Updates

Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ICT Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Internationaal

General Electric

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Opinie Vincent van Roon, 7 apr 2014 11:32

ING, SBM Offshore en AM

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ICT Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Internationaal

General Electric

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen

De AEX is hard op weg naar zijn hoogste stand van het jaar. De vraag is of er sprake zal zijn van een dubbele top of juist een verdere opgaande trend. De indexstijging wordt breed gedragen. Toch zijn er een aantal aandelen die het wel erg goed doen de laatste tijd. Vorige week vielen ING, SBM Offshore en Arcelor Mittal in positieve zin op.

ING
 
ING maakte goed nieuws bekend en steeg daardoor in een week tijd van EUR 10,00 naar EUR 10,80. ING gaat na jaren geen dividend te hebben uitgekeerd, beleggers over het boekjaar 2015 weer belonen. Dat bleek maandag (31 maart) uit een presentatie van de financiële instelling naar aanleiding van een beleggersdag. ING belooft op termijn minstens 40 procent van de winst uit te keren aan zijn aandeelhouders. De eerste dividendbetaling zal plaatsvinden als ING de in 2008 verstrekte staatssteun volledig heeft afgelost. De bank heeft maandag (31 maart) de voorlaatste termijn van 1,225 miljard euro terugbetaald. De laatste overboeking van ruim 1 miljard euro vindt uiterlijk in mei 2015 plaats.
 
ING heeft ook nieuwe doelstellingen geformuleerd voor de komende jaren. Tot en met 2017 wil de bank jaarlijks de kredietportefeuille met 4 procent laten groeien en de balans met 3 procent. De productie van nieuwe leningen moet hoofdzakelijk gefinancierd worden met spaargeld.
 
Het beste nieuws in de strategie-update van ING (INGA.AE) is volgens Rabobank-analist Cor Kluis dat het rentemargedoel voor 2017 naar 150-155 basispunten is getild, waar het eerder 10 basispunten lager lag. Rabobank heeft een koop advies en koersdoel van EUR13,00. Abn Amro en Credit Suisse geven ook een koop advies met koersdoelen van EUR 12,50 en EUR 11,80. BNP Paribas en Beleggers Belangen blijven bij een houden advies.
 
Beleggers zijn optimistisch blijkt uit de stemming op beleggingsfora over het nieuws dat ING naar buiten bracht.  Zij zien de strategie update als een sterk teken. Als de staatsteun is afgelost kan er weer dividend worden uitgekeerd. Wel vinden sommige beleggers het jammer dat een eerste dividenduitkering nog wel even op zich laat wachten. 
 
“Riemen vast voor 11. Duurt niet lang meer :-)”
 
“er staat over 2015; dus 1e dividend pas in mei/juni 2016.”
 
“Mijn inschatting: 
Eerst aflossing laatste Staatssteun, zodat de koers een lekkere ondersteuning krijgt.
Dan eind van de zomer afsplitsing NN van ING. 
De splitsing zal dan 1+1 = 3 betekenen… Som is meer dan de delen. 
Minus de vervallen voordelen bank/verzekeraar en minus de te betalen bruidsschat(ten) aan NN.”
 
“NN is een ongewilde, tandenloze, lelijke oude bruid………wie wil haar hebben…”
 
“Geen reden om ING te kopen.
Dividend pas in 2016.
Dat duur mij veel te lang.
Tegen die tijd kan er weer van alles gebeurd zijn.
Overigens zit in veel aandelen erg veel lucht.”
 
“Regeren is vooruitzien…..
Dividend is voor beleggers en niet voor mensen die een beleggingshorizon van 2 weken hebben…..”
 
SBM Offshore
 
Het aandeel SBM Offshore herstelde fors op het gepresenteerde interne onderzoek over het smeergeldschandaal die minder ernstig lijkt dan gevreesd. SBM maakte vanaf februari van dit jaar nog een duikvlucht na berichten via Wikipedia dat het bedrijf zich op grote schaal schuldig zou hebben gemaakt aan omkoping in Brazilië en Afrika.
 
Beleggers reageerden opgelucht dat er in Brazilië geen bewijzen zijn gevonden voor het betalen van smeergeld. De Braziliaanse oliemaatschappij is een belangrijke klant van SBM. Ook de omvang van de smeergeldaffaire in Afrika viel met circa $42 miljoen mee, waardoor de verwachte boetes mogelijk lager uitkomen dan verwacht.
 
Beleggers zijn erg te spreken over het meevallende resultaat uit het onderzoek. Op beleggingsfora halen veel beleggers opgelucht adem. Forumleden zien de koers de komende tijd nog een stukje oplopen. Alles lijkt gelukkig erg mee te vallen is de gedachte.
 
“Versteeg krijgt zijn gelijk.”
 
“Koers in week tijd van 12,60 naar 13,57. Een euro erbij. Hoogtepunt zelfs 14.” 
 
