Updates

Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

JDE Peet's

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

JDE Peet's

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen
Advies Jaap Barendregt, 27 mrt 2017 09:45

Europese telecom kent niet alleen brekebeentjes

0 0 Leestijd ongeveer

Hoewel de sector als geheel niet floreert, geven we voor twee individuele bedrijven wel een koopadvies. Het Spaanse Telefónica herstelt van tegenslag. Met een k/w van 13,8 en een dividendrendement van 5,2% achten wij het aandeel aantrekkelijk. Het Franse Iliad weet met scherpe prijsconcurrentie winstgevende groei te bewerkstelligen, maar is met een k/w van 27,0 en een dividendrendement van 0,2% aanzienlijk speculatiever.

Onze adviezen in de Koerswijzer aangaande de Europese telecomsector buiten Nederland bestonden tot deze week uit twee keer ‘verkopen’ en twee keer ‘houden’. Daarmee hebben wij welhaast voor de hele sector een negatief advies, maar dat wil niet zeggen dat er geen uitzonderingen zijn. Behalve de superstock van deze week –een oude bekende – ontworstelen nog twee bedrijven zich aan de malaise.

Somber sectorbeeld

Er zijn meerdere redenen om pessimistisch te zijn over de telecomsector. In de eerste plaats stijgt de omzet van de telecombedrijven nauwelijks. Dat komt door prijsconcurrentie en door tariefverlagingen en beide zijn deels het gevolg van beleid van toezichtautoriteiten. Zij willen dat er minimaal vier telecombedrijven per land zijn en verbieden daarom fusies die tot drie nationale telecombedrijven leiden, tenzij de fusiepartners via hun netwerk ruimte maken voor een nieuw vierde bedrijf. Ook de tarieven blijven door maatregelen van de autoriteiten onder druk staan. In fasen moeten telecomondernemingen de bedragen die ze rekenen voor het gebruik van buitenlanders van hun netwerk (roaming) naar nul terugbrengen, zodat nationaal en internationaal bellen even duur wordt. Dit is vermoedelijk wel de laatste ronde van tariefreducties. Via de omzetkant is het dus moeilijk voor telecomondernemingen om hun winstgevendheid te verhogen. Voor 2017 wordt verwacht dat de gemiddelde omzetgroei voor telecom in Europa uit zal komen op 0,9% (gegevens van persbureau Bloomberg).

Ook kostenreducties kunnen de winstgevendheid doen toenemen. Veel Europese telecomondernemingen zijn daarom intensief bezig hun kosten te reduceren, met andere woorden hun operationele marge te verhogen. Daarbij worden ze weer gehinderd door de noodzaak om hun netwerken op peil te houden. Bij vaste telefonie leidt dit tot voortdurende investeringen in glasvezelverbindingen, en bij mobiele telefonie wordt al geëxperimenteerd met 5G, terwijl nog bijna geen onderneming al volledig 4G-dekking aanbiedt. De bandbreedtecapaciteit van beide netwerken (vast en mobiel) moet omhoog om de klanten nog meer gebruiksmogelijkheden te bieden. Het aankopen van bandbreedte (hogefrequentiespectra) bij overheden zal opnieuw kosten met zich meebrengen.
Aan de omzetkant gaf 4G de ondernemingen die het netwerk als eerste plaatsten door de hoge dekkingsgraad en de superieure kwaliteit van het dataverkeer het voordeel van prijsmacht; zij konden hun prijzen verhogen omdat ze betere dienstenkwaliteit konden bieden. Maar nu steeds meer ondernemingen een steeds grotere nationale 4G-dekking hebben, kunnen ook de snelle investeerders weer last krijgen van prijsconcurrentie.

Voor 2017 wordt in de Europese telecom een gemiddelde toename van het operationeel resultaat verwacht van 2,7%, bij een margestijging van 60 basispunten, naar 33,25% (Bloomberg). De groei zit er in 2017 dus in Europa nog steeds niet in, behalve bij enkele individuele bedrijven.

Vijf bedrijven uitgelicht

De Europese activiteiten van Vodafone krimpen licht. Voor omzetgroei moet het bedrijf het hebben van Afrika, het Midden-Oosten en Azië/Pacific. In de laatste regio is echter veel turbulentie ontstaan, met name in India. Een toetreder, Jio, is een prijzenslag begonnen, waardoor Vodafone India grote afschrijvingen moest doen en Vodafone in 2016 verliesgevend was. Als tegenmaatregel fuseert Vodafone India nu met de Indiase telecomonderneming Idea Cellular. De Indiase activiteiten worden apart gezet, waardoor Vodafone dividendtrekker wordt. Vanwege de hoge samenvoegingskosten zal het fusiebedrijf in eerste instantie echter weinig opleveren. Gelet op de k/w van 49,2 voor Vodafone handhaven wij ons verkoopadvies.

Telefónica liet in de cijfers over 2016 zien dat de grote problemen – tegenslag bij de verkoop van dochters en valutaproblemen in Latijns-Amerika – in belangrijke mate zijn overwonnen. Kostenbesparingen leidden tot een operationele margestijging van 500 basispunten en meer mogelijkheden om de grote schuld te verlagen. Voor 2017 verwachten wij dat deze ontwikkeling doorgaat. Bij een k/w van 13,8 durven we daarom een adviesverhoging naar ‘kopen’ aan (was ‘verkopen’).

Voor het Franse Orange (k/w 13,9) hadden we een houdadvies staan en dat blijft zo. Het bedrijf vertoonde eerder herstel dan Telefónica, maar de verwachte groei van het operationeel resultaat is minder groot. Het aandeel kent met 4,4% een aantrekkelijk dividendrendement, net als Telefónica (5,2%), Vodafone (5,7%) en Deutsche Telekom (3,8%).

Dat laatste bedrijf kent geen omzetstagnatieproblemen. De groei kwam uit op 5,6%, maar die kwam volledig uit de VS (+16,6%). In Duitsland, elders in Europa en bij de ICT-dochter System Solutions daalde de omzet. Het operationeel resultaat (ebitda) gaf hetzelfde beeld: in de VS een stijging van ruim 40% en elders meestal een lichte daling. Per saldo gaf dat wel een flinke stijging (+23%). Een extra afschrijving op de deelneming in het Britse BT Group leidde toch tot winstdaling. Die afschrijving is echter incidenteel. Hoewel de groei van Deutsche Telekom een gevolg is van de Amerikaanse activiteiten, handhaven we ons houdadvies, bij een k/w van 17,4. We hebben sinds maart 2015 als alternatieve ‘Europese’ belegging wel een koopadvies staan op dochter T-Mobile US. Dat herhalen wij (zie superstock).

Ook zijn wij positief over Iliad, dat net als T-Mobile een prijsvechter is, maar dan in Frankrijk. Iliad’s succesvolle strategie leverde in 2016 een omzetgroei van 7%, een ebitdastijging van ruim 12% en een nettowinsttoename van 20% op. Het gaat echter om een speculatieve koop want er zijn risico’s. Zo wil Iliad de truc in Italië gaan herhalen. Dat kan gepaard gaan met extra kosten. Het dividendrendement is met 0,2% verwaarloosbaar en de k/w van 27,0 ondanks de hoge winstgroei buitensporig.

Lees ook: Hoe lees ik de koerswijzer?


Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.


Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!