Updates

Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CMcom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CMcom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Opinie Peter Schutte, 25 aug 2015 11:15

Hoe verder na Bloody Monday?

0 0 Leestijd ongeveer

Ongekend hard gingen de beurskoersen maandag naar beneden. Wat is de beste strategie onder al deze onzekerheid over de economische toestand in China?

Niet zelden zijn het juist de maandagen waarop koersen stevig dalen. Zo ook nu weer. Op Bloody Monday stond de AEX even ruim 9% lager stond en leed daarmee zelfs meer verlies dan de Chinese beurs (Foto: Aaron Goodman), die de oorzaak van al deze ellende is. 

Alleen het feit al dat er in Europa meer verloren wordt dan in China moet beleggers toch tot inkeer doen komen. En zo geschiedde: de AEX eindigde gisteren uiteindelijk ruim 5% lager op een stand van 419 punten. Bedenk wel dat we op 6 augustus van dit jaar nog boven de 500 punten noteerden, waarmee het verlies 16,5% draagt in ruim twee weken tijd. Dat is fors en opvallend is ook dat eigenlijk alles daalt, defensief, groei, dividend en speculatief.

Koersdalingen doen bijzonder veel pijn en zeker van deze orde. Maar hoe nu verder?

Risico’s

De brede koersval onthult veel angst bij beleggers dat er nog meer slecht nieuws op ons afkomt. China is de tweede economie van de wereld en sterk verweven met de wereldeconomie. Westerse bedrijven zijn direct dan wel indirect afhankelijk van het land. Beleggers vrezen dat China de wereld in een recessie duwt en dat er in Azië het nodige op omvallen komt te staan. De groei in Azië van de afgelopen jaren is voor een groot deel gefinancierd met schuld.  Kiept het zaakje om dan zal er een periode van diepe sanering komen met grote gevolgen voor de wereldeconomie en de bedrijfswinsten.

En toegegeven, goedkoop waren Westerse  aandelen niet meer. ‘TINA’, There Is No Alternative, heeft de aandelenkoersen de afgelopen jaren flink opgestuwd tot waarderingen die boven gemiddeld liggen.

Kansen

Aan de andere kant zijn bepaalde aandelen toch ook wel weer erg fors in de uitverkoop gedaan en mogen beleggers zelfs bij flink lagere bedrijfswinsten bij deze prijzen rekenen op dividendrendementen van 4% of nog veel meer.

Kies derhalve goede dividendbetalers. Dat zijn bedrijven met zeer solide financiële posities, gedegen winstmodellen en lage vaste lasten en/of een grote mate van flexibiliteit in de kostenbasis. Ze werken bijvoorbeeld met veel uitzendkrachten of hebben veel productie uitbesteed. Kies dus voor bedrijven van hoge kwaliteit die nu tegen waarderingen van rond de 10-12 keer de winst gekocht kunnen worden en dividendrendementen bieden van 3,5% of meer.

Wat te doen?

Vol instappen en aankooprijzen proberen te middelen lijkt geen goede strategie. Wel lijkt het moment daar een kleine pluk van uw favoriete aandeel bij te kopen. Niet te veel, want de kans blijft groot dat er nog meer af gaat. Beperkt ook de risico’s door niet met teveel geleend geld in de markt te stappen. Hoe dat mis kan gaan zien we nu in China.

Aandelen die nog altijd behoorlijk aan de prijs zijn en zeker die fondsen die geraakt kunnen worden door de Chinese malaise zouden alsnog verkocht moeten worden. De vrijkomende middelen kunnen beter in goedkopere defensieve kwaliteitsaandelen worden belegd.

Eventueel kunnen koersverliezen nog afgedekt worden met put-opties of turbo’s short, maar daar lijkt het toch wat laat voor.

Probeer per saldo de kwaliteit van de portefeuille te verhogen. Let hierbij goed op de waardering en dividendkansen en laat u niet verleiden geld te steken in fondsen die optisch zo goedkoop lijken na de koerscorrectie. Bedrijven waarvan de winsten gedurende langere tijd onder druk kunnen staan horen niet in de portefeuille.