Updates

Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
image description
Opinie Redactie Beleggers Belangen, 11 jun 2014 15:18

Kansen in Zuid-Korea

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden

De veranderingen in Korea bieden beleggingskansen, zoals met Hyundai en Hynix, vindt Standard Life.

Met een weging van 16% in de MSCI Emerging Market Index behoort Zuid-Korea, na China, tot de belangrijkste landen en is daarom niet te negeren. Van de buitenkant is het een bruisende economie met hoogwaardige technologie.

De werkelijkheid is complexer: een voorspoedige export-industrie, maar veel binnenlandse sectoren die kampen met een enorme hoeveelheid regels en overheidsbemoeienis, aldus Standard Life Investments.

Zo mogen banken geen kapitaal aan hun aandeelhouders uitkeren en geldt voor veel bedrijfstakken een prijsregulering. Bioscoopkaartjes bijvoorbeeld mogen al vier jaar lang niet verhoogd worden.

Maar het tij lijkt te keren onder de nieuwe regering die onder meer acties wil ondernemen om de vaak door families gecontroleerde ondernemingen tot meer openheid te dwingen. Vooralsnog blijft het bij woorden, maar ondernemingen hebben al wel de richting genomen naar beter bestuur en aandeelhoudersvriendelijkheid. Steeds meer bedrijven concentreren zich ook niet meer louter op omzetgroei, maar op winst en rendement.

Veel analisten prefereren een belegging in Zuid-Korea vanwege het totaalbeeld met een sterke export en een stabiele valuta. Voor Standard Life is een ‘top-down' benadering niet voldoende. De mogelijke en al gaande zijnde veranderingen bieden echter wel meer kans om koopwaardige aandelen te zoeken.

Standard Life noemt Hyundai Motors een bedrijf met meer aandacht voor zijn aandeelhouders en voor de kostenstructuur in de productie en de hoeveelheid modellen. Ook wil het bedrijf de anomalie van de onderwaardering van de preferente aandelen ten opzichte van de gewone aandelen aanpakken.

Volgens de vermogensbeheerder onderschatten veel analisten bij chipfabrikant Hynix de afname van het aantal producenten, waardoor de markt voor geheugenchips langzamerhand monopolistische trekjes begint te vertonen. De steeds hogere eisen vanuit de mobiele telefonie biedt grote kansen voor Hynix.