Updates

Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Abbott Laboratories

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
houden
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Abbott Laboratories

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
houden
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Opinie Ivan Snurer, 25 aug 2016 11:38

Beter beleggen met topbeleggers

0 0 Leestijd ongeveer

Vraagt u zich ook wel eens af welk aandeel u zou moeten kopen? Kijk dan eens in de portefeuille van Warren Buffett of andere topbeleggers die al decennialang succesvol zijn. Welke belegger droomt er niet van om hun beurssuccessen te evenaren? Zij kunnen u helpen met de keuze van uw aandelen, maar kopieer hen niet klakkeloos.

Een belegger is altijd geïnteresseerd in gouden tips. Welk aandeel moet ik nu kopen, is een veelgehoorde vraag, maar aan goed beleggen gaat huiswerk vooraf. En hoewel topbeleggers hun geheim van hoe zij precies te werk gaan niet graag prijsgeven, valt op dat de meesten er een langetermijnhorizon op na houden. Hun beleggingsbeslissingen zijn veelal niet gebaseerd op macro-economische voorspellingen, noch beursprognoses, zij kopen aandelen in de eerste plaats voor wat ze zijn: een deel van de onderneming.

  • Warren Buffett is de derde rijkste man op aarde. Van de bestuursvoorzitter van Berkshire Hathaway is bekend dat hij een uitgesproken voorliefde heeft voor ondergewaardeerde aandelen van kwaliteitsbedrijven en dat hij investeert voor de langere termijn.
  • Hedgefundmanager Joel Greenblatt volgt eenzelfde beleggingsstijl als Buffett, met het verschil dat hij in het kleine blauwe boekje The Little Book that Beats the Market zijn beleggingsstrategie in Jip-en-Janneketaal uit de doeken doet.
  • Ken Fisher, de zoon van Philip Fisher, een van de bekendste en rijkste vermogensbeheerders in de Verenigde Staten, is een contraire belegger in hart en nieren met een fervente focus op groei. Om de juiste aandelen te vinden moet u zich volgens Fisher jr. vooral richten op de koers-omzetverhouding en de price-to-research-ratio, de waarderingsmaatstaf voor bedrijven die kapitalen spenderen aan onderzoek en ontwikkeling.
  • Seth Klarman van Baupost is een zeer conservatieve belegger en een autoriteit in derivaten. Vaak heeft hij meer geld in kas dan aandelen. Klarman belegt in ondergewaardeerde aandelen, koopt putopties om zijn posities te beschermen en maakt daarbij soms gebruik van complexe derivatenconstructies. Hij is ook de auteur van Margin of Safety, een boek waar liefhebbers snel duizend dollar voor neertellen.
  • Voordat Jim Simons Renaissance Technologies oprichtte, doceerde hij wiskunde aan de prestigieuze Harvard University en hij kraakte tijdens de Vietnamoorlog versleutelde berichten voor het ministerie van Defensie. Onder kenners staat Renaissance Technologies bekend als het beste quantfonds ter wereld.
Meeglippen

Bovenstaande opsomming is verre van compleet, eigenlijk kun je zo eindeloos doorgaan, maar in de Verenigde Staten kan eenieder die het wil, de aandelenposities van topbeleggers kopiëren. Institutionele beleggers daar zijn verplicht om uiterlijk 45 kalenderdagen na het verstrijken van ieder kwartaal bij de Securities and Exchange Commission, de Amerikaanse tegenhanger van de Autoriteit Financiële Markten, een overzicht aan te leveren met hun openstaande aandelenposities. Dat gebeurt via het meldingsformulier 13F en biedt particuliere beleggers zowaar de mogelijkheid mee te glippen op het handelsgedrag van Amerikaanse topbeleggers.

De hamvraag is echter of u ze klakkeloos moet kopiëren. Je loopt immers steevast achter de feiten aan: door de ingebouwde vertraging van 45 dagen weet je niet of de posities inmiddels niet al geliquideerd zijn. Ook weet je niets van de beleggingshorizon van de topbeleggers. In de regel hebben die een uitgesproken voorkeur voor een geconcentreerde aandelenportefeuille, waardoor de facto het negatieve effect van een miskoop disproportioneel groot is, want ook topbeleggers zijn niet feilloos. Eigenlijk komt het erop neer dat kennis macht is. Als je weet wat je doet, dan zijn de risico’s te overzien, maar als je niet weet waarom, dan zijn de gevaren navenant.

Het klinkt simpel: als de aandelenstrategie van de topbelegger overeenkomt met uw persoonlijkheid, dan is zijn portefeuille zonder meer een goed vertrekpunt, maar geen garantie op winst. Het kost tijd en energie om de 13F-meldingsformulieren uit te pluizen. Wie dat niet heeft, kan altijd nog teruggrijpen op de goeroe of de miljardairsindex, al is ook dat geen garantie.

Lees ook: Beter Beleggen met multimomentum

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!