Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
image description
Opinie Redactie Beleggers Belangen, 7 aug 2014 13:02

Vier toppers in een groeisector

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden

Beleggers in de olieservicesector moeten momenteel in de VS zijn. De kansen liggen daar voor het oprapen, terwijl de Nederlandse bedrijven in deze sector het moeilijk hebben.

Beleggers Belangen zet in het nummer van 8 augustus 2014 de mogelijkheden uiteen in de olieservicesector. We vergelijken de vier belangrijkste Amerikaanse bedrijven met elkaar.

Eind vorig jaar voorspelde Barclays in zijn Global E&P Survey een toename van 6% van de investeringen door olie-en gasbedrijven in 2014. Na een half jaar komt Barclays altijd met een update van dit onderzoek en de conclusies bleven dit keer overeind staan. Waar oliereuzen als Shell en Exxon Mobil het wat laten afweten, hebben vooral de kleinere spelers in de sector de wind mee.

Voor Noord-Amerika wordt een budgetstijging van 8,4% verwacht. Door politieke instabiliteit in met name Irak kunnen die investeringen nog hoger uitvallen. Ook in Afrika en Azië zit de vaart er goed in, maar in Europa en Latijns-Amerika gaan de budgetten omlaag.

Deze voorspellingen van Barclays hebben een hoge mate van betrouwbaarheid. De analist heeft er sinds 2000 één keer naast gezeten in dit onderzoek, en dat betrof een missertje van kleine omvang.

Olieservice

Bedrijven die onderdelen (hogedrukpompen en dergelijke) leveren aan de oliesector, profiteren volop van de toegenomen activiteit. Maar de traditionele Nederlandse kampioenen op dit terrein – Fugro en SBM Offshore – even wat minder. Ze hebben allebei zo hun specifieke problemen, die maken dat ze momenteel niet de beste beleggingsmogelijkheid zijn in de servicesector. In de VS zijn betere alternatieven te vinden.

Onze favoriet in deze sector is Schlumberger (foto: Nigel Cooke). Dat bedrijf heeft voor het elfde kwartaal op rij de verwachtingen van analisten overtroffen. De omzet werd onder meer gestuwd door de hogere exploratie- en booractiviteit in Australië en de stijging van het aantal offshore-boorplatforms in China. Maar ook in de VS gingen de zaken voorspoedig, doordat Schlumberger zijn marktaandeel in het onshore-segment wist te vergroten.

Voor Schlumberger pleit dat het bedrijf zeer internationaal georiënteerd is: het haalt 70% van zijn omzet buiten Noord-Amerika. Ook een sterk punt is de keuze van Schlumberger om Brazilië tot op zekere hoogte de rug toe te keren. Het bedrijf is sceptisch over de groeivooruitzichten in dat land en haalt er materiaal weg om het elders in te zetten. Vooral Mexico moet het de komende jaren gaan doen.

In Beleggers Belangen nummer 32 van 2014 worden nog drie grote olieservicebedrijven aan een uitgebreide analyse onderworpen: Baker Hughes, Halliburton en Weatherford.


Sluit nu een proefabonnement af op Beleggers Belangen en blijf wekelijks op de hoogte van de ups en downs in alle sectoren.