere mate, neemt de vraag naar simkaarten af.

Winstwaarschuwingen
Pas bij de publicatie van de derde kwartaalcijfers 2016 trok Gemalto de prognose voor 2017 in. De nieuwe verwachting lag op een ebit van €500-€525 mln. Analisten hadden wel een flink lager resultaat verwacht, maar dit viel toch tegen. De Amerikaanse markt voor mobiel betalen en simkaarten kent een trager verloop dan verwacht en datzelfde geldt voor de vervanging van bankpassen dit jaar. Voorts moet Gemalto meer investeren in haar mobiele platforms en aanverwante diensten om aan de snelle ontwikkelingen in de markt te kunnen blijven voldoen.

De jaarcijfers over 2016, gepubliceerd op 3 maart 2017, waren weer wat beter dan verwacht. De divisie Payment & Identity boekte zelfs een omzetgroei van 8%. Bij het onderdeel Payment was sprake van een lichte krimp van 2%, terwijl identiteitsbewijzen voor overheid en grote bedrijven met dubbele cijfers groeide. Gemalto stelde een dividend voor van €0,50 per aandeel (+6%). Echter, nog geen drie weken later kwam het bedrijf met een nieuwe verlaging van de winstverwachting voor dit jaar. Het concern denkt dat de omzet bij ‘Payment’, het grootste onderdeel, dit jaar €100 mln lager uitkomt dan eerder voorzien. Payment is met een jaaromzet van circa €1 mrd goed voor ongeveer de helft van de omzet van de divisie Payment & Identity. We praten dus over een neerwaartse bijstelling van circa 10%.

De nieuwe ebit-prognose is komen te liggen rond het cijfer over 2015: €453 mln. Analisten zaten met een gemiddelde ebit-verwachting van €477 mln wel al onder de laatste prognose, maar deze neerwaartse aanpassing zo snel na de jaarcijfers is het bedrijf niet in dank afgenomen: de koers daalde met liefst 20%. Sindsdien is het aandeel weer wat hersteld, maar de transparantie en het vertrouwen hebben een flinke knauw gekregen. Toch is er ook wel een verklaring te vinden voor het feit dat Gemalto zo verrast lijkt door de snelle terugval in de Amerikaanse markt. Het afgelopen jaar is het beeld voor het bedrijf in de Verenigde Staten vertroebeld vanwege het feit dat het marktaandeel wist te winnen van de grootste speler CPI Card. Dit bedrijf, dat ruim 90% van de omzet uit de Amerikaanse betaalmarkt betrekt, rapporteerde over 2016 een omzetdaling van liefst 16%. Gemalto ondervond de marktteruggang gewoon wat later. Wat dat betreft staat het bedrijf zeker nog enkele zware kwartalen te wachten.

Beperkt zicht
De verwachtingen van Gemalto reiken momenteel niet verder dan 2017, waar het eerder dus langetermijnprognoses afgaf. Op zich wel te begrijpen omdat het marktbeeld blijkbaar op weekbasis flink wisselt. Analisten zijn daardoor wel een stuk voorzichtiger geworden. Zo gaat JP Morgan niet verder dan een neutraal advies totdat duidelijk is dat de Amerikaanse markt voor betaalsystemen tekenen van stabilisatie laat zien. Bezien over een wat langere periode denkt de Amerikaanse zakenbank dat Gemalto gemiddeld een hoge enkelcijferige omzetgroei kan realiseren door sterk in te zetten op de beveiliging van nieuwe markten als het ‘internet der dingen’.

Door het laatste winstalarm voor 2017 heeft JP Morgan zijn taxaties voor de winst per aandeel met 15% verlaagd van €4,20 naar €3,58 (2016: €3,00). Voor 2018 is sprake van een neerwaartse aanpassing van €4,55 naar €3,87 en voor 2019 van €5,03 naar €4,30. Op basis van de huidige koers van rond de €56 praten we over een k/w van 14,5 voor 2017. Niet overdreven hoog natuurlijk, maar ook geen koopje gezien het feit dat Gemalto zo weinig zicht heeft op de marktvraag door snelle technologische veranderingen zoals de lancering van mobiele betaalsystemen door Apple (Apple Pay en Apple SIM), Google en Samsung. Dergelijke ontwikkelingen vormen een bedreiging voor Gemalto, zeker als het deze ontwikkelingen onvoldoende kan bijhouden. Uiteraard kan het ook kansen bieden als contactloos betalen een grote vlucht neemt en de behoefte aan veilige omgevingen toeneemt. Bij betaalpassen en identiteitskaarten kunnen oplopende geopolitieke spanningen vertragingen doen ontstaan bij vervanging van kaarten. Daar staat tegenover dat door de toenemende welvaart onder bredere bevolkingsgroepen zoals in India, meer mensen overstappen van cash naar plastic betalen. Grote kansen liggen er in markten als het internet der dingen, maar deze maken nog maar een klein deel uit van de huidige omzet. Wij blijven voorzichtig en volstaan met een houdadvies.

 

Goede combinatie van volwassen en nieuwe groeimarkten
Over 2016 kwam 62% van Gemalto’s omzet van €3,1 mrd van Payment & Identity. Het gaat hier om embedded software en producten en platforms en aanpalende diensten.  Bij ‘Mobile’, komt ruim de helft van simkaarten. De rest komt van platforms en services en veiligheidselementen voor ‘het internet der dingen’.

 

Te hooggespannen verwachtingen
In januari 2014 bereikte de koers een hoogtepunt van iets meer dan €91. Analisten hanteerden destijds koersdoelen van boven de €100, maar door alle tegenslagen in de afgelopen jaren werden deze taxaties al snel flink neerwaarts bijgesteld. Eerst naar rond de €75, toen naar circa €60 en tegenwoordig liggen de koersdoelen rond de €50. Credit Suisse is momenteel het meest negatief met een koersdoel van €46. De aangepaste koersdoelen gaan gepaard met stevige verlagingen van de winstramingen. De historische koers-winstverhouding van Gemalto ligt op circa 14,5. Door alle onzekerheid nemen analisten hier gemiddeld een afslag op van 10%. 

 

Lees ook: Fagron maakt indruk


Wilt u op de hoogte blijven van alle actuele adviezen voor dit aandeel? U kunt u als abonnee aanmelden voor de alerts. Vink onderaan dit artikel het fonds aan of ga voor het volledige overzicht naar de alertspagina op onze website.


Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