Updates

Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
image description
Opinie Redactie Beleggers Belangen, 18 apr 2014 14:58

Daar komen de kwartaalcijfers

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden

Het cijferseizoen houdt de portefeuilles in zijn greep. Gezien de positievere economische signalen wordt er veel verwacht van de eerstekwartaalcijfers.

Vanaf begin dit jaar laat de AEX een min van 2,3% zien, terwijl onze offensieve portefeuille een plusje van 0,3% behaalt. Grondstoffen (3,6%) en individuele aandelen (1,2%) kennen de hoogste rendementen. Opkomende markten vallen nog steeds in negatieve zin op met een min van 2,9%, maar hier lijkt langzamerhand wel van een kentering sprake. Binnenkort barst het kwartaalcijfergeweld weer los en gezien de positievere macro-economische signalen wordt hier door beleggers reikhalzend naar uitgekeken.

Chevron heeft in een interimupdate laten weten te verwachten dat de winst in het eerste kwartaal lager zal zijn dan in het vierde kwartaal vorig jaar. Boosdoeners zijn negatieve valuta-effecten en extra afschrijvingen op activa. Zonder deze effecten zal de winst in lijn liggen met die in het eerste kwartaal vorig jaar. De productie is de eerste maanden gedrukt door perioden waarin het werk stillag vanwege slechte weersomstandigheden in Kazachstan, Canada en de VS. Een grotere vraag vanuit Thailand en toegenomen productie in Angola dienden als compensatie. Chevron liet ook weten dat het een extra $1,6 mrd gaat investeren voor de verdere ontwikkeling van de Argentijnse Vaca Muerta Shale formatie wat moet leiden tot nieuwe oliebronnen dit jaar en nieuwe exploratieprojecten.

Schneider Electric liet weten dat het in gesprek is met private equity-huizen Carlyle en PAI over de verkoop van een bedrijfsonderdeel dat sensors produceert. Er zou een bedrag van $900 mln mee zijn gemoeid. Er was ook goed nieuws van het grondstoffenfront. Freeport verwacht dat de Chinese vraag naar koper – goed voor 40% van de wereldvraag − nog minstens tien jaar een stijgende trend zal vertonen ondanks geluiden van een lagere Chinese economische groei. M&T Bank maakte beter dan verwachte eerstekwartaalcijfers bekend. De operationele wpa kwam uit op $1,66 versus een consensus van $1,61.

Defensieve portefeuille

Na het bereiken van het hoogste totaalrendement ooit (koerswinst plus dividend) van 16,5% twee weken geleden, heeft de defensieve portefeuille enkele kleine stapjes terug gedaan. Van forse verliezen is uiteraard geen sprake, de portefeuille is middels de grote cashpositie en defensieve positionering immers ingericht op het vermijden daarvan. Het totaalrendement is dan ook slechts licht gedaald tot 15,8%. De grootste klappen vielen uiteraard in het aandelensegment van de portefeuille, waar het totaalrendement over het afgelopen jaar daalde van 6,6% twee weken geleden, tot 4,9% nu. De gehele defensieve portefeuille staat dit jaar op een totaalrendement van 1,7%.

Portefeuille NL

In het verzwakte beursklimaat heeft de Nederlandse portefeuille circa €400 aan waarde ingeboet, tot €11.800. Het rendement vanaf de start is nu 18%. Op het aandelenstuk van de portefeuille ligt het rendement dit jaar met 2,5% boven dat van de AEX en AMX. Met slechts één uitzondering stonden de koersen deze week onder druk. Vooral Aalberts en Delta Lloyd moesten het ontgelden. Acomo toonde de defensieve kracht met een onveranderde koers. Het rendement vanaf begin dit jaar staat op een keurige tweede plek met 7,7%. Koploper is Value8 met 21,2%.