Updates

Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
image description
Opinie Redactie Beleggers Belangen, 6 mrt 2014 12:49

Vijf jaar stierenmarkt

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden

Precies vijf jaar geleden bereikten de westerse aandelenmarkten een dieptepunt en begonnen ze aan een opmars die tot de dag van vandaag aanhoudt. De waarderingen zijn inmiddels ongezond hoog en het is wachten op een correctie.

Beleggers Belangen schetst in het nummer van 7 maart 2014 wat de invloed van met name de Amerikaanse centrale bank is geweest op de stierenmarkt.

Snel bij zijn

Allereerst bekijken wij of het keerpunt van 9 maart 2009 achteraf bezien te voorspellen is geweest. Een aardige maatstaf daarvoor is de shiller k/w, een rekenmethode om de gemiddelde waardering van alle aandelen op de markt vast te stellen. Die stond in maart 2009 op 13. Van alle keren dat de afgelopen anderhalve eeuw zo’n lage stand werd bereikt, daalde de beurs daarna gemiddeld genomen nog eens met 17%. Anderzijds: als de waardering al zo hard is gedaald, vormen eventuele verdere dalingen een beperkt risico op de lange termijn.

Deze bespiegelingen zijn van belang, omdat ook in dit geval weer bleek dat je er snel bij moet zijn als de markt uit het dal begint te klimmen. De grootste winsten voor de Europese markten werden al in het restant van 2009 gemaakt. Zo steeg de AEX van 9 maart 2009 tot het eind van het jaar van 199 naar 335 punten. In de vier jaar daarna kwamen er nog maar zo’n vijftig punten bij.

Fed houdt stierenmarkt op gang

Te verkláren is de ommekeer op de beurzen makkelijker. De uiteenlopende ontwikkeling van de Europese en de Amerikaanse beurzen spreekt boekdelen. Sinds medio 2010 werd het verschil tussen de Europese Stoxx600 en de Amerikaanse S&P500 almaar groter. In de bankensector is de situatie helemaal opvallend: op de Amerikaanse bankenindex kan het nog steeds niet op, terwijl de Stoxx Europe 600 Bank Index inmiddels lager staat dan in de herfst van 2009.

De eurocrisis speelt daarbij een belangrijke rol, en een andere verklaring ligt in het loslaten van een boekhoudregel in de VS (FAS 157), die banken voorschreef bepaalde items tegen actuele marktwaarde te waarderen. Maar het stimuleringsbeleid dat de Fed heeft gevoerd om de crisis te boven te komen, heeft zeker ook zijn werk gedaan om de stierenmarkt op gang te houden.

Gebakken peren

Inmiddels probeert de Fed het extreem expansieve monetaire beleid weer wat terug te schroeven, maar dat blijkt allemaal veel lastiger te zijn en langer te gaan duren dan gedacht. De langetermijnbelegger zit met de gebakken peren. Een belegging in tienjarige Amerikaanse staatsleningen levert nog slechts 2,61% op. Risicovollere varianten, zoals Europese bedrijfsobligaties zetten daar 4,26% tegenover, een historisch laag rendement voor deze beleggingscategorie.

Aandelen zijn nauwelijks een aantrekkelijk alternatief. De shiller k/w voor de S&P500 staat inmiddels op 25,3, waarmee Amerikaanse aandelen veel te duur zijn. Wij prefereren dan ook Europese aandelen. Maar willen die aan een serieuze inhaalrace beginnen tegen die aan de andere kant van de oceaan, dan zullen ze wel hun winstgevendheid moeten opschroeven. Door het gebrek aan Googles en Apples in Europa en door de eurocrisis zijn de bedrijfswinsten in Europa aan de magere kant.

Verder deze week in Beleggers Belangen:

  • Winstgroei zit er niet in voor Vopak
  • E-bike geeft Accell nieuwe kansen
  • In toerismesector is de crisis voorbij
  • Bayer zit geramd de komende jaren

 

Wees er voortaan altijd snel bij, en sluit een proefabonnement af. 10 weken Beleggers Belangen voor maar 10 euro.