Updates

Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ajax

Advies
verkopen
image description
Opinie Redactie Beleggers Belangen, 3 mrt 2014 13:33

Koersherstel wordt zichtbaar

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ajax

Advies
verkopen

De Nederlandse portefeuille kruipt uit het dal, de defensieve portefeuille staat over de hele linie in de plus en in de offensieve portefeuille zitten enkele pareltjes.

Na twee maanden in 2014 is de AEX met een rendement van -0,3% ongeveer weer op de stand waarmee we het jaar begonnen. Januari was beleggers ongunstig gezind, februari bracht koersherstel.

Onze portefeuille NL heeft met de koersdomper van DSM in januari en de slechtnieuwsshow van SBM in februari het nodige moeten incasseren. Sinds de start van de portefeuille bedraagt het rendement 19,4% vergeleken met 16,3% voor de AEX. Outperformers dit jaar zijn Value8 (+25,3%), Arcadis (+8,1%), Delta Lloyd (+6,2%), Aalberts (+2,5%), Heijmans (+2,1%) en Acomo (+0,9%). De laatste twee fondsen en Delta Lloyd zijn pas dit jaar aan onze portefeuille toegevoegd. De twee grote minnen zijn SBM (-23,4%) en ArcelorMittal (-10,2%).

Donderdag 20 februari maakte Delta Lloyd beter dan verwachte jaarcijfers bekend, waardoor het aandeel die dag 5,7% hoger sloot. Vooral op het gebied van levensverzekeringen, die een grote bijdrage leveren aan omzet en winst, presteerde Delta Lloyd goed. De marge op nieuw afgesloten verzekeringen lag beduidend hoger dan het jaar daarvoor en ook het binnenhalen van vier grote pensioencontracten wijst erop dat de verzekeraar goed aan de weg timmert. De balans is eveneens solide. De solvabiliteit steeg in 2013 van 177% naar 184%.

Aalberts maakte woensdag 26 februari de jaarcijfers bekend, wat niet tot veel opschudding op de beurs leidde. De omzet was wat lager dan verwacht, maar de ebita kwam hoger uit dan de marktconsensus. Aalberts voorziet een verdere positieve ontwikkeling de komende jaren, hetgeen de standaardmededeling is bij de publicatie van de jaarcijfers. Pluspunt is wel dat de pay-out van 25 naar 30% is verhoogd en dat over 2013 een dividend van €0,41 wordt uitgekeerd, wat 17% meer is dan vorig jaar.

De overige portefeuilles

Het totaalrendement (koerswinst plus dividend- en couponinkomen) op de defensieve portefeuille loopt dit jaar gestaag op en bedraagt nu 15% sinds de start en 0,9% dit jaar. Alle vermogenscategorieën waar de defensieve portefeuille in belegt, staan zowel dit jaar als over de gehele bestaansgeschiedenis van de portefeuille in de plus. Aandelen presteren dit jaar met een totaalrendement van 2,2% het sterkst, onder aanvoering van Arseus (+241,4%), Roche (+124,3%) en Acomo (+101,1%). Het obligatiesegment van de portefeuille staat dit jaar op een totaalrendement van 0,5% (nog altijd beter dan de AEX Total Return Index), dankzij een stijging van de db x-tracker Global Inflation Linked ETF van 1,8%. 

Vorige week schreven wij nog dat de laatste aankopen van de offensieve portefeuille, Manpower en Lindsay, een prima start gemaakt hadden. Inmiddels is Manpower deze kleine winst weer kwijt en staat Lindsay op 2% verlies na een winstwaarschuwing van een grote concurrent. Naast Manpower en Lindsay biedt de offensieve portefeuille nog genoeg andere koopwaardige aandelen, ondanks soms grote koerssprongen, zoals Casino-Guichard, Chevron, Deere, EMC, DSM, General Electric, Heineken, LyondellBasell, PVH, Republic Services, Schneider Electric, Vinci en Weir.