Updates

Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AND

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
houden
Opinie Redactie Beleggers Belangen, 5 mrt 2015 12:52

Uw portefeuille goed beheerd achterlaten

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AND

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
houden

Het is geen prettige gedachte en veel beleggers hebben het dan ook niet goed geregeld: wat gebeurt er met uw portefeuille na uw overlijden of bij ziekte?

In onderzoeken naar beleggen wordt vaak gesproken van beleggende huishoudens, maar in de praktijk wordt de portefeuille meestal door één persoon beheerd. In het nummer van 6 maart 2015 gaat Beleggers Belangen in op de problemen die kunnen ontstaan als die persoon wegvalt.

Weinig interesse bij partner en kinderen

Het is een klassiek geval dat vermogensbeheerders vaak tegenkomen: degene die thuis over de geldzaken ging, laten we zeggen de heer des huizes, wordt ziek of komt te overlijden en de overige familieleden hebben geen idee wat ze met de beleggingsportefeuille aan moeten. Dat begint soms al bij de meest basale zaken, zoals inlogcodes van online accounts die niet bekend zijn.

Marcel van Dongen, manager Vermogensbeheer bij Van Lanschot, zegt dat het vaak voorkomt dat geldzaken thuis niet besproken worden, omdat de partner of kinderen er minder interesse in hebben. Het is volgens hem belangrijk om dat toch te doen. Anders kan namelijk, afgezien van praktische zaken als hierboven, nog een belangrijk probleem om de hoek komen kijken: de andere familieleden zijn niet bekend met het doel van de portefeuille en met de strategie die daartoe gevolgd wordt.

Erfbelasting

Een van de eerste zaken waar nabestaanden mee te maken krijgen, is de erfbelasting over de portefeuille. De aangifte moet binnen acht maanden na het overlijden worden ingediend. De partner heeft hierbij een veel grotere vrijstelling dan de kinderen van de overledene: €633.014 om €20.047. De aanslag kan dan ook een behoorlijke steen op de maag zijn. Niet zelden moet een deel van de portefeuille worden verkocht om de erfbelasting te kunnen voldoen.

Vermogensbeheerders adviseren het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering. De uitkering daarvan kan worden benut om de erfbelasting te voldoen.

De executeur

In het testament wordt een executeur benoemd om na het overlijden van de opsteller diens nalatenschap in goede banen te leiden. Vaak is dat de partner of een van de kinderen. Voor wat de geldzaken betreft, kan dat moeilijkheden opleveren. Omdat in dit geval de executeur ook een van de erfgenamen is, is er sprake van een dubbele pet.

Bovendien bestaat er zorgplicht: als de executeur de financiële zaken niet naar behoren afwikkelt, kunnen de andere erfgenamen hem of haar aansprakelijk stellen voor geleden verliezen. Om dit soort zaken te voorkomen kan het raadzaam zijn om vooraf al te zorgen voor een professionele adviseur die de executeur op dit gebied bijstaat.

Ook kan het geen kwaad om van tijd tot tijd te bekijken of degene die ooit tot executeur benoemd is, nu nog steeds wel op die taak berekend is. Tijden veranderen en beleggingsportefeuilles helemaal: die worden groter en complexer. Zadel de executeur niet op met een nalatenschap die al meteen tot onbeheersbaarheid gedoemd is.

In Beleggers Belangen van 6 maart 2015 enkele praktische tips over het in veilige handen achterlaten van uw portefeuille.


Neem nu een proefabonnement op Beleggers Belangen en blijf op de hoogte van de inhoudelijke, maar ook de praktische kant van uw geldzaken. Nu 10 weken op de proef voor maar 10 euro.


Foto: Mark Hillary