Updates

Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AND

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
houden
Opinie Redactie Beleggers Belangen, 16 mrt 2015 15:21

Twee aandelen bij de achterdeur

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AND

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
houden

Twee zwakke broeders worden verwijderd uit de Nederlandse aandelenportefeuille en een derde hangt aan een zijden draadje.

Het zwakke koersverloop van de aandelen Delta Lloyd en Imtech is voor ons aanleiding om deze aandelen af te stoten uit de Portefeuille NL. Voor verkoop komt ook Fagron in aanmerking, maar dat houden we nog even in beraad. Nieuw opgenomen wordt Fugro, nu Boskalis stappen heeft gezet die welhaast zeker zullen uitmonden in een overnamebod.

De Nederlandse portefeuille heeft afgelopen week uitstekend gerendeerd − veelal dankzij goede bedrijfsresultaten −met overtuigende winsten voor Aalberts, ASML, Besi, Kendrion, Sligro en TKH. Het totaalrendement op onze beleggingen is de afgelopen week gestegen van 42,2% tot 46,3%.

Offensieve portefeuille

Onze offensieve portefeuille heeft de afgelopen week weer negentig basispunten aan het jaarrendement weten toe te voegen. Daarmee staat het rendement sinds de start op 26,2%. Alle asset classes staan dit jaar flink in de plus met +18,8% voor de small- en midcaps als meest positieve uitschieter. Onze inspanningen rond de jaarwisseling om de portefeuille wat op te schonen zijn niet voor niets geweest. Ook de individuele aandelen doen het met een plus van 13,2% naar tevredenheid. Grondstoffen laten de kleinste plus zien (9,3%). Een van de redenen hiervoor is dat de goudprijs eind januari in een dalende trend terecht is gekomen door de kracht van de Amerikaanse dollar, het stimuleringsprogramma van de ECB en het rentebeleid van de Fed. De stijging van de Amerikaanse dollar ten opzichte van de euro van 13,1% sinds eind 2014 leidt ertoe dat de waarde van alle grondstoffen die in dollars noteren onder druk staat.

Op het gebied van bedrijvennieuws is het langzamerhand stiller aan het worden. De meeste bedrijven hebben hun jaarcijfers inmiddels wel bekendgemaakt. Dat gold nog niet voor TKH, dat dinsdag de jaarcijfers presenteerde. Deze overtroffen de verwachtingen ruimschoots, mede door een sterk vierde kwartaal. De autonome omzetgroei bedroeg in 2014 12,9% en in het vierde kwartaal zelfs 16,0%. De ebita steeg in 2014 met 35,4% tot €135,1 mln bij een marge die van 8,3% opliep naar 10,0%. De nettowinst voor amortisatie en eenmalige posten steeg met maar liefst 54,4% tot €86,3 mln, wat leidde tot een winst per aandeel van €2,23 en een dividend van €1,00. De vooruitzichten voor het technologieconcern blijven rooskleurig en wij verwachten dan ook een verdere (sterke) winsttoename dit jaar.

Natuurlijk blijven wij kritisch kijken naar de verschillende categorieën en aandelen en zullen wij waar mogelijk onze cashpositie afbouwen ten gunste van een grotere positie in aandelen. 

Defensieve portefeuille

De QE-variant (kwantitatieve verruiming) van de ECB heeft op alle vermogenscategorieën van de defensieve portefeuille een positieve uitwerking. Europese aandelen profiteren het meest. De wat saaie herverzekeraar Münchener Rück staat over 2015 bijvoorbeeld al op een winst van 14,8%. Maar ook niet-Europese aandelen in de portefeuille hebben 'baat' bij QE door de daling van de euro ten opzichte van onder meer de dollar. Het aandeel Microsoft is dit jaar met 9,5% gedaald, maar omgerekend in euro's (en inclusief dividend) staat er nog een klein plusje van 2,3%.