Updates

Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
image description
Opinie Vincent van Roon, 16 feb 2016 10:29

Twijfels over biotech

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden

In het begin van het jaar was het de oliesector die de beurzen wereldwijd in een vrij val bracht. Inmiddels is de opgelaaide bankencrisis de drijfveer achter de duik van de AEX onder de 400 punten. Een sector waarin aandelen minimaal net zo veel onder druk staan, maar waarover weinig wordt gesproken is de biotechsector.

Door de grote economische onzekerheid doen beleggers aandelen uit deze instabiele sector massaal van de hand.  De toonaangevende Amerikaanse biotechnologieindex is dit jaar al met 28% gedaald. Ook in Amsterdam staan biotechaandelen enorm onder druk.

Beleggers staan in dubio: de vooruitzichten voor de meeste biotechbedrijven blijven ondanks het negatieve sentiment goed; anderzijds kan het zijn dat bij een economische krimp er minder zal worden gespendeerd door investeerders in onderzoek. En de afhankelijkheid van investeerders is in de biotechindustrie juist essentieel. Op fora vragen beleggers zich af of het inmiddels verstandig is om deze vallende aandelen tegen sterk gedaalde koersen op te pikken.

Tigenix (-21% YTD)

De grootste zorgen van beleggers in Tigenix betreffen de cashpositie. Tigenix heeft nog maar tot halverwege het jaar voldoende geld in kas. Er moet dus snel een oplossing worden gezocht, want de tijd dringt. Beleggers wachten daarom op plannen van CEO Eduardo Bravo om de zorgelijke situatie snel te verhelpen. Eind vorig jaar maakte het bedrijf bekend alle strategische opties te bekijken. Tigenix heeft de mogelijkheid geld op te halen via een samenwerkingsverband met een nieuwe partner of via een beursnotering op de Nasdaq. Beleggers hadden inmiddels wel duidelijkheid verwacht. Zonder extra geld wordt het erg onzeker of de introductie van het belangrijkste kandidaat-medicijn CX601 op de Europese markt wel plaats gaat vinden.

Galapagos (-39% YTD)

De enorme daling van de aandelenkoers van Galapagos zorgt voor vraagtekens bij beleggers. Heeft dit alleen te maken met het negatieve sentiment op de beurzen of speelt er meer? Worden er binnenkort slechte onderzoeksresultaten naar buiten gebracht? De nieuwe partner Gilead kwam eind vorig jaar als geroepen. Het bedrijf kocht een groot belang in Galapagos voor maar liefst 58 euro per aandeel en beleggers dachten op dat moment dat aan alle onzekerheid een einde zou komen. Daarna zakte Galapagos echter zonder nieuws dat daar aanleiding toe gaf hard in elkaar richting inmiddels 33 euro. Een belegger op het forum van IEX wilde weten of er iets aan de hand was bij Galapagos en stuurde een email naar CEO Onno van de Stolpe. Tot zijn verbazing – en die van velen –  kwam er een uitgebreid antwoord van Van de Stolpe. Hierin stelde de CEO dat het slechte beursklimaat oorzaak is van de ingezakte koers. Daarnaast stak hij de aandeelhouders nog een hart onder de riem.

Het gehele antwoord van Van de Stolpe kunt u lezen op het forum van Iex.

Uniqure (-14% YTD)

Het vroegere AMT maakte in 2014 onder de naam Uniqure een succesvolle start op de Nasdaq. Uniqure glijdt inmiddels mee naar beneden in de algehele malaise op de beurs. De koers kreeg daarnaast een knauw na berichten dat het zijn middel Glybera, wat bekend staat als duurste medicijn van de wereld, niet in Amerika zal gaan verkopen. In Europa wordt het middel nog wel verkocht, maar hier valt de afzet enorm tegen. Maar beleggers op fora maken zich helemaal geen zorgen over de toekomst van Uniqure. Het bedrijf gaat zich nu volledig richten op de middelen Sanflippo B en Hemofilie. Dat zijn volgens beleggers veel interessantere producten. De laatste ontwikkelingen hieromtrent zijn erg hoopvol. Uniqure is onlangs opgenomen in de biotechnologieindex in Amerika. Niet voor niets is er veel interesse van grote investeerders. Forumleden denken dat Uniqure als één van de eerste in de sector zal herstellen.

