Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
image description
Opinie Peter Schutte, 16 sep 2014 10:49

Bierspel is op de wagen

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden

Het Zuid-Afrikaanse SABMiller wordt belaagd door het Belgische AB Inbev en zoekt in Heineken een witte ridder om het vege lijf te redden. Dit spel is nog niet gespeeld.

Geen jubelstemming op de beurs rondom het aandeel Heineken nadat de Amsterdamse bierbrouwer zondagavond (14 september 2014) een persbericht de deur uit had gedaan dat het een bod van SABMiller had afgewezen. De koers van Heineken ging wel enkele procenten omhoog maar daar bleef het bij. Het aandeel is dit jaar al ruim 20% in waarde gestegen.

De Heineken-familie, die de controlerende zeggenschap over het bierconcern heeft, verwierp het bod, waarvan de hoogte niet bekend gemaakt is. Argumenten: de familie wil de erfenis en identiteit van Heineken als een onafhankelijk bedrijf in stand houden. Dat klinkt leuk, maar in de financiële wereld is alles te koop, zelfs het Heineken-merk. Goede kans dat SABMiller nog een keer langs komt.

Gemengde reactie analisten

Het is aardig om te zien hoe verschillend ook analisten op het nieuws reageren. ING is en blijft enthousiast over Heineken en ziet in het overnamenieuws steun voor het lopende koopadvies met koersdoel €62. ING-analist Marco Gulpers zou het niet verbazen als hierdoor de ‘onderwaardering’ van Heineken ten opzichte van AB Inbev en de sector wordt ingelopen. In termen van EV/ebitda-schattingen van ING voor 2015 kent Heineken een multiple van 9,1, AB Inbev 10,3, SABMiller 13,8 en de sector als geheel 10,2. Ook zou Heineken kunnen besluiten de pay out van 35% op te krikken naar het sectorgemiddelde van 50%.

De Belgische zakenbank KBC blijft eveneens bij het koopadvies en zelfde koersdoel van €62. De Belgische analist Wim Hoste schrijft dat het eindspel in de biermarkt mogelijk dichtbij is. De combinatie SABMiller-Heineken zou gemeten in biervolume de grootste ter wereld worden. Hoste stelt dat er al jaren geruchten gaan dat AB Inbev interesse zou hebben in SABMiller, maar dat de huidige sterke balans van de Belgen deze stap ineens meer plausibel maakt, zeker als de SABMiller-aandeelhouders bereid zijn betaald te worden in aandelen AB Inbev.

Analisten van Theodoor Gilissen grijpen het overnamenieuws juist aan om het advies op Heineken te verlagen van ‘aanbevolen’ naar ‘niet-aanbevolen’. Dit omdat de koers ruim boven het koersdoel van €55 is gestegen en de koers dit jaar veel harder is opgelopen dan van concurrenten. Dat heeft alles met winstramingen te maken. Volgens de schattingen van Theodoor Gilissen wordt Heineken gewaardeerd op een EV/ebitda 2015 van 10,2, gelijk aan het sectorgemiddelde.

Wat te doen?

Blind staren op beurswaarden lijkt niet de aangewezen weg in deze. Hetzelfde SABMiller bood uiteindelijk een premie van 84% voor Grolsch. Het gaat om marktposities en Heineken heeft in opkomende landen heel wat te bieden. De familie Heineken moet de huid duur verkopen maar het alternatief van een samenklontering tussen AB Inbev en SABMiller lijkt ook geen fijne smaak te hebben.

 

(Foto: Ryan Neufeld)