Updates

Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ajax

Advies
verkopen
image description
Opinie Redactie Beleggers Belangen, 6 mei 2014 13:04

‘ECB moet ingrijpen’

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ajax

Advies
verkopen

Standard Life maakt zich zorgen over het hersteltempo in Europa en ziet de ECB als reddende engel.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) rekent voor dit jaar op een wereldwijde economische groei van 3,6% (was 3% in 2013). Deze verbetering zal grotendeels gedreven worden door de ontwikkelde economieën, waar de groei naar verwachting zal stijgen van 1,3% naar 2,2%. Voor de opkomende markten verwacht het IMF dat de groei zal toenemen van 4,7% tot 4,9%.

Standard Life vraagt zich met het eerste kwartaal achter de rug af hoe realistisch deze voorspellingen zijn. Er is weliswaar een gematigd, maar aanhoudend herstel, zelfs in de periferie, maar dat wordt beperkt door deflatievrees. Ook is er volgens de analisten sprake van een significante reservecapaciteit in de eurozone. In diverse landen is de werkloosheid hoog, wat voor druk zorgt op de binnenlandse consumptie. Daarnaast stelt Standard Life vast dat de Europese export nog te laag is om op eigen kracht de economische groei voort te trekken. Daarbij zorgt de sterke euro voor een slechtere concurrentiepositie van de eurozone, waardoor een herstel gebaseerd op de export nog moeilijker wordt.

Wanneer gekeken wordt naar inflatiedata, is een modaal herstel volgens Standard Life niet genoeg. Doordat de inflatie voorlopig op een laag niveau blijft, kunnen bijvoorbeeld problemen ontstaan voor landen met een hoge schuld.

Volgens Standard Life kan alleen de Europese Centrale Bank (ECB) iets aan die situatie doen. Een extra stimulans zou lidstaten de mogelijkheid geven om de reservecapaciteit in hun economieën sneller te bestrijden, terwijl een zwakkere euro het concurrentievermogen van de export zou versterken. Ook zou een stimulans lidstaten helpen die worstelen met hun staatsschulden, al vinden de analisten dat dit alles wel gepaard moet gaan met fiscale terughoudendheid. Op deze manier zouden de vooruitzichten voor de groei en inflatie in de eurozone volgens hen aanzienlijk verbeteren.