Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Curetis

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
houden
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Advies Michiel Pekelharing, 18 nov 2016 11:20

ABN Amro op goede weg

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Curetis

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
houden
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden

ABN Amro lijkt de kosten steeds beter onder controle te krijgen. Dat leidt tot minder grote fluctuaties in de winstontwikkeling, hoewel de onderneming wel gevoelig blijft voor ontwikkelingen op financiële en rentemarkten. Ons advies bij de huidige wpa is 'houden'.

ABN Amro heeft de kosten in het afgelopen kwartaal opnieuw goed in de hand gehouden en de onderliggende winst nam sneller toe dan verwacht. Na de overdreven koersstijging in de afgelopen maanden werden de resultaten woensdag echter ontvangen met een koersdaling van 5%.

In het derde kwartaal heeft ABN Amro de onderliggende nettowinst ten opzichte van vorig jaar met 19% zien oplopen naar €607 mln. Dat bedrag is inclusief reorganisatiekosten van €108 mln en een positief effect van €52 mln voor een herwaardering van deelneming in Equens. De rentebaten bleven volgens de bank solide en de onderliggende rentemarge kwam uit op 150 basispunten. Deze marge blijft de afgelopen kwartalen vrij stabiel schommelen in een bandbreedte van 147 tot 152 basispunten. Voor een structurele verbetering is de onderneming afhankelijk van bewegingen op de rentemarkt. De provisiebaten namen wat af. ABN Amro wil het negatieve effect daarvan tegengaan via kostenbesparingen. De cost/income ratio – het percentage van de inkomsten dat opgaat aan kosten – kwam in het afgelopen kwartaal op 61,8%. Dat is weliswaar een stuk beter dan de gemiddeld meer dan 70% die in de laatste maanden van 2015 en in het begin van 2016 werd gehaald, maar het steekt slecht af tegen de 58,5% uit dezelfde periode van vorig jaar en de 57,2% van het vorige kwartaal. ABN Amro heeft zich ten doel gesteld om dit percentage in 2020 terug te brengen naar een bandbreedte van 56 tot 58%. In totaal moeten de kosten de komende drie jaar met €0,9 mrd worden verlaagd.

Sterke balans
Die doelstelling gaat verder dan de bank oorspronkelijk had aangekondigd en bij de cijferpublicatie kwam naar buiten dat bij de nieuwe besparingsplannen van €0,4 mrd ongeveer 1.500 arbeidsplaatsen komen te vervallen. Andere speerpunten van de strategie zijn om 50% van de winst in 2017 uit te keren als dividend, om de CET1-ratio minimaal op 11,5 tot 13,5% te houden en een rendement op het eigen vermogen te behalen van 10 tot 13%. Voorlopig slaagt het bedrijf daar overtuigend in. Met een fully loaded CET1 van 16,6% heeft ABN Amro een zeer sterke balans. De afgelopen kwartalen is deze ratio telkens met kleine stapjes gestegen. Het rendement op het eigen vermogen van 13,8% lag iets hoger dan de eigen doelstelling en de 12,7% die in dezelfde periode van vorig jaar werd gehaald.

Per saldo heeft de bank heel degelijke cijfers naar buiten gebracht, terwijl de extra kostenbesparingen ertoe kunnen leiden dat de resultaten in de toekomst minder sterk schommelen als gevolg van fluctuaties in de operationele kosten. Na de publicatie van de eerstekwartaalcijfers ging het aandeel bijvoorbeeld nog met ruim 3% onderuit nadat bekend werd dat de oplopende kosten en dalende inkomsten zorgden voor een winstdaling van 13%. Bij de presentatie van de tweedekwartaalcijfers schoot de koers juist omhoog en vandaag reageerden beleggers opvallend negatief op de resultaten en de bezuinigingsplannen. Het aandeel viel in de loop van de dag met ruim 5% terug. Die tik moet vooral gezien worden als een reactie op de overdreven koersstijging van meer dan 50% sinds 6 juli dan als een afrekening na de matige cijfers.

Lees ook: ABN Amro ziet valutaproblemen in Scandinavië


Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.


Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!