Updates

Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ajax

Advies
verkopen
image description
Opinie Redactie Beleggers Belangen, 3 feb 2014 14:02

Mogelijk meer onaangename verrassingen

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ajax

Advies
verkopen

Rabobank maakt zich zorgen over Argentinië en China.

Naast Argentinië hebben ook andere opkomende landen het zwaar en uit China komen mogelijk meer onaangename verrassingen, vreest Rabobank.

Sinds de aankondiging van de Fed om de maandelijkse obligatieaankopen te verminderen, staan de opkomende markten onder druk. Uit die markten stroomt geld terug naar de VS, waardoor de lokale valutakoersen onder druk staan.

Ook vrezen beleggers dat de zwakkere economische groei in China de problemen in die landen zal vergroten. In het verlengde van de koersdaling van de Argentijnse peso zijn de valuta's van onder andere Turkije, Rusland, Brazilië en Zuid-Afrika in waarde gedaald. Met steunaankopen proberen centrale banken hun munten te steunen, maar zonder succes.

Bij veel van deze landen raakt de voorraadpot met buitenlandse valuta's langzaam uitgeput, waardoor de centrale banken steeds minder in staat zullen zijn hun munten tegen grote koersdalingen te beschermen, aldus Rabobank. De bank vreest dat deze situatie voorlopig niet verandert, omdat beleggers niet weten of de landen voldoende reserves hebben om het tij te keren.

Zorgen heeft de bank ook over China. De groei in de tweede economie van de wereld bedroeg vorig jaar 7,7%. Dat was het laagste percentage in veertien jaar. Ook daalde de vertrouwensindex van de inkoopmanagers. Om het liquiditeitstekort op de geldmarkt te bestrijden, pompte de centrale bank extra geld in de markt. Daardoor nam de spanning weliswaar iets af, maar de vraag naar geld is vanwege het Chinese Nieuwjaar dermate groot dat de geldmarkttarieven af en toe flink oplopen.

De geschetste problemen zijn volgens de bank geen echte verrassing, want de economische indicatoren waren de laatste tijd al aan het verslechteren. Samen met de aanstaande schuldevaluatie bij lokale overheden kan dit tot meer onaangename verrassingen leiden. Rabobank voorziet een daling van de economische groei.


Foto: Kevin Buehler (flickr.com)