Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
image description
Opinie Ivan Snurer, 8 nov 2013 09:33

Momentum Express

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden

De DAX stapelt record op record. De AEX noteert op het hoogste peil in jaren. Welke zijn de grootste stijgers en nog belangrijker: welke aandelen moet je nu hebben?

Tegenover eind 2012 staat de AEX dit jaar 14,7 procent hoger. De DAX doet 19,3 procent, maar de Duitse tegenhanger is een returnindex. Zonder dividend noteert de DAX 15,4 procent hoger. Het verschil tussen beide koersindices bedraagt 0,68 procent of beter gezegd 68 basispunten en wel in het voordeel van de DAX.

Op aandelenniveau zijn de verschillen wel groter. Uitzendbureau Randstad koerst in 2013 al 67,9 procent hoger, de Duitse bandenfabrikant Continental 54,4 procent. Daarmee wint de AEX het pleit van de Duitse Leitindex, de hoofdindex.

Zien kopen, doet kopen

Het kopen van de grootste stijgers staat bekend als momentumbeleggen. De basisgedachte achter momentumstrategieën is de aanname dat iets wat vaart heeft niet zo gauw tot stilstand komt. In de praktijk blijkt dan ook dat aandelen die een mooie rit omhoog hebben gemaakt nog wel even doorgaan. En waarom stijgen aandelen, omdat er kopers zijn en waarom kopen we aandelen, omdat ze stijgen. Zien kopen, doet kopen.

Snel omhoog, hard omlaag

Het punt is wel dat beurskoersen en in het bijzonder die van momentumaandelen regressief zijn. Dit wil zeggen dat zij de neiging hebben om hun gemiddelde koers op te zoeken. Op zich is dat nog niet zo erg, maar in het (regressieve) proces van mean reversion onderschrijden zij maar al te vaak hun gemiddelde koers. In de praktijk blijkt echter ook dat wat snel stijgt, ook hard kan dalen. In termen van fysica: ook aandelen kunnen zich niet eeuwig onttrekken aan de wetten van de zwaartekracht.

Diversiteit en tijd

Het momentumeffect is vooral waar te nemen bij smallcaps. Het vergt aanzienlijk meer kapitaal om de aandelen van grote multinationals in beweging te krijgen, dan bij kleine nichespelers. In de regel bezitten hoofdaandelen de kenmerken van waarde en smallcaps van groei, maar dat is geen ijzeren wet. Soms zijn cyclische aandelen in trek, dan weer defensieve aandelen en dan weer groei. Die diversiteit maakt dat er altijd wel aandelen te vinden zijn die het redelijk goed doen. Dat wil niet zeggen dat momentumbeleggers de hele rit mee omhoog maken. Zij springen op de rijdende trein en dan gebeurt het wel eens dat het net de laatste halte voor de daling was.

Preventie en selectie

Wie aandelen louter selecteert op de koersontwikkeling, loopt het risico aandelen te kopen die al dalen. Als belegger ben je natuurlijk in de eerste plaats geïnteresseerd in aandelen die zullen stijgen, maar hoe herken je ze? Het loont een blik te werpen op de positie van de huidige koers ten opzichte van de hoogste en laagste koers van de afgelopen 52 weken. Aandelen kunnen weliswaar dezelfde koersverandering voorwijzen, maar een heel ander parcours afleggen. De aandelen die tegen de laagste koers aanschurken, kun je beter links laten liggen, maar ook die onder hun 26-weeks gemiddelde koersen. De ratiomethode biedt inzage in de verborgen kracht van aandelen, omdat die de koers afzet tegenover het 26-weeks gemiddelde. Ceteris paribus geldt: hoge hoger, hoe beter.

Voorlopige tussenstand

Voorlopig zijn Randstad, USG People, AND International Publishers, Arseus en TomTom de vijf grootste stijgers uit de AEX, AMX en AScX in 2013. In Duitsland zijn dat de Russische tegenhanger van Fugro C.A.T. Oil, de fabrikant van autostoelen Grammer, motorenbouwer Deutz, toeleverancier aan de opleggerindustrie SAF Holland en reclamebureau Stroeer Media uit de SDAX, de Duitse tegenhanger van de AScX. Stuk voor stuk steegen de beurskoersen van dit vijftal dit jaar al meer dan honderd procent. Continental, de grootste stijger uit de DAX vindt amper aansluiting met de top-20 en ook Randstad mist de aansluiting met de club van koersverdubbelaars, de aandelen die meer dan honderd procent gestegen zijn.

Grootste gemene deler

