Updates

Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ajax

Advies
verkopen
image description
Opinie Redactie Beleggers Belangen, 5 jan 2015 16:33

Tevreden over 2014

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ajax

Advies
verkopen

Tevredenheid overheerst bij een blik op de prestaties van de Nederlandse, de offensieve en de defensieve portefeuille. Voor die laatste worden twee aankopen gedaan.

De defensieve portefeuille begint 2015 in prima vorm. De rendementen van de verschillende onderdelen van de portefeuille lagen in 2014 boven verwachting. We brengen dan ook slechts enkele kleine wijzigingen aan in het aandelensegment van de portefeuille.

Defensieve portefeuille

De eindcijfers van de defensieve portefeuille over 2014 zijn heel redelijk. Het totaalrendement (koerswinst plus ontvangen dividend) bedroeg 7,1%. Best presterende onderdeel van de portefeuille was uiteraard het aandelensegment met een totaalrendement van liefst 18,1%. Het obligatiedeel leverde 6,3% op en het Standard Life Global Absolute Return Strategies Fund (dat in de categorie 'alternatieven' valt) boekte een plus van 4,8%. De portefeuille kende in 2014 ook geen 'ongelukjes'. Sterker nog, het J.P. Morgan Income Opportunity Fund was de enige positie met een negatief rendement (van overigens slechts 0,6%).

Een evenaring van deze rendementen zou bepaald niet slecht zijn, maar we hebben onze twijfels. Verschillende indicatoren duiden op overwaardering van zowel de obligatie- als de aandelenmarkt. We verwachten bijvoorbeeld niet het totaalrendement op de db x-tracker Global Inflation Linked ETF van 9,6% over 2014 te herhalen. En dat geldt ook voor de plus van gemiddeld 18,1% voor de vijftien posities die samen het aandelensegment vormen. Wel hebben we besloten nog twee posities (van ieder €20.000) aan dit deel van de portefeuille toe te voegen. De eerste is de Duitse herverzekeraar Münchener Rück, een conservatief geleide en gefinancierde herverzekeraar met een hoog en houdbaar dividendrendement van ruim 4%. Zelfs in het hoge 'schadejaar' 2011 verlaagde Münchener Rück het dividend niet, maar keerde (eenmalig) een kleine 160% van de nettowinst uit om het dividend − dat al sinds 1970 niet meer is verlaagd −op peil te houden.

De andere toevoeging aan de portefeuille is het aandeel van het Britse reclame- en communicatiebureau WPP. Dit is een wel wat cyclischer maar goed geleid bedrijf − een van de drie grote spelers in de sector − dat tegen een redelijke waardering (koers-winstverhouding 2015: 14,3; dividendrendement 2015: 2,8%) wordt verhandeld. 

Portefeuille NL

Ondanks een slechte decembermaand heeft onze voorbeeldportefeuille met uitsluitend Nederlandse aandelen het jaar positief afgesloten. Met slotkoersen van maandag 29 december bedroeg het rendement over 2014 +4,2% (inclusief dividend). Met nog twee handelsdagen te gaan, werd de kopgroep gevormd door Besi (+74,6%), Value8 (+41,9%) en ASML (+62,3%). De grootste verliezers in de portefeuille waren USG People (-11,9%), Arseus (-6,7%) en Kendrion (-6,4%). Beleggers die sinds de start halverwege 2013 met ons mee hebben gedaan, hebben in anderhalf jaar uitstekend (+25,4%) geboerd. 

Offensieve portefeuille

Een blik op de verschillende asset-categorieën toont in 2014 één opvallende stijger: 'ETF's/Beleggingsfondsen overig', met een winst van 28,4%. De sterke performance van deze restcategorie, die bestaat uit twee sector-ETF's, is nagenoeg geheel toe te schrijven aan de Semiconductor ETF van Market Vectors. Zoals al eerder vermeld is zwaargewicht Intel met een weging van 20% één van de drijvende krachten achter het rendement van liefst 47,4% in 2014 (inclusief dividend en valuta). Niet alleen Intel (inclusief valuta goed voor total return van 64,3% in 2014) maar ook sectorgenoten en top-10 holdings als ASML, Broadcom, Texas Instruments en Taiwan Semiconductor kenden een uitstekend beursjaar.