Updates

Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Opinie Menno van Hoven, 20 okt 2016 14:52

Opvallende dividendverlaging

0 0 Leestijd ongeveer

In de Verenigde Staten was er onlangs een zeer opvallende dividendverlaging. Voor de dividendportefeuille was er deze week positief nieuws van AkzoNobel, dat het dividend dit jaar opnieuw verhoogt. In de Verenigde Staten waren er naast enkele forse verlagingen veel oude bekenden die hun dividend juist opnieuw verhoogden.


DIVIDENDPORTEFEUILLE

AKZONOBEL
AkzoNobel, dat ik op 7 juli op een koers van €55,14 kocht voor de dividendportefeuille, verhoogt het interimdividend met 6% tot €0,37. Eerder verhoogde Akzo het slotdividend al met 7%. Bij een huidige koers van €60,57 is het geschatte dividendrendement 2,6%. Op 21 oktober (vrijdag) gaat Akzo ex-dividend.

MICROSOFT
Microsoft, dat donderdag nabeurs met cijfers komt, verhoogde het dividend eind september met 8,3%, en stelde daarmee toch licht teleur na dubbelcijferige dividendverhogingen in de voorliggende jaren. De technologiereus schroeft het dividend op naar $0,39 per kwartaal wat op jaarbasis resulteert in een geschat rendement van 2,7%. Het aandeel Microsoft doet het na een forse stijging vorig jaar in 2016 met een koerswinst van 3,7% redelijk. Op dit moment is Microsoft het zwaarstwegende aandeel in de dividendportefeuille met 4,3%. Sinds de aankoop van het aandeel in september 2011 is het totaalrendement inmiddels +163,8%.

In juli en augustus waren er voor de dividendportefeuille eerder al dividendverhogingen voor onder meer General Mills en Walgreens Boots Alliance, LVMH, Diageo en Simon Property Group.


VERENIGDE STATEN

REALTY INCOME
De Real Estate Investment Trust (REIT), die eerder opgenomen was in de dividendportefeuille, verhoogt opnieuw zijn maandelijkse dividend. Net als de vorige keer betreft het een minimale verhoging van 0,2% tot $0,2015 per maand. Realty Income leverde de voorbije maanden in lijn met de vastgoedsector flink in en noteert momenteel ruim tien dollar onder de hoogste jaarkoers van begin augustus. Bij een koers van $62,50 is het geschatte dividendrendement nu 3,9%.

VISA
Het creditcardbedrijf verhoogt het dividend met 18%. Visa schroeft zijn kwartaaldividend op naar $0,165 per aandeel, wat bij een beurskoers van $82 een dividendrendement van 0,7% oplevert. In 2016 is Visa goed voor een koerswinst van 7% waardoor het aandeel momenteel rond de hoogste koers ooit noteert.

RPM INTERNATIONAL
De producent van onder meer coatings en kitten verhoogt het dividend met 9% tot $0,30 per kwartaal. RPM International, dat eerder deel uitmaakte van de dividendportefeuille, verhoogt nu al 43 jaar op rij. Dit jaar stijgt het aandeel 9% waardoor het actuele dividendrendement uitkomt op 2,5%.

STEPAN
Ook Stepan, dat net als RPM International eerder deel uitmaakte van de dividendportefeuille, verhoogt opnieuw zijn dividend. Stepan gaat 8% meer uitkeren. De verhoging naar $0,205 cent per kwartaal is alweer het 49e jaar op rij van dividendverhogingen voor de producent van chemicaliën voor onder meer schoonmaakmiddelen en persoonlijke verzorgingsproducten. Het aandeel Stepan, dat ik achteraf gezien veel te vroeg verkocht voor de dividendportefeuille, bereikte deze week een hoogste koers ooit van ruim $77. Het dividendrendement is daardoor nu 1,1%.

PHILIP MORRIS INTERNATIONAL
De sigarettenproducent verhoogt het dividend met 2% tot $1,04 per kwartaal. Het aandeel van het bedrijf dat onder meer Marlboro sigaretten buiten de Verenigde Staten (Altria verkoopt Marlboro in de VS) verkoopt, is in 2016 goed voor een koerswinst van 10%. Het geschatte dividendrendement komt uit op 4,4%. Analisten zijn opvallend positief met 13 keer kopen, 10 keer houden en geen verkoopadviezen.