Esperite (-14% YTD)

Precies een jaar geleden steeg de koers van Esperite in twee weken tijd ineens van 1,50 euro naar 4,00 euro. Het voor velen onbekende bedrijf stond daardoor ineens in de spotlights. Beleggers wachtten destijds op nieuws dat de koersstijging zou rechtvaardigen, maar dat bleef uit. Daardoor verdween de interesse van beleggers als sneeuw voor de zon. Op fora is men nog uiterst enthousiast over het bedrijf, omdat Esperite in de tussentijd flinke vooruitgang heeft geboekt. Topman Frederic Amar heeft aangegeven dat er begin 2016 een nieuwtje bekend wordt gemaakt en daar kijken beleggers met veel enthousiasme naar uit.

MDxHealth (-19% YTD)

Beleggers zijn maar wat blij met de ontwikkelingen van MDxHealth. Dat het koersverloop minder rooskleurig is, valt volgens beleggers volledig toe te schrijven aan het slechte sentiment op de beurs. Het bedrijf dat zich richt op het opsporen van verschillende soorten kanker heeft al enkele producten op de markt. Daarom is MDxHealth verder dan de meeste andere biotechconcerns. Beleggers zien vooral een grote markt voor de producten Confirmmdx en Cologuard. Ze denken wel dat MDxHealth moet oppassen voor grote concurrentie die op de loer ligt. Een meevaller is dat de CEO onlangs op de Leerink Partners Global Healthcare Conference zei dat hij de komende 10 jaar geen concurrentie verwacht voor Cologuard. Op 18 februari komt MDxHealth met de jaarcijfers.

Ablynx (-34% YTD)

Het Belgische Ablynx is een biotechaandeel dat ook veel wordt gevolgd door Nederlandse beleggers. Volgens forumleden is het bedrijf te vergelijken met Galapagos. Ablynx werkt in zijn onderzoeken inmiddels samen met grote farmaceuten zoals Abbvie en Merck. Dit jaar worden belangrijke resultaten verwacht in het onderzoek naar een middel tegen het RSV-virus, medicijnen tegen reuma en lupus en een product voor de behandeling van de zeldzame bloedziekte TTP. De dalende aandelenkoers verontrustte beleggers. Ook bij dit bedrijf vroeg een belegger via een brief naar de CEO om een reactie op de grote koersdaling.

Het antwoord is te vinden op beursig,nl. 

Pharming (-22% YTD)

Pharming heeft inmiddels al een tijdje het middel Ruconest in de verkoop. Het loopt echter nog geen storm met de afzet. Hoewel Pharming in tegenstelling tot andere biotechbedrijven wel een middel op de markt heeft gebracht, lijkt zich dat niet te vertalen in de aandelenkoers. Pharming heeft in het verleden vele beleggers teleurgesteld en heeft daardoor nog steeds de schijn tegen. De vele beloftes die het bedrijf deed gingen gepaard met enorme emissies, die zorgden voor verwatering van het aandeel. De verslechte reputatie werkt nog steeds in het nadeel om nieuwe beleggers te laten instappen. Beleggers willen eerst klinkende cijfers zien voordat zij het aandurven. Het bedrijf doet zijn uiterste best om de afzetmarkt te vergroten en maakte vorige week een nieuwe distributiedeal bekend. Ditmaal heeft Pharming een overeenkomst gesloten met het Colombiaanse Cytobioteck. Pharming timmert goed aan de weg en dat moet zich toch eens gaan uitwerken in uitblinkende bedrijfswinsten. Zal Pharming zijn beleggers dan toch eens positief gaan verrassen?