Updates

Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Marel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Marel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen
Opinie Menno van Hoven, 5 aug 2016 10:30

Opvallende dividendverlagingen, ook van eigen bodem

0 0 Leestijd ongeveer

De recente stroom kwartaalcijfers leverde ook weer veel interessant dividendnieuws op, ook van eigen bodem met onder meer Sligro, Acomo, RELX, KPN, Heineken en BinckBank. De laatstgenoemde sneed opnieuw fors in het dividend.

Voor de dividendportefeuille waren er dividendverhogingen voor onder meer LVMH, Diageo en Simon Property. In de Verenigde Staten was er opvallend dividendnieuws binnen de veelgeplaagde sector Energy, met dividendverlagingen door Williams Companies en Murphy Oil. Ook Potash verlaagde wederom zijn dividend.


NEDERLAND

SHELL
Royal Dutch Shell handhaaft het dividend, maar keert gemeten in euro’s wel meer uit.

Shell zal net als in de vorige kwartalen een dividend van $0,47 per aandeel uitkeren over het tweede kwartaal van 2016. Omgerekend komt dat neer op zo’n €0,424 per aandeel. Dat is meer dan het voorliggende kwartaal dankzij de sterkere Amerikaanse dollar. Dat levert bij een beurskoers van €24,49 een dividendrendement van 6,9% op. Shell zal op 11 augustus ex-dividend gaan.

KPN
Het telecombedrijf verhoogt zijn interim dividend met 10%.

KPN verhoogt het interimdividend met 10% naar €0,033 per aandeel. Het geschatte dividendrendement is nu 2,8% bij een koers van €2,94. Op 29 juli ging KPN ex-dividend.

RELX
De Brits-Nederlandse uitgever gaat ruim 6% meer dividend uitkeren.

RELX schroeft zijn interimdividend op naar €0,122 per aandeel, 6% meer dan vorig jaar. Het dividendrendement komt daardoor uit op 2,5%. Op 4 augustus ging RELX ex-dividend.

ACOMO
Amsterdam Commodities handhaaft zijn dividend.

Net als vorig jaar zal Acomo een interi dividend van 40 cent uitkeren. Het geschatte dividendrendement is 4,4%. Op 25 juli ging het aandeel reeds ex-dividend.

BINCK
BinckBank verlaagt zijn dividend met 71%.

Binck zal een fors lager interimdividend van 5 cent uitkeren. Het aandeel, dat dit jaar zo’n 40% kwijtspeelt op de beurs, biedt een geschat dividendrendement van 5,8%. Maar dat is slechts een inschatting gebaseerd op een oud slotdividend dat dit jaar mogelijk ook fors verlaagd wordt. Het interimdividend levert bij een koers van €5 in ieder geval een dividendrendement van 1% op.

SLIGRO
Sligro Food Group verhoogt het interimdividend met 12,5%.

Sligro zal een interimdividend van €0,45 per aandeel uitkeren, goed voor een geschat dividendrendement van 3,7%. Op 23 september gaat Sligro ex-dividend.

HEINEKEN
Heineken verhoogt het interimdividend met ruim 18% tot €0,52 per kwartaal. Het aandeel, dat nu een geschat dividendrendement van 1,7% heeft, ging op 3 augustus ex-dividend.


DIVIDENDPORTEFEUILLE

LVMH
De Franse luxegigant verhoogt het interimdividend met 4%.

LVMH, dat ruim 7% steeg na sterke kwartaalcijfers, verhoogt het interimdividend naar €1,40. Het geschatte dividendrendement is nu 2,3%. Op 29 november gaat het in de dividendportefeuille opgenomen LVMH ex-dividend.

DIAGEO
De producent van sterke dranken verhoogt het slotdividend met 5%.

Diageo, opgenomen in de dividendportefeuille, schroeft zijn halfjaarlijkse dividend met bijna 5% op tot 36,6 pence. Hierdoor komt het geschatte dividendrendement uit op 2,9%. Op 11 augustus gaat Diageo ex-dividend.

