Updates

Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
image description
Opinie Redactie Beleggers Belangen, 23 jan 2014 16:21

Technologische doorbraak

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden

Fidelity Investment ziet 'internet of things' als een technologische doorbraak.

Het zogenoemde 'internet of things' ('internet der dingen', afgekort IOT) gaat een gouden toekomst tegemoet, aldus Fidelity. Het is een technologie waarbij apparaten en objecten via internet verbonden zijn met elkaar en met mensen, iets dat communicatie en besturing op afstand mogelijk maakt. IOT wordt snel volwassen dankzij de smartphone, volgens Fidelity, dat verder wijst op de aanzienlijke bedragen die grote concerns, waaronder uiteraard softwarebedrijven en industriële ondernemingen, in de ontwikkeling van IOT steken.

Bestaande voorbeelden van IOT zijn de op afstand bedienbare thermostaat, de smartwatch en de zelfsturende auto. Allerlei soorten sensoren meten zaken als temperatuur, water- en energieverbruik, bewegingen, vervoersintensiteit, werkwijze van machines en werkomstandigheden. Samen met andere informatie vindt vervolgens besturing via internet plaats. IOT leidt tot een efficiënter gebruik van tijd, mankracht en middelen. Fidelity haalt een rapport van General Electric aan waarin een wereldwijde besparing van $226 mrd in 2015 wordt genoemd.

Volgens Fidelity is de IOT-industrie waarschijnlijk een van de meest veelbelovende sectoren op technogebied. De vermogensbeheerder wijst erop dat niet zozeer de makers van de hardware van IOT zullen profiteren − want die producten zijn makkelijk na te maken − maar de makers van software en eindproducten. Binnen de industrie ligt er een leidende rol voor General Electric, en Samsung heeft een eindeloze reeks consumentenproducten waarop IOT kan worden toegepast. Het bedrijf heeft al een wasmachine die met een smartphone bediend kan worden.

Kanshebber is ook Nike, met informatieverschaffing aan sporters en trimmers. Zaadveredelaar Monsanto − dat recent Climate Corp (klimaatanalyse) opkocht − heeft het FieldScript-systeem. Met sensoren en GPS worden de omstandigheden bij het zaaien verzameld en worden zaai-instructies gegeven aan een eventueel onbemande tractor en zaaier voor 'precisielandbouw'. Fidelity geeft voor de genoemde bedrijven geen beleggingsadviezen. 


Foto: Thunderchild7 (flickr.com)