Updates

Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Opinie Redactie Beleggers Belangen, 22 okt 2015 11:43

Bijna volwassen markten

0 0 Leestijd ongeveer

De kopgroep onder de opkomende markten ontwikkelt zich snel richting volwassenheid. Maar zijn deze landen wel echt zo aantrekkelijk als ze lijken?

Duidelijk is volgens Newton en The Boston Company, twee boutiques van BNY Mellon, dat de categorie opkomende markten zeer divers is, met een aantal gemene delers.

Hervormingen en economische vooruitgang hebben een aantal van deze opkomende economieën, zoals Taiwan, Korea, Polen, Tsjechië en Maleisië, gebracht op de drempel van de ontwikkelde markten. Dit kan gepaard gaan met aantrekkelijke rendementen voor beleggers, ook al geldt de hele beleggingscategorie opkomende markten wel als relatief risicovol. Zij kunnen zich echter onderscheiden van de ‘onvolwassen’ opkomende markten op het gebied van economische vooruitgang, omvang, liquiditeit, toegankelijkheid en hogere mate van stabiliteit.

Ook in Latijns-Amerika ontwikkelt een aantal economieën zich richting volwassenheid. Chili heeft een aantal structurele marktinstituties in het leven geroepen, wat meer stabiliteit brengt. Brazilië heeft echter een aantal uitgelezen kansen om hervormingen door te voeren en zich minder afhankelijk te maken van de export van grondstoffen aan zich voorbij laten gaan, veroorzaakt door een overheid die in de verkeerde sectoren investeerde.

Newton en The Boston Company zien in het Verre Oosten een aantal landen met sprongen vooruit gaan. Hij wijst echter op obstakels die uit de weg geruimd moeten worden, voordat zij de status van ontwikkelde economie bereiken. Korea en Taiwan kampen met vergrijzing. Daarnaast zijn overheidsbemoeienis  en de corporate governance hindernissen om te nemen.

Het risicogewogen rendement verschilt van land tot land, elke markt moet op zijn eigen merites worden beoordeeld, stelt Newton. Belangrijk is om de prestaties van de binnenlandse economie los te pellen van de prestaties van de lokale aandelenmarkt, naast het beoordelen van de demografische dynamiek en de kwaliteit van de infrastructuur.

Veel opkomende landen begeren de status van een ontwikkelde economie, slechts weinigen hebben die in de afgelopen jaren weten te bereiken. In 2010 werd Israel opgewaardeerd tot ontwikkelde economie, maar de vier jaar erna bleven de prestaties achter bij de wereldeconomie. Griekenland viel juist terug tot de status van opkomende markt, vanwege alle economische problemen.

Het debat hoe markten te classificeren zijn en hoe relevant de status van opkomende markt is voor een grote economie, wint aan belang. BNY Mellon adviseert beleggers om een brede reeks aan fundamentals grondig te onderzoeken, voordat zij in een markt beleggen. Daaronder vallen de kwaliteit van de lokale institutionele organisaties, de ontwikkeling van de markt en de kwaliteit van de lokale corporate governance.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.