Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

RoodMicrotec

Advies
houden
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

RoodMicrotec

Advies
houden
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Opinie Ivan Snurer, 28 aug 2015 09:06

Aftellen

0 0 Leestijd ongeveer

Er zijn beleggers die zeggen dat hij met de jaren beter wordt. Zondag (30 augustus) wordt Warren Buffett 85. Al zijn intern de kroonprinsen bekend, de legendarische belegger wil tot zijn 100ste doorgaan. U heeft dus nog 15 jaar de tijd om in zijn voetsporen te treden.

Warren Edward Buffett zag op zaterdag 30 augustus 1930 het levenslicht en staat dit jaar 50 jaar aan het roer van Berkshire Hathaway. Hij toverde het noodlijdende fusiebedrijf van twee textielfabrikanten (Hathaway Manufacturing Company en Berkshire Cotton Manufacturing) om tot een heus zakenimperium.

De kern van Berkshire Hathaway vormt het verzekeringsbedrijf. De voornaamste reden waarom Buffett dol op verzekeringsmaatschappijen is zijn de premiebetalingen. Het zijn weliswaar geldsommen die niet aan de onderneming toekomen, maar die in afwachting van uitbetaling tussentijds ten behoeve van de aandeelhouders belegd kunnen worden. Vandaag de dag is Berkshire Hathaway een investeringsmaatschappij met grote belangen in de energiesector en consumentenbedrijven als Coca Cola en Procter & Gamble.

De beleggingsprincipes van Buffett worden door de grootmeester zelf geformuleerd als 85 procent Benjamin Graham en 15 procent Philip Arthur Fisher. Graham, de auteur van Security Analysis en grondsteenlegger van fundamentele analyse, toonde Buffett hoe hij op aandelenmarkten de vergeten parels kon vinden. Fisher, de auteur van Common Stocks and Uncommon Profits was een teruggetrokken belegger die met groeiaandelen wereldfaam verwierf; hij was het die Buffett overtuigde van het belang van groei. Fisher was het oneens met Grahams fixatie op waarde. Volgens hem zijn spotgoedkope waarde-aandelen zonder groei ronduit waardeloos.

Niet alleen

Zoals gezegd staat Buffett dit jaar 50 jaar aan het roer van Berkshire Hathaway, maar dat doet hij niet alleen. De facto is de 91-jarige Charlie Munger zijn vertrouwenspersoon van het eerste uur. Meestal zijn het Buffetts uitspraken die de media halen, maar de vlijmscherpe analyses en tegelijkertijd open blik van Munger stelen de show in kleine gezelschappen. Hij verloor echter in 1980 na een mislukte staaroperatie zijn linkeroog en raakte slechtziend aan zijn rechter, dat even terzijde.

De kracht van Munger is dat hij als jurist verschillende disciplines combineert en tot originele zienswijzen komt. Zijn gehele gedachtegang draait om het toepassen van grote ideeën, de belangrijkste theorieën uit allerlei wetenschappen zoals biologie, economie of psychologie. Zonder zijn invloed had Berkshire Hathaway nooit een belang in American Express of Coca Cola genomen. De aandelen van beide bedrijven werden niet tegen spotprijzen aangeschaft.

Twee kroonprinsen

Er wordt al lange tijd gespeculeerd over wie Buffett, ook wel het orakel van Omaha genoemd, zal opvolgen. Ajit Jain en Gregory Abel staan aan het hoofd van de grootste verzekeringsmaatschappij binnen Berkshire Hathaway casu quo leiden de energiedivisie van de investeringsmaatschappij. De namen van beide heren circuleren de laatste tijd in het geruchtencircuit, maar ook de namen van Ted Combs, Matthew Rose, David Sokol en Ted Weschler zongen ooit rond, zelfs de naam van Bill Gates werd genoemd.

Volgens Buffett staat zijn opvolger klaar, maar namen noemt hij niet. Wie van beide eerstgenoemden heren de beste kansen maakt om in de voetsporen van hen (Buffett en Munger) te treden is niet duidelijk, maar Munger stelt dat hun opvolgers het beter zullen doen dan zij.

Beurswijsheden en gezegdes

Het orakel van Omaha staat bekend om zijn beurswijsheden en gezegdes. Buffett is niet rijk geworden met technische analyse, maar van het selectief kopen van kwaliteitsbedrijven waarbij het essentieel is dat hij de onderneming begrijpt.

In een notendop kunt u de beurswijsheden van Buffett samenvatten tot: 

 • Erken en leer van fouten;
 • Investeer in basisbehoeften;
 • Koop niet bij beursgangen;
 • Koop als anderen verkopen;
 • Mijd bedrijven die u niet begrijpt.

Hierna een korte bloemlezing van gevleugelde uitspraken: 

 • Je moet geen genie te zijn om goed te beleggen;
 • Negeer politiek en macro-economie als u de waarde van aandelen bepaalt;
 • Prijs is niet hetzelfde als waarde;
 • Als beginnend belegger hoeft u maar twee dingen te weten: hoe bereken ik de waarde van een bedrijf en wat vindt de beurs van de waarde;
 • Als u niet van plan bent om een aandeel voor 10 jaar te bezitten, koop het dan ook niet voor 10 minuten;
 • Aandelen(markten) kruipen altijd uit een crisis.

Maar onthoud ook:

 • Regel 1: verlies geen geld
 • Regel 2: vergeet regel 1 niet

Wilt u meer te weten komen over Buffetts beleggingsprincipes, lees dan de Nederlandstalige bestseller Leer beleggen als Warren Buffett van Hendrik Oude Nijhuis en Bjorn Kijl. Het boek in pdf-formaat is gratis.

15 jaar

U heeft nog 15 jaar de tijd om de knepen van het vak te leren om hem op te volgen. Buffett wil immers doorgaan tot zijn 100ste verjaardag.

@ Ivan Snurer

Foto: Insider Monkey