Updates

Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ICT Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Internationaal

General Electric

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Opinie Peter Schutte, 10 feb 2014 15:05

Vastgoedfondsen bieden nu wel kansen

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ICT Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Internationaal

General Electric

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen

De afgelopen week publiceerden de grote drie retailfondsen aan Euronext Amsterdam - Eurocommercial, Unibail-Rodamco en Wereldhave - verbazend goede cijfers.

Beleggers reageerden over het algemeen positief. Met dividendrendementen van rond de 6% moeten deze fondsen momenteel in portefeuille zitten.

Vastgoed heeft het heel lang slecht gedaan. Afwaarderingen en scepsis van beleggers omtrent de bezettingsgraad van winkelpanden drukten de koersen. De grote drie retailbeleggers tonen echter aan dat vastgoed wel degelijk stabiel kan zijn.

Dan dient er wel in de goede winkelcentra te worden belegd, er het juiste management op te zitten en er gematigd met leverage worden omgegaan. De genoemde drie vastgoedfondsen voldoen daar in meer of mindere mate aan en lijken voor de komende jaren garant te staan voor een dividendrendement van 5-6%. Om dat rendement te behalen zijn geen wildwestavonturen als goud of emerging markets nodig.

Unibail-Rodamco
De grootste speler Unibail-Rodamco, belegd vermogen €32 mrd, vormt al jaren de witte raaf binnen de sector. Ook in mindere tijden bleek het fonds in staat hogere huren te bedingen en de leegstand uiterst beperkt te houden. Door een uitgekiend management weten de winkeliers in de centra van Unibail-Rodamco beduidend meer omzet te draaien dan het landelijk gemiddelde.

Een wat hogere huursom is ook weer snel terugverdiend. Beleggers weten bij Unibail-Rodamco waar ze aan toe zijn en dat vertaalt zich in een agio van de beurskoers boven de intrinsieke waarde van momenteel een procent of 12. Het fonds boekte over 2013 een groei van de winst per aandeel met 6,5% tot €10,22 en keert een 6% hoger dividend uit van €8,90.

Afgezet tegen de huidige koers van €180,65 geeft dat een dividendrendement van bijna 5%. Unibail-Rodamco gaat voor de komende vijf jaar uit van een gemiddelde toename van de winst per aandeel met 5-7%. Het dividend(rendement) is daarbij vrijwel verzekerd.

Eurocommercial
Bij Eurocommercial een soortgelijk verhaal. Wel zien we de winkelcentra van dit fonds qua omzetontwikkeling wel wat achterblijven bij Unibail-Rodamco. Eurocommercial doet het echter uitstekend. De leegstand is met minder dan 1% zelfs lager dan die van Unibail-Rodamco.

Eurocommercial overhandigde onlangs de halfjaarcijfers van het gebroken boekjaar 2013-2014 en die resulteerden in een groei van de winst per aandeel van 6,5%. In tegenstelling tot Unibail-Rodamco noteert Eurocommercial een procent of 12 onder de boekwaarde. Daardoor ligt het dividendrendement ook wat hoger, op circa 6%.

Wereldhave
Wereldhave* heeft zich goed hersteld van de slechte prestaties in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Inmiddels zijn al deze posities verkochte en richt het concern zich nog uitsluitend op Europa. Deze portefeuille doet het goed en kan met gerichte aankopen tegen scherpe prijzen verder worden geoptimaliseerd. Wereldhave overhandigde een winst per aandeel van €3,30, wat volledig zal worden uitgekeerd.

Op de inmiddels tot circa €58 gestegen koers rendeert dat 5,7%. De Haagse vastgoedbelegger belooft een verdere winstgroei dit jaar waarmee het dividendrendement boven de 6% uitkomt.

Ga voor dividend
Nu de beurs zoveel onzekerheden kent en de waardering van veel aandelen toch wel hoog is opgelopen, is het zaak wat meer stabiliteit en kasstromen uit de portefeuille te halen. De genoemde vastgoedfondsen hebben aangetoond robuust te zijn en daarmee deze zekerheden te kunnen bieden.

Naast een goed dividend is er ook zeker ruimte voor koersstijging. Die lijkt vooral bij Wereldhave en in minder mate bij Eurcommercial te liggen. Wereldhave heeft door de lage schuldenlast ten opzichte van de activa (27%) het meeste armslag om de portefeuille verder te optimaliseren. Ook Wereldhave wordt tegen een korting op de boekwaarde verhandeld (circa 13%), maar beleggers lijken dit gat snel te willen dichten.


*auteur heeft een positie in Wereldhave


Foto: Les Quatre Temps, een winkelcentrum uit de portefeuille van Univail-Rodamco in La Defense, een voorstad van Parijs; Michelle Muirhead (flickr.com)