SEAWORLD ENTERTAINMENT
Een opvallende maar zeker niet verrassende aankondiging kwam er vorige maand van Seaworld, dat zijn dividend met 52% verlaagt en de komende kwartalen zelfs helemaal geen dividend zal uitkeren. Het aandeel van de uitbater van pretparken lag zwaar onder druk door teruglopende bezoekersaantallen, deels veroorzaakt door aanhoudend negatieve publiciteit omtrent het welzijn van orka’s in gevangenschap. In Californië is er vanaf 2017 een verbod op het in gevangenschap fokken van orka’s en het uitvoeren van shows met de dieren. Het aandeel Seaworld verloor dit jaar 30% en noteert rond de laagste jaarkoers.

VIACOM
Ook het mediabedrijf Viacom (onder meer Comedy Central, Nickelodeon, Paramount en MTV) verlaagt zijn dividend en geeft de voorkeur aan het terugbrengen van de forse schuldpositie. Viacom halveert de uitkering tot $0,20 per kwartaal, wat bij de huidige koers van ruim $40 een dividendrendement van 2% oplevert. Op de beurs verloor Viacom in 2016 tot dusverre 12%.

DIEBOLD
De meest opmerkelijke dividendverlaging kwam vorige week van Diebold, dat zijn uitkering met 65% terugschroeft. Slechts enkele jaren geleden nog maar was Diebold, dat onder meer pinautomaten maakt, nog koploper van alle Dividend Aristocrats met een dividend dat 60 jaar op rij werd verhoogd. Twee jaar geleden verloor Diebold al zijn status van Aristocrat, door het uitblijven van een jaarlijkse verhoging van het dividend. Nu wordt dat dividenddus, volgens Diebold vanwege de fusie met Wincor-Nixdorf, teruggebracht naar slechts $,010 per kwartaal. Het aandeel verloor in 2016 bijna 25% op de beurs en biedt na de dividendverlaging nog een rendement van 1,7%. Diebold, dat voor het eerst in 63 jaar zijn dividend verlaagde, bewijst nog maar weer eens dat het selecteren van aandelen op basis van enkel en alleen een sterke historie absoluut geen garantie voor succes is.

LOCKHEED MARTIN
Het defensiebedrijf verhoogt het dividend met 10% tot $1,82 per aandeel. Op de beurs wint het aandeel van de producent van onder meer de Joint Strike Fighter dit jaar 7%. Bij een beurskoers van $232 is het geschatte dividendrendement 2,8%.

CLARCOR
Het aandeel van de producent van onder meer filters voor de auto-industrie verhoogt het dividend met bijna 14%. Clarcor, één van de vijf Amerikaanse smallcap tips in het Dividend E-magazine van december vorig jaar, verhoogt zijn dividend naar $0,25 per kwartaal. Het aandeel Clarcor doet het in 2016 prima met een koerswinst van ruim 24%, waardoor het dividendrendement nu nog 1,6% is.

YUM! BRANDS
Het fastfoodbedrijf (o.m. KFC en Pizza Hut) verhoogt het dividend met bijna 11%. Yum!, dat in het Dividend E-magazine van september 2014 nog kooptip was op $72, verhoogt het dividend naar $0,51 per kwartaal. Bij de huidige koers van $87 is het dividendrendement 2,4%. Eind deze maand zal Yum! zijn Chinese activiteiten afsplitsen in de vorm van Yum China Holdings, dat per 1 november een aparte beursnotering krijgt. Het aandeel Yum doet het in 2016 goed met een koerswinst van bijna 20%.

MCDONALD’s
Ook sectorgenoot McDonald’s verhoogt het dividend, ditmaal met 5,6%. Het is voor Dividend Aristocrat McDonald’s alweer het 41e jaar op rij dat het dividend wordt verhoogd. De nieuwe kwartaaluitkering van $0,94 per aandeel levert een dividendrendement van 3,3% op. Op de beurs verliest het aandeel in 2016 bijna 6%.

OMEGA HEALTHCARE INVESTORS
De in het Dividend E-magazine van juni getipte ‘healthcare REIT’ (hoog dividend Verenigde Staten) verhoogt het dividend met 2% tot $0,61 per kwartaal. Bij een beurskoers van $33,50 is het geschatte dividendrendement nu 7,4%.

Lees meer over de dividend portefeuille

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!