Updates

Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ICT Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Internationaal

General Electric

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Opinie Redactie Beleggers Belangen, 11 sep 2014 17:01

Is de ECB goed bezig voor de belegger?

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ICT Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Internationaal

General Electric

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen

De ECB probeert met een pakket monetaire maatregelen de economie in de eurozone aan te jagen. Bent u het eens of oneens met de manier waarop?

De door de Europese Centrale Bank afgekondigde maatregelen gaan (iets) verder dan waar de meeste analisten op rekenden. ‘Frankfurt’ heeft het belangrijkste rentetarief naar 0,05% verlaagd en is een programma gestart om obligaties in de financiële markten op te kopen.

VOOR

De positieve effecten van deze ingreep liggen voor de hand. Door de rente te verlagen, wil de ECB de daling van de inflatie een halt toeroepen. Die ging zo hard dat er zelfs deflatie dreigde te ontstaan. Slecht voor bedrijven (en hun aandeelhouders) omdat consumenten in die situatie geneigd zijn grote aankopen uit te stellen.

Verder drukken de maatregelen de koers van de euro ten opzichte van de dollar. Een goedkopere euro zal de winst van vooral exporterende bedrijven aanjagen. ING verwacht in het vierde kwartaal een gemiddelde winstgroei van 2% voor bedrijven in de Benelux door de duurdere euro.

TEGEN

Een veelgehoord tegenargument is dat met name het rentebesluit alleen de bancaire sector ten goede komt, maar niets doet voor de rest van de economie. Critici zeggen dat de maatregelen niet ver genoeg gaan of slechts tijdelijke effecten hebben en eigenlijk alleen bedoeld zijn om tijd te winnen.

Anderen vinden juist dat een instituut als de ECB maar een zeer beperkte invloed heeft – of zou moeten hebben – op de economie. In dit verband wijzen veel sceptici ook op Oekraïne, Syrië en alle andere brandhaarden in de wereld. Eén onverhoedse geopolitieke beweging en alle mooie plannen en theorieën van de monetaire beleidsmakers kunnen weer de prullenmand in.  

UW MENING

Wij dagen u uit om in de stoel van Draghi plaats te nemen. Wat moet de ECB in uw ogen – en dan vooral vanuit het perspectief van de belegger – doen om de economie weer blijvend aan de praat krijgen? Schrijf uw reactie in het forum onderaan deze pagina.