Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
image description
Opinie Redactie Beleggers Belangen, 28 apr 2014 13:56

Rendementen ogen fraai

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden

De totaalrendementen van de voorbeeldportefeuilles zien er goed uit. Toch is er reden voorzichtig te zijn, met name met Amerikaanse aandelen.

Het totaalrendement van de defensieve portefeuille is in vergelijking tot vorige week met 0,6 procentpunt gestegen tot 16,4%. Dat is maar nipt onder het record van 16,5% van begin april. De grootste bijdrage aan het rendement wordt geleverd door het aandelensegment van de portefeuille, dat een totaalrendement van 25,4% sinds de start van de portefeuille heeft.

Ondanks het mooie rendement blijven we wel voorzichtig met aandelen en dan met name met Amerikaanse aandelen. Zoals we al eerder in deze kolommen hebben geschreven vinden wij de Amerikaanse beurs overgewaardeerd. De Britse beleggingsexpert Andrew Smithers berekende de overwaardering van de Amerikaanse beurs recent op 70%. Dat lijkt ons wat aan de hoge kant, maar dat van overwaardering sprake is lijdt geen twijfel.

Wat voor de middellange termijn zorgen baart is de combinatie van overwaardering en bovengemiddeld hoge winstmarges. Wat Andrew Smithers betreft komt er nog een zorg bij, namelijk de al maar stijgende schuld van het Amerikaanse bedrijfsleven. Dat beeld werd eerder deze maand bevestigd door kredietbeoordelaar Standard & Poor's die constateerde dat iedere stijging van $1 van de liquide middelen bij de grootste Amerikaanse bedrijven de afgelopen drie jaar gepaard is gegaan met een stijging van de schuld met $3,67. Volgens Smithers ligt het belang van het management van veel Amerikaanse bedrijven bij de inkoop van eigen aandelen en veel minder bij het investeren in nieuwe en verbeterde productiecapaciteit. Op de middellange termijn is de relatief sterke groei van de schuld van het Amerikaanse bedrijfsleven uiteraard niet houdbaar, zo stelt Smithers, in onze ogen terecht.

Het 'goede' nieuws voor de korte termijn is volgens hem echter dat de schuldstijging nog wel even aan kan houden. Dat laat ruimte voor verdere inkoop van eigen aandelen die de aandelenkoersen kunnen ondersteunen. 

De winst van 1,9% voor onze offensieve portefeuille in 2014 is vooral te danken aan de sterk presterende individuele aandelen (+3,8% dit jaar). Twee aandelen zijn goed voor een totaalrendement van meer dan 100%: de chemiereus LyondellBasell en Wabco, dat elektronische rem- en bedieningssystemen maakt voor bussen en vrachtwagens. Wabco is sinds de aankoop in januari 2012 goed voor +101,9%, en steeg dit jaar al 15,7%. Grootaandeelhouder bij Wabco is niemand minder dan Warren Buffett, die een half jaar na ons instapte. LyondellBasell, dat vorige week het dividend nog met 17% verhoogde, doet het nog iets beter met een plus van 16% in 2014 en een totaalrendement van nu 138,3%.

Onze portefeuille NL rendeert dit jaar 2% meer dan de AEX. Sinds de start is het rendement 21,1%, terwijl de AEX op 15,6% blijft steken. Drie aandelen staan dit jaar (nog) in de min: ArcelorMittal (-8,6%), Heijmans (-5,1%) en Delta Lloyd (-2,0%). Veruit het hoogste rendement behaalt Value8 (+27,8%). Het cijferseizoen is net weer van start gegaan. Aalberts heeft als eerste portefeuillebedrijf een update gegeven, die tot tevredenheid stemde. Gisteren volgde Acomo en donderdag 1 mei volgt Brunel. Wij focussen op de verwachtingen voor de rest van het jaar.