Updates

Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ajax

Advies
verkopen
image description
Opinie Peter Schutte, 6 mei 2014 11:01

Te ver op de muziek vooruitgelopen

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ajax

Advies
verkopen

De negatieve koersreacties op de kwartaalcijfers van USG People en Randstad lijken aan te geven dat de koersen van deze uitzendorganisaties te ver zijn opgelopen. Brunel ontsnapt aan dit negatieve sentiment.

USG People verloor 5,7% op eerstekwartaalcijfers die er toch heel behoorlijk uitzagen en zelfs boven de gemiddelde analistenraming lagen.

Enkele dagen daarvoor was Randstad eenzelfde lot beschoren. Beter dan verwachte cijfers leverden de uitzendorganisatie uit Diemen een koersval op van 3,2%.

Brunel kon nog wel 0,6% bijschrijven op de dag van de cijferpublicatie. Maandag 5 mei ging Brunel ex-dividend. Voor de dividendstrippers viel er geen eer te behalen want het aandeel daalde conform de hoogte van het dividend: €1,10.

Koersexplosie

De beurskoersen van USG People, Brunel en Randstad zijn de afgelopen twaalf maanden door het dak gegaan. Wie een jaar geleden zijn geld stak in USG People heeft dat zien verdubbelen. Randstad wist over deze periode zelfs 60% in koers te stijgen, maar heeft sinds de piek van bijna €50 in januari dit jaar toch circa 20% ingeleverd.

Wel heeft Randstad aandeelhouders een dividend van €0,95 per aandeel uitbetaald. In de koers van USG People zit nog 14 cent dividend wat er op 12 mei afvalt. Waar we bij Randstad nog over een dividendrendement kunnen spreken van ruim 2%, is dat bij USG People door de zo gestegen koers net iets meer dan 1%.

Brunel ontsprong dus de dans en dat kan deels worden verklaard door de toch wel erg sterke cijfers. Zo steeg de omzet autonoom met 23% en nam het ebit met 57% toe. Het aandeel Brunel heeft in de afgelopen twaalf maanden een plus van dik 50% op de borden gezet, wat ook hier de koersreactie wat matigde.

Financiële leverage

De kracht van de uitzendsector zit hem in de financiële leverage. Door kostenbesparingen kan een kleine omzetgroei al tot een buitensporige winstgroei leiden. Dit effect is bij alle drie de Nederlandse spelers sterk te zien.

Bij USG People bijvoorbeeld leidde een omzetgroei van 4% tot een toename van het ebita met liefst 130%. Beleggers hebben daar het afgelopen jaar flink op ingezet en zij bleken gelijk te hebben. De uitzenders weten de resultaten fors op te voeren zonder dat de markt nu ineens booming business is.

Bezit van de zaak

Met het vooruitzicht van een blijvend gematigd herstel van de uitzendmarkten krabben beleggers zich achter de oren of het grootste deel van de koerswinst niet al achter ons ligt en de risico's op tegenvallers toeneemt. Veel van de kostenbesparingen zijn al gerealiseerd en de margestijging die nog in het vat zit is al in belangrijke mate in de beurskoersen verwerkt. Een duidelijke reactie die kan worden omschreven als het bezit van de zaak is het einde van het vermaak.

Voor USG People wordt circa 15 keer de verwachte winst voor 2015 betaald. Bij Randstad is dat 13 keer en bij Brunel 18. Zegt u maar waar de positieve verassing vandaan moet komen. Een sterk economisch herstel is natuurlijk de aangewezen weg, maar dat moet dan wel gebeuren.
 


(Foto: ANP)

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.