“een idee, maar waanzinnige bedragen als tot 1 mrd zijn dan compleet niet aan de orde lijkt mij. Voor zover ik heb begrepen heeft de markt $200mln ingeprijsd. En dit schijnt mij hoog zat voor deze Afrikaanse landen (of de US government zou 'n afschrikwekkend voorbeeld moeten willen stellen).”
 
“Zoals ik hier al enkele weken roep(en men beschuldigde mij van het feit dat ik zaken riep zonder feiten), valt het hele circus toch mee… Nu hoef ik mijn gelijk niet te halen, maar de manier waarop er op me gereageerd werd, was niet zo netjes.”
 
“Ik zie dit nieuws als positief.”
 
“De koers gaat nu uit van een veel negatiever scenario en zal waarschijnlijk snel herstellen richting de 14 a 15 euro.”
 
“vandaag mooie dag, april zal idd de maand van de koersexplosie zijn”
 
“ik duik in ieder geval vol in het aandeel zo dadelijk. Ik begreep dat iedere 100mio boete het aandeel 0,30 zou kosten. (Corrigeer me als ik abuis ben.) Huidige koers heeft een veelvoud van die potentiële boetes ingeprijsd die nu veel lager zullen uitvallen. Succes allen, S”
 
Analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen was de laatste tijd vooral bekend door zijn optimistische uitspraken over Sbm Offshore. Hij geloofde altijd al dat de marktverwachting veel te negatief was. De analist hanteert een koopadvies en een koersdoel van EUR 20. KBC Securities en UBS maakten vorige week hun koersdoelen van EUR 18,00 en EUR 17,00 voor het aandeel bekend. Beleggers Belangen geeft een houden advies.
 
Arcelor Mittal
 
Het aandeel Arcelor Mittal is na het dieptepunt van 14 maart j.l. op EUR 10,70 in een uptrend terecht gekomen. Het aandeel noteert op dit moment rond de EUR 12,00. Het bedrijf moet het hebben van een aantrekkende economie en de berichten worden positiever de laatste tijd. Zo nam de wereldwijde staalproductie in februari met 0,6 procent toe in vergelijking met een jaar geleden, tot 125 miljoen ton.
 
ArcelorMittal gaat 160.000 ton hoogwaardig staal leveren voor de bouw van een nieuwe brug in de Amerikaanse staat New York. Dat maakte 's werelds grootste staalconcern onlangs bekend.
Het staal wordt gebruikt voor The New NY Bridge, die wordt gebouwd over de Hudson River ten noorden van New York. De brug, die 3,9 miljard dollar (2,8 miljard euro) gaat kosten, vervangt de huidige 4,9 kilometer lange Tappan Zee-brug en moet in 2018 volledig klaar zijn. De nieuwe overspanning is ontworpen om 100 jaar mee te kunnen, zonder grote onderhoudsbeurten.
Het staal is afkomstig van fabrieken van ArcelorMittal in het oosten van de Verenigde Staten.
 
Beleggers lijken weer heil te zien in het bedrijf. Het aandeel Arcelor Mittal stijgt weer en ook op beleggingsfora zijn meer positieve verwachtingen te lezen. Beleggers denken dat de koers achterblijft bij een herstellende wereldeconomie. Zij zien een koers van EUR 17,00 voor dit jaar tot de mogelijkheden.
 
“Vergeet alle ruis…van Yellen, van Rusland, van China… de grote lijn van de wereldeconomie is duidelijk stijgende. (ik vermoed dat de vertragende groeistijging van de Chinese economie komt door meer concurrentie uit andere opkomende landen en het goedkope zuid Europa)”
 
“De afstraffing klopt namelijk echt van geen kanten. Goede cijfers, goede vooruitzichten, koers naar beneden?? Vandaar mijn opmerking dat we al op 16 hadden moeten staan.”
 
“In de US liggen er heel veel bruggen belabberd bij, veel achterstallig onderhoud.
Arcelor Mittal gaat voor New York, goeie smaak!”
 
“Leuk die optimisme, maar blijf wel verstandig. Voorlopig moet eerst een gap gesloten worden. En hoe gaat Arcelor Mittal zich houden bij de aankomende correctie van de beurzen. We zijn pas 1,20 onderweg, dus erg voorbarig de 17 euro”
 
Analisten zijn gematigd optimistisch over Arcelor Mittal. Citigroup en JP Morgan gaven vorige week een koopadvies voor het aandeel met koersdoelen van EUR 13,20 en EUR 14,50. Credit Suisse ging vorige week niet verder dan een houden advies.
 
Wat denkt u?
 
Bovengenoemde aandelen laten zich positief gelden in een stijgende AEX. Is er sprake van een dubbele top in de AEX of is dit pas het begin van een nieuwe stijgende trend ? Welke van deze aandelen zou u willen kopen ?