SIMON PROPERTY GROUP
Ook vastgoedgigant Simon Property verhoogt opnieuw het dividend.

Simon Property, dat sinds eind vorig jaar in de dividendportefeuille zit in plaats van Realty Income, verhoogt het dividend met 4% tot $1,65 per kwartaal. Het aandeel, dit jaar goed voor een koerswinst van 15%, biedt een dividendrendement van 2,9%.

In juli waren er voor de dividendportefeuille eerder al dividendverhogingen voor onder meer General Mills en Walgreens Boots Alliance.


VERENIGDE STATEN

REALTY INCOME
Het vastgoedbedrijf verhoogt het dividend opnieuw, ditmaal met 1%.

Het jaar 2016 verloopt tot dusver zeer voorspoedig voor aandeelhouders Realty Income. Het vastgoedbedrijf, eerder opgenomen in de dividendportefeuille, noteert nabij een hoogste koers ooit, en verhoogde in juli opnieuw het maandelijkse dividend. Dat wordt ditmaal opgeschroefd naar $0,2015 per aandeel, goed voor een dividendrendement van 3,5%.

MARATHON PETROLEUM
De raffineerder verhoogt zoals verwacht het dividend opnieuw fors: +12,5%.

Marathon, kooptip in het Dividend E-magazine van juni, verhoogt zijn dividend naar $0,46 per aandeel. Het dividendrendement is 3,8%.

STANLEY BLACK & DECKER
Dividend Aristocrat Stanley Black & Dekker verhoogt het dividend met 5%.

Stanley Black & Decker verhoogt het dividend nu voor het 49e jaar op rij. Het geschatte dividendrendement komt uit op 2%.

MONDELEZ
De producent van chocolade en snacks verhoogt het dividend met bijna 12%.

Mondelez International, dat eerder deel uitmaakte van de dividendportefeuille, verhoogt het dividend naar 19 cent per kwartaal, goed voor een dividendrendement van 1,7% bij een koers van $43,90.

REPUBLIC SERVICES
Vuilophaalbedrijf Republic Services gaat het dividend met 7% verhogen.

Republic Services, opgenomen in de offensieve portefeuille van Beleggers Belangen, verhoogt het dividend naar 32 cent per kwartaal. Dat geeft een geschat dividendrendement van 2,5%. Het aandeel Republic Services noteert niet ver van de hoogste koers ooit van bijna $53.

RESMED
De producent van medische apparatuur, één van de vijf Amerikaanse smallcaptips in het Dividend E-magazine van vorig jaar december, verhoogt het dividend met 10% .

Resmed verhoogt het dividend tot $0,33 per kwartaal. Dat geeft een geschat dividendrendement van 1,9% bij een koers van $69. Het aandeel ResMed tikte in augustus een hoogste koers ooit aan en wint in 2016 bijna 30%.

WILLIAMS COS
Williams Companies verlaagt het dividend met 69% tot $0,20 per aandeel. De energiegigant had na een sterke koersdaling een dividendrendement van 10,7%, wat zoals verwacht nu dus onhoudbaar blijkt te zijn. Williams is voornemens het vrijgekomen geld te investeren in zijn MLP’s.

MURPHY OIL
De Amerikaanse olie-en gasproducent verlaagt het dividend met 28,6%.

Murphy verlaagt het dividend naar $0,25 per kwartaal, volgend op 19 jaar van dividendverhogingen. De yield is nu 3,7%.

POTASH
De Canadese meststoffenproducent verlaagt opnieuw het dividend.

Potash, waarvan ik in mei 2014 op $36,24 afscheid nam voor de dividendportefeuille, verlaagt het dividend ditmaal met 60% tot $0,10 per kwartaal, nadat de uitkering eerder al met 34% werd teruggebracht. Bij een koers van $17 blijft er zodoende een dividendrendement van 2,4% over.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!