Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
image description
Opinie Redactie Beleggers Belangen, 15 jan 2015 13:37

Profiteren van de turbulentie

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden

De euro en de Noorse kroon dalen als een baksteen; de Zwitserse frank schiet de lucht in: op de valutamarkten zit nogal wat beweging. Er zijn volop mogelijkheden om te profiteren van de turbulentie.

De koersen van de verschillende munteenheden (foto: epSos.de) zijn niet alleen interessant voor valutahandelaren. Ook beleggers die buitenlandse effecten in hun portefeuille hebben, zouden de koersen nauwgezet in de gaten houden. En beleggers met alleen Nederlandse aandelen eigenlijk ook, want valutaschommelingen hebben ook invloed op de resultaten van Nederlandse bedrijven.

In Beleggers Belangen van 16 januari 2015 daarom een uitgebreid overzicht van wat er momenteel speelt op de geldmarkt.

Centrale banken

De voornaamste factor achter stijgingen en dalingen van munteenheden is het beleid van de verschillende centrale banken. Die kunnen obligaties of andere effecten opkopen om op die manier meer geld beschikbaar te stellen voor de economie. Dat leidt ertoe dat de waarde van de eigen munt daalt, wat gunstig is voor exporterende bedrijven.

Als de centrale banken van andere landen of regio’s hetzelfde doen, kan een wedloop ontstaan in het omlaag brengen van de waarde van de eigen munt. Dat proces is nu aan de gang, maar is gelukkig nog niet uit de hand gelopen. Het beleid van de centrale banken verschilt namelijk nogal van regio tot regio.

  • Eurozone

De ECB heeft zich de laatste jaren redelijk op de achtergrond  gehouden, maar nu de economische ontwikkelingen in de eurozone wat tegenvallen, neemt de druk op Draghi en de zijnen toe om met maatregelen te komen. Algemeen wordt verwacht dat de ECB later deze maand zal besluiten tot een opkoopprogramma.

  • VS

De Federal Reserve in de VS heeft de afgelopen jaren al zo’n monetair verruimingsprogramma gevoerd. De Amerikaanse economie staat er nu veel beter voor dan de Europese en nu zal naar verwachting een renteverhoging volgen. Maar die stap zal de Fed ook niet te snel willen nemen, om de Amerikaanse export niet te veel schade te berokkenen.

  • Japan

De Bank of Japan heeft een nog veel extremere en agressievere monetaire politiek gevoerd. De yen heeft de afgelopen drie jaar dan ook ongeveer een derde van zijn waarde ten opzichte van de dollar en de euro verloren.

  • Verenigd Koninkrijk

Het beleid in het VK is te vergelijken met dat in Amerika, maar toch is het Britse pond de afgelopen jaren in waarde gestegen ten opzichte van de euro. Het VK toont daarmee aan dat een actief verruimingsbeleid niet altijd hoeft te leiden tot daling van de munt.

  • Noorwegen

De Noorse kroon krijgt zware klappen door de lage olieprijs. Hoe het verder gaat, leert het verleden: in 2009 deed zich een vergelijkbare situatie voor en toen herstelde de munt zich direct toen de olieprijs weer begon te stijgen. De correlatie is duidelijk; de kunst is natuurlijk om in te schatten wanneer de omslag plaats zal vinden.

  • Zwitserland

De Zwitserse frank is lang bij beleggers in trek geweest als veilig alternatief voor de euro, met een flinke waardestijging van de munt als gevolg. De centrale bank in Zwitserland hanteerde, om de export te redden, een ondergrens (bezien vanuit de euro) van 1,20 in de wisselkoers EUR/CHF, maar laat die nu los.

In Beleggers Belangen van deze week worden deze ontwikkelingen per munteenheid gekoppeld aan een concreet beleggingsadvies. Het gaat vaak om het direct innemen van een shortpositie, maar in sommige gevallen biedt een indirecte strategie meer profijt.


Met een abonnement op Beleggers Belangen blijft u op de hoogte van wat de wisselkoersen betekenen voor uw portefeuille. Neem nu 10 weken Beleggers Belangen op proef voor 10 euro.