Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Curetis

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
houden
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Advies Michiel Pekelharing, 3 nov 2016 14:49

Lat ligt hoog voor DSM

0 0 Leestijd ongeveer

Actueel advies

De reactie op de derdekwartaalcijfers geeft aan dat de lat in financieel opzicht hoog ligt voor DSM. Ondanks de goede operationele gang van zaken is er voorlopig dan ook geen aanleiding het houdadvies bij te stellen.

DSM maakte in het derde kwartaal indruk met een flinke ebitda-stijging. De goede gang van zaken werd echter overschaduwd door zorgen over oplopende grondstofprijzen.

DSM heeft op het eerste gezicht een heel degelijk kwartaal achter de rug. De omzet nam met 3% toe tot €2,0 mrd. Die stijging was volledig te danken aan volumegroei en in tegenstelling tot de meeste Europese sectorgenoten had het bedrijf nauwelijks last van tegenwind aan het valutafront. Binnen de afdeling Nutrition wist DSM de inkomsten behalve via een volume-effect van 3% ook op te voeren via een licht hogere prijsstelling. De divisie-omzet steeg met 4% naar €1,3 mrd en de ebitda liep met 8% op naar €231 mln. Bij de afdeling Materials werd de volumegroei van 5% ongedaan gemaakt door een prijsdruk van 5%. De omzet bleef ongeveer stabiel op €634 mln, terwijl de ebitda met 16% opliep naar €118 mln. Die flinke ebitda-stijging was voor een groot deel te danken aan lage grondstofkosten. De totale ebitda nam met 13% toe naar €323 mln en de winst voor buitengewone posten steeg met 38% naar €146 mln. De resultaten lagen net wat hoger dan waar beleggers op hadden gerekend, maar de beurskoers viel in de loop van donderdagochtend toch met 3% terug. De negatieve koersreactie wordt veroorzaakt door het vooruitzicht dat het effect van de lage grondstofprijzen volgend jaar wegvalt en doordat het concern ondanks de gunstige gang van zaken de verwachtingen voor het lopende jaar niet verhoogt. Na een koersstijging van ruim 20% sinds eind 2015 en de hoge waardering (k/w van ruim 18) hadden beleggers op meer gerekend.

Lees ook: DSM bereikt koersdoel maar kan verder omhoog


Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.


Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!