Updates

Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CMcom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CMcom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Opinie Ivan Snurer, 26 aug 2015 08:29

Reality Check

0 0 Leestijd ongeveer

De Chinese beurscrash weegt zwaar op de AEX. Op de Europese beurzen is nog geen man overboord, maar de opgaande trend van Wall Street is in gevaar. Een zorgwekkende ontwikkeling gelet op de leidende rol van de Amerikaanse markten.

Een dag na Black Monday volgde een breed herstel. De AEX boekte ruim vier procent winst. De Duitse DAX steeg op een haar na vijf procent en koerst weer boven het niveau van 10.000 punten. Een lang verhaal kort door de bank genomen wonnen de Europese effectenbeurzen 4,2 procent. De verliezen van de dag ervoor (maandag 24 augustus 2015) zijn daarmee weliswaar niet weggepoetst. In de Verenigde Staten krabbelden de aandelenmarkten gisteren aanvankelijk eveneens op, maar in het laatste handelsuur doken zij alsnog in de min.

Het herstel van de Europese aandelenmarkten wordt toegeschreven aan de renteverlaging van de Chinese centrale bank. Zij verlaagde de basisrente met een kwart procent (technisch gesproken met 25 basispunten) en versoepelde de kasreserves van grootbanken. In een verklaring laat de Chinese centrale bank weten dat de economie last heeft van neerwaartse krachten en ter ondersteuning van een gezonde en stabiele ontwikkeling van de economische groei is gekozen voor monetaire maatregelen.

De Westerse beurzen reageerden net als de aandelenmarkten van Shanghai en Shenzhen met groene cijfers, maar in China worden dalende koersen in het groen weergegeven. In tegenstelling tot bij ons is de kleur rood in Azië de kleur van geluk en voorspoed.

Om de ernst van de huidige beurscrisis te doorgronden kunt u de koersuitslagen met dag- of weekgrafieken in historisch perspectief plaatsen, maar met kwartaalgrafieken houdt u de ruis op afstand en visualiseert u de beursontwikkelingen op de lange termijn.

Hoewel de driemaands periode van het derde kwartaal nog niet ten einde is, plaatst de onderstaande kwartaalgrafiek de recente daling van de AEX aardig in perspectief. Er is goed te zien dat de opgaande trend (de rechter stippellijn) nog niet gebroken is.

Ook de kwartaalgrafiek van de STOXX Europe 600 blijkt vooralsnog sterk.

Maar in de kwartaalgrafiek van de S&P 500 is duidelijk zichtbaar dat de (rechtse) opgaande trendlijn doorbroken is. Omdat het derde kwartaal nog niet ten einde is, is er geen man overboord, maar de opgaande trend van Wall Street is wel in gevaar. Tussen nu en eind september kunnen Amerikaanse aandelen zich zeer wel herstellen en de driemaands periode duidelijk boven het niveau van 2.060 punten afsluiten. Maar als dat niet gebeurt, dan neemt het neerwaartse risico voor de Europese aandelenmarkten toe. De S&P 500 is richtinggevend voor de koersontwikkeling van de Westerse beurzen.

Tot slot een blik op de Shanghai Composite. De kwartaalgrafiek doet vrezen dat de vrije val van Chinese aandelen nog niet gebroken is. Het snijpunt van de horizontale steunlijn en de opgaande trendlijn laat uitschijnen dat de zone van 2.380 punten een belangrijk ijkpunt is.