Updates

Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
image description
Opinie Ivan Snurer, 10 dec 2014 08:40

Dit zijn de grootste stijgers van 2015

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden

Stilaan wordt duidelijk wie tot de winnaars van 2014 behoren. Maar dat is zo yesterday. Het zou wel zo prettig zijn als je nu al wist welke aandelen de grootste stijgers van 2015 zullen zijn. Schier onmogelijk? Analisten weten raad, met hun koersdoelen.

Een ding voorop: hoe toegewijd analisten ook zijn, ook zij beschikken niet over een glazen bol. Al zitten ze er vaak naast, met hun beleggingsadviezen en koersdoelen zetten ze wel de krijtlijnen van de toekomst uit.

Analisten bestuderen naar eer en geweten de gang van zaken van bedrijven en destilleren daaruit beleggingsadviezen en koersdoelen. Het gemiddelde koersdoel laat uitschijnen dat de AEX over een jaar 4,2 procent hoger zal noteren.

Dus als je geloof mag hechten aan het gemiddelde koersdoel dan flirt de AEX over een jaar met het niveau van 450 punten, doet de Brusselse Bel20 net geen 3.400 punten, noteert de Franse CAC40 ruim boven de 4.700, lonkt de Duitse DAX naar de 10.500, dobbert de Portugese PSI20 op het niveau van 6.314 punten en koerst de Zwitserse SMI net boven de 9.300.

Kortom Europese aandelen noteren over een jaar 4,8 procent hoger dan nu. Amerikaanse aandelen doen nog beter. Zij zouden zelfs met 6,5 procent stijgen waardoor de S&P 500 (definitief?) komaf maakt met het niveau van 2.200 punten.

Als je naar het gemiddelde koersdoel van de Nederlandse hoofdaandelen en midkappers kijkt, dan valt meteen op dat de koers van technische dienstverlener Imtech in de komende twaalf maanden dubbel zo hard zal stijgen als die van medische toeleverancier Arseus of van uitzendbureau USG People. Het feit dat het beoogde koersdoel van Imtech met kop en schouders in combinatie met een gemiddeld beleggingsadvies van Sell (verkopen) en koersdoel van 6,62 euro boven het maaiveld uitsteekt, is een vingerwijzing dat analisten traag zijn met het verwerken van slecht nieuws. Ondanks het feit dat ABN Amro en Kepler Cheuvreux Imtech op Sell en Reduce (afbouwen) hebben staan, plakten de desbetreffende analisten op het aandeel koersdoelen van 17,37 en 9,65 euro, tegen een actuele koers van respectievelijk 7,25 en 10,50 euro, dat past eerder bij een Buy (kopen) casu quo Hold (houden).

In Europese context zijn de toppicks van analisten overwegend Britse aandelen die actief zijn in de energiesector. De recente prijsdalingen van ruwe olie op de internationale grondstoffenmarkten zorgde bij Europese oliebedrijven voor flinke koersverliezen. De olieprijs is van grote invloed op de economie. En al ondermijnt de lage olieprijs op korte termijn de winstmarges van oliebedrijven, de kans is groot dat ze op termijn toch als winnaar uit de bus komen. De lagere olieprijzen sijpelen door in de economie (prijs van brandstoffen) waardoor het (prijs)voordeel van duurzame energie wegsmelt als sneeuw voor de zon.

Ook de aandelen met verhoudingsgewijs het hoogste koersdoel uit de S&P 500 zijn overwegend oliebedrijven. Levensverzekeraar Genworth Financial en mijnbouwbedrijf Freeport-McMoRan zijn hier de vreemde eenden in de bijt.

Omdat olie-aandelen blijkens het gemiddelde koersdoel de toppicks van 2015 zijn, verwacht je dat de sectordomininantie binnen de eurozone overeind blijft. Maar niets is minder waar. De top-10 van de Euro STOXX (een subindex van de STOXX Europe 600) telt maar liefst zes bankaandelen. Een teken dat ze de financiële crisis nog niet te boven zijn.

Het probleem met koersdoelen is dat het verwachtingen zijn, net zoals de voorspellingen van meteorologen. Het weerbericht is een verwachting en in de tussentijd kunnen de (rand)voorwaarden veranderen waardoor de aannames van de weerkundige niet meer valide zijn. @ Ivan Snurer