Updates

Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ICT Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Internationaal

General Electric

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Opinie Vincent van Roon, 6 okt 2014 11:23

‘Mooi aandeel voor daghandelaren’

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ICT Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Internationaal

General Electric

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen

Beleggers zijn niet erg onder de indruk van mediaberichten over fraude bij Ordina.

De koers van Ordina stortte donderdag 2 oktober als een pudding in elkaar van EUR 1,95 naar EUR 1,40. Aanleiding was het bericht dat Zembla die avond met informatie zou komen over fraude bij het bedrijf. In de uitzending op donderdagavond sprak het televisieprogramma over ‘De tweede bouwfraude’.

Leden van beleggingsfora blijken niet onder de indruk te zijn van het nieuws. Vele forumleden geven aan dat de aan de kaak gestelde praktijken al veel langer bekend waren en dat de huidige koersdaling juist instapkansen biedt.

Zembla

Volgens Zembla heeft Ordina in de periode 2005-2010 gefraudeerd met verschillende aanbestedingen van de overheid. Het betreft aanbestedingen van het ministerie van Veiligheid en Justitie en de gemeente Rotterdam (Foto: stadhuis Rotterdam; Gert van der Ende). Zembla kreeg vertrouwelijke informatie toegespeeld van klokkenluiders bij de overheid en Ordina.

Zembla concludeert dat Ordina oneerlijk aan opdrachten van de overheid is gekomen en dat de overheid daar te veel geld voor heeft betaald. In de uitzending van Zembla worden meerdere e-mails en (verborgen) cameraopnames getoond om een ander te bewijzen. Als de bevindingen van Zembla kloppen, dan zal dat een grote impact hebben op de toekomstige bedrijfsvoering van Ordina en wellicht de gehele ICT-sector.

  • De uitzending is nog te bekijken via NPO

Intern onderzoek

Een intern onderzoek dat Ordina eerder heeft laten uitvoeren door advocatenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek heeft tot dusver geen aanwijzingen opgeleverd van onregelmatigheden in een tweetal aanbestedingsprocedures bij de overheid. Ordina stelt dat het de afgelopen jaren zijn regels en procedures voor wat betreft aanbestedingen flink heeft aangescherpt. De komende periode zal binnen de onderneming extra aandacht worden besteed aan integriteit.

Forum

Beleggers hebben een duidelijke mening over de mogelijke corruptie. Zij vinden het vreemd dat op de beursvloer zo negatief gereageerd is op het bericht, dat zij afdoen als ‘oud’ nieuws:

“Dit bericht is al 5x voorbij gekomen. En is al uit 2005-2010. Je bent een slechte belegger als je er onheil in ziet en er nu pas wat mee doet. Dit is verder geen big deal omdat het om een werknemer ging en niet om bestuur.”

“Typisch bankbeleggingsadvies. Eerst een aandeel de hemel in prijzen (koersdoel 2,50!) en dan laten vallen als een baksteen. Al de zaken die nu aan het licht komen waren in de branche al jaren bekend – dus ook bij de Rabo-analisten. Naar ik verneem van insiders zou bij een grote order van Ordina bij Philips in 2003 hetzelfde gebeurd zijn. Maar ja, dat is geen overheid dus dan mag het schijnbaar.”

“Zo zie je maar weer hoe belangrijk integrale Identity en Accessmanagement is voor bedrijven. De geheime informatie vliegt in het rond, zowel de organisatie in als er weer uit. En bij de loodgieter lekt het weer eens, in dit geval Ordina. Hoewel het ook zo is dat bij de concurrenten het niet anders is gesteld. IT leveranciers: toch maar eens shoppen bij de echt specialistisch goede bedrijven in plaats van zelf gaan klussen op gebied van informative security”.

“Volgens mij is er weinig nieuws onder de zon.
In de jaren 80 was het al vrij gebruikelijk dat bij bouwprojecten uitgeschreven door de overheid er al voorkennis was en dat er met geld onder de tafel geschoven werd.
Ordina heeft het gewoon slim gespeeld, als ik het zo lees hebben ze niets verkeerd gedaan, alleen wat lekkende ambtenaren hebben gewoon min of meer vrijwillig informatie doorgespeeld, je bent toch gek als je daar geen gebruik van maakt.
Wat is er overigens mis mee dat een normaal Nederlands bedrijf deze opdrachten gekregen heeft.”

“Zembla brengt het zoals altijd met veel bombarie. Uiteindelijk heb ik echter nog niet zo heel veel gekkigheid gezien. Ordina heeft de aanbesteding niet gewonnen (dus geen voordeel) en bij een andere aanbesteding is alles (volgens onderzoek van ordina zelf) correct verlopen. Op zo veel plekken wordt via dubbele petten en netwerken informatie gedeeld. Vragen m.i. vooral hoe structureel was het, was het ingebed in de organisatie of acties van 1 of 2 individuen? Hoeveel voordeel heeft Ordina er bij gehad? Vooralsnog lees ik daar weinig over en zou het ook zo maar een (Zembla) storm in een glas water kunnen zijn. Ik ben benieuwd”

“Als dit het enige is wat Ordina te verbergen heeft zie ik ook graag de beerputten van de overige bedrijven opengerukt worden.”

Analisten

Rabobank heeft na de berichtgeving Ordina direct van zijn Conviction List verwijderd.

Daarnaast is ook analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen erg negatief. Hij verwacht vertraging bij projecten: ‘’Die worden nu nog eens nagekeken, het zal moeilijker voor ze worden om overheidsaanbestedingen te krijgen. Ook banken zullen Ordina nog eens extra en beter bekijken.’’ Versteeg heeft het advies ‘niet aanbevolen’ op Ordina.

Grote order

De ACM (Autoriteit Consument & Markt) heeft aangekondigd direct een onderzoek te starten naar de mogelijke fraude. Bij de overheid en Ordina wordt de zaak intern ook onderzocht. Er zal sowieso wat gaan veranderen in het verkrijgen van orders, wat niet in het voordeel zal zijn van Ordina.

Afgelopen vrijdag 3 oktober meldde Ordina nabeurs een grote order van de Europese Commissie in de wacht te hebben gesleept. Het is te hopen dat deze opdracht wel op een legale manier is verkregen.

In elk geval zal het aandeel Ordina erg volatiel blijven de komende tijd. De mogelijke fraude zal voor beleggers waarschijnlijk zwaarder wegen dan het binnenhalen van nieuwe orders. Voor daghandelaren een uitstekend aandeel om mee te speculeren.


De situatie bij Ordina wordt uitgebreid behandeld in het nummer van Beleggers Belangen van vrijdag 10 oktober 2014. De donderdag ervoor is het blad voor abonnees vanaf 12.00 uur online te lezen.