Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Curetis

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
houden
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Advies Peter Schutte, 11 apr 2017 10:49

Accsys timmert flink aan de weg

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Curetis

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
houden
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden

Accsys heeft twee belangrijke deals gesloten zodat het aan de vraag naar zijn houtproducten kan gaan voldoen.

Het aan de lokale markt genoteerde houtveredelingsbedrijf Accsys heeft twee belangrijke financiële deals gesloten om de productie van haar twee veelbelovende producten naar een veel hoger plan te tillen. 

Accsys, een Britse onderneming die naast de Londense AIM (2005) sinds 2007 ook een notering heeft in Amsterdam, beschikt over technologie waarmee gewoon hout de kwaliteit van het beste tropisch hardhout (product ‘Accoya’) krijgt. Het tweede product betreft Tricoya, door acetylatie veredelde houtsnippers die worden gebruikt om waterbestendige MDF-platen te maken. Beide productieprocessen zijn volkomen milieuvriendelijk. Accsys heeft enkele jaren geleden het model geënt op licentie-inkomsten aangepast en ingezet op eigen productie, eventueel met een partner. Accoya wordt in de fabriek in Arnhem gemaakt. De huidige capaciteit in Arnhem van 40.000 kuub per jaar is echter niet meer toereikend om aan de stijgende vraag te kunnen voldoen.

Doorbraak
Accsys heeft nu de financiering rond om de capaciteit in Arnhem in een eerste fase uit te breiden tot 60.000 kuub per jaar en in een volgende fase naar 80.000 kuub per jaar. In totaal kost dit circa €22 mln. Met het Belgische chemiebedrijf Solvay is in 2015 overeenstemming bereikt voor een lening van €9,5 mln en licentie fees van €5 mln. Solvay stelt zich verder bereid in de periode 2016-2020 in totaal minimaal 76.000 kuub Accoya af te nemen. Een sale & lease back-constructie en eigen middelen maken het te investeren bedrag compleet. Minstens zo spectaculair is de rondgekomen financiering van €68 mln voor de bouw van een Tricoya-fabriek in het Engelse Hull, in eerste instantie voor 30.000 kuub houtsnippers per jaar. Het gaat hier om een circa fifty-fifty eigen en vreemd vermogen. Partners BP en het Ierse Medite verstrekken uitsluitend eigen vermogen. Medite is al Tricoya-partner sinds 2009 en verkoopt sinds 2012 op kleine schaal Tricoya MDF-platen. De twee financiële deals staan los van elkaar, maar maken de transformatie van Accsys tot volwaardige houtproducent mogelijk. Belangrijk is dat Accsys de zeggenschap over het intellectuele eigendom behoudt. Topman Paul Clegg schets ons in een gesprek een enorm marktpotentieel voor beide houtproducten en ziet ebitda-marges van 20% voor Accoya en wel 25% of meer voor Tricoya. Over de eerste helft van het boekjaar 2016-2017 (april t/m maart) werd mede door incidenten nog een klein verlies geleden, maar in de maanden oktober 2016-januari 2017 accelereerden de verkopen.

Emissie
Accsys wil nog €14 mln ophalen middels de uitgifte van ruim 20,3 mln nieuwe aandelen tegen een uitgifteprijs van €0,69 per stuk. Dit ter versterking van het eigen vermogen en extra werkkapitaal. Van deze emissie is al €12 mln zeker gesteld. Particuliere aandeelhouders kunnen voor de overige €2 mln inschrijven. Zij hebben hiertoe inschrijvingsrechten ontvangen, waarbij zij voor elke 31 aandelen kunnen intekenen op 1 nieuw aandeel. Deze inschrijfrechten zijn niet vrij verhandelbaar. Aandeelhouders hebben tevens enkele over-inschrijvingsrechten ontvangen voor als zij meer stukken uit de open emissie van €2 mln willen kopen. Deze stukken worden echter alleen toegewezen als andere aandeelhouders niet van hun inschrijfrechten gebruikmaken. Het eigen vermogen kan op termijn nog verder versterkt worden met circa €14,9 mln, omdat de Tricoya-financiers BGF en Volanis opties hebben bedongen met een uitgifteprijs gelijk aan eveneens €0,69. Volledige uitoefening zou de verwatering in totaal op 37% brengen. De inschrijfperiode voor particulieren sluit op 19 april aanstaande. Aandeelhouders kunnen op een vergadering op 21 april 2017 nog stemmen over de kapitaalversterking en de verstrekte opties. Accsys kan een zeer interessante belegging worden, al liggen de grote winstkansen nog wel enkele jaren weg. Wij adviseren de inschrijfrechten uit te oefenen en verhogen ons advies naar kopen.

 

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!