Updates

Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
image description
Opinie Redactie Beleggers Belangen, 22 sep 2014 13:04

Cijfers stemmen tot tevredenheid

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden

Het wekelijkse overzicht van de stand van zaken van onze voorbeeldportefeuilles.

De koersen van de aandelen uit onze Nederlandse portefeuille hebben sinds de vorige uitgebreide rapportage de nodige beweeglijkheid ondervonden. Die volatiliteit is terug te zien in het totaalrendement van de portefeuille. Dit rendement (gemeten vanaf de start in juli vorig jaar) heeft in de verslagperiode geschommeld tussen 12 en 19,8% en staat nu op 18,7%.

De dagelijkse richting van de koersen werd bepaald door hoop en vrees rond de strijd in Oekraïne, er was (en is nog steeds) zorg over de economische sancties die de EU en Rusland over en weer afkondigen en de gevolgen daarvan voor de toch al minimale economische groei in Europa. Uiteraard maken beleggers zich ook zorgen over de talloze andere brandhaarden (en ebola) in de wereld. Maar de vertraging van de groei in Europa lijkt afgewend, de ECB verruimde het beleid om de groei aan te zwengelen en deflatie te voorkomen, de rente bereikte dieptepunten en de olieprijs is niet onder de indruk van wat zich op geopolitiek gebied her en der in de wereld afspeelt. Per saldo wogen voor de aandelenbeleggers de positieve kanten zwaarden dan de negatieve en zij stuurden de aandelen hoger op. De AEX bereikte de hoogste stand van het jaar, op 421 punten.

Het sentiment rond individuele aandelen wordt uiteraard ook bepaald door de ontwikkelingen bij een bedrijf zelf. Voor wat betreft de aandelen in onze portefeuille was het beeld van de halfjaarcijfers en de prognoses bij de meerderheid naar tevredenheid (o.a. Aalberts, Kendrion, Besi, Delta Lloyd, USG en Acomo) of zelfs meer dan dat: TKH en Value8. Brunel viel uit de toon.

Wij zullen ons beraden op onze positie in Brunel en ook onze ruime kaspositie van €1400 die zelfs oploopt tot €2500 mocht Brunel verkocht worden. Enig kasgeld achter de hand houden is nooit slecht, maar zoveel is ook weer niet goed. 

ETF-portefeuille

De meest winstgevende posities in de ETF-portefeuille – die in vastgoed en opkomende markten – laten het deze week helaas afweten. In de aanloop naar het rentebesluit van de Fed donderdag waren WisdomTree EM Equity Income, Vanguard REIT, EasyETF FTSE EPRA eurozone en Market Vectors Africa de grootste dalers. Door deze verliezen staat de portefeuille nu 1,3% lager dan vorige week. Alleen aandelen in de Verenigde Staten deden het goed: de Consumer Staples ETF en de Amerikaanse dividend-ETF's stonden beide licht in de plus.

Offensieve portefeuille

De offensieve portefeuille is in 2014 goed voor 6% winst, met een plus voor 26 van de 36 individuele aandelen. Grote uitblinker is, opnieuw, het aandeel van chemiebedrijf LyondellBasell Industries, met een rendement van 49,6% in 2014. Het totaalrendement sinds de aankoop ruim twee jaar geleden heeft daarmee voor het eerst de magische grens van 200% doorbroken. LyondellBasell werd in mei 2012 gekocht, op grond van een artikel op onze website over vier koopwaardige aandelen (via Google te vinden onder '4 koopjes'). Sinds 2013 werd het uitkeren van speciale dividenden (naast het jaarlijks groeiende reguliere dividend) verruild voor het massaal inkopen van eigen aandelen (dit jaar al ruim 7%).