Updates

Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Opinie Menno van Hoven, 20 jul 2016 17:11

Amerikaanse financials verhogen massaal dividend

0 0 Leestijd ongeveer

De voorbije weken verhoogden veel Amerikaanse financials hun dividend, als gevolg van de uitslag van de stresstest voor banken. Voor de dividendportefeuille waren er dividendverhogingen voor onder meer General Mills en Walgreens Boots Alliance.

General Mills verhoogde het dividend dit jaar inmiddels al twee keer, terwijl Dividend Aristocrat Walgreens Boots Alliance zijn uitkering deze maand voor het 41e jaar op rij opschroefde.


FINANCIALS
Eind juni verhoogden veel financiële waarden hun dividend, nadat de Amerikaanse FED de voorgestelde plannen voor het teruggeven van kapitaal (capital return plans, ofwel dividend en inkoop aandelen) van 31 van de 33 grootste banken goedkeurde. De veelal procentueel zeer forse dividendverhogingen zeggen in veel gevallen echter niet veel, aangezien het dividend nog altijd ver onder het niveau van voor de kredietcrisis blijft voor o.m. Citigroup en Bank of America. Hieronder een overzicht van de meest in het oog springende dividendverhogingen.

US BANCORP
Eind juni verhoogden veel financiële waarden hun dividend, waaronder ook US Bancorp, dat zijn kwartaaldividend (vanaf het derde kwartaal) opkrikt naar $0,28 per aandeel. Het dividendrendement is nu nog 2,5%.

MORGAN STANLEY
Morgan Stanley gaat (in Q3) naar 20 cent per kwartaal, ruim 33% meer dan drie maanden geleden. Het dividendrendement is nu 2,2%.

BANK OF AMERICA
Het kwartaaldividend wordt verhoogd naar 7,5 cent per aandeel. Het dividendrendement is nu nog 1,5%.

CITIGROUP
Citigroup, dat eerder nog geen toestemming kreeg van de FED om het dividend te verhogen, maakt nu een inhaalslag met een kwartaaldividend dat in het derde kwartaal wordt opgekrikt naar 16 cent per aandeel. Het huidige dividendrendement is 0,5% en zal later dit kwartaal uitkomen op 1,4%.

AMERICAN EXPRESS
Het kwartaaldividend gaat omhoog naar 32 cent. Dat levert een geschat dividendrendement van 2% op.


DIVIDENDPORTEUILLE
Behalve voor de financiële sector waren er ook mooie dividendverhogingen voor twee aandelen uit de dividendportefeuille: General Mills en Walgreens Boots Alliance.

GENERAL MILLS
General Mills, dit jaar één van de grote uitblinkers in de dividendportefeuille, verhoogt het dividend met 4%. Een kwartaal eerder deed het bedrijf, dat behalve ontbijtgranen ook ijs en snacks maakt, dat ook al. Daardoor komt de totale dividendverhoging dit jaar op basis van een kwartaaldividend van 48 cent uit op ruim 9%. Het aandeel General Mills noteert momenteel rond de hoogste koers ooit na een koersstijging van 25% in 2016. Het dividendrendement is 2,7%. Voor de dividendportefeuille boekt General Mills sinds de aankoop in augustus 2012 inmiddels al een totaalrendement van +108%.

WALGREENS BOOTS ALLIANCE
Walgreen Boots Alliance verhoogt het dividend met ruim 4% tot $0,375 per kwartaal. Dat is aanzienlijk minder dan voorgaande jaren, maar dat is niet vreemd gezien de recente miljardenovername van onder meer Rite-Aid. Walgreens geeft momenteel de voorkeur aan het terugbrengen van de schulden, het snijden in de kosten en het koopt daarnaast ook nog aandelen in. Het dividend lijkt daarmee even op het tweede plan te komen, maar dat is geen enkel probleem. Normaal gesproken zal de dividendgroei de komende jaren weer verder versnellen, net zoals Walgreens Boots Alliance in de periode t/m 2013 deed, toen er jaarlijks sprake was van een dubbelcijferige dividendverhoging. Het huidige dividendrendement blijft relatief laag met 1,8%. Positief is daarbij ook dat de dividend payout ratio relatief laag is met zo’n 32%.


OVERIGE AANDELEN VERENIGDE STATEN
Ook Omega Healhtcare Investors, vorige maand nog getipt in het Dividend E-magazine (hoog dividend Verenigde Staten) schroefde wederom zijn uitkering op. Last but not least was er een opvallende dividendverhoging voor oliemajor Occidental, dat zijn uitkering in tegenstelling tot veel sectorgenoten keurig in stand weet te houden.

CUMMINS
Cummins, dat de voorbije jaren opviel met zeer forse dividendverhogingen van minimaal 20%, doet het nu een stukje rustiger aan met een verhoging van het kwartaaldividend to $1,025 per aandeel. Het aandeel, dat vorig jaar zeer slecht presteerde, haalt in 2016 een groot deel van de eerder geleden schade in met een koerswinst van 34%. Toch noteert het aandeel op $119 nog ruim onder het hoogtepunt van ruim $155 van twee jaar geleden. Het dividendrendement is 3,3%.

DUKE ENERGY
Het kwartaaldividend wordt omhoog gebracht naar $0,855 per aandeel, wat een geschat rendement van 3,9% oplevert voor Duke Energy. Het aandeel wint dit jaar bijna 20%, in lijn met de sterke performance van de hele sector in 2016.

DARDEN RESTAURANTS
De uitbater van restaurants verhoogt het divdiend met 12% naar 56 cent per kwartaal, goed voor een geschat dividendrendement van 3,6%.

J.M. SMUCKER
J.M. Smucker, dat onder meer koffie, jam, pindakaas en dierenvoeding maakt, verhoogt het dividend met 12% naar 75 cent per kwartaal. Het dividendrendement komt daardoor uit op 2%. Het aandeel JM Smucker (zie ook Dividend E-magazine oktober 2014) presteert dit jaar net als sectorgenoot General Mills zeer sterk met een koerswinst van ruim 24%.

OMEGA HEALTHCARE
Omega Healthcare Investors, de binnen de gezondheidszorg actieve Real Estate Investment Trust die vorige maand één van de tips was in het Dividend E-magazine (hoog dividend Verenigde Staten) verhoogt zijn kwartaaldividend met 3% naar 60 cent per aandeel. Dat geeft een geschat dividendrendement van 7,1%.

OCCIDENTAL PETROLEUM
Occidental Petroleum zal het kwartaaldividend met één cent verhogen tot 76 cent per aandeel. Het dividendrendement is bijna 4%.

Lees ook: Europese dividend smallcaps goed voor +28,6%

Lees verder in het Dossier Dividend

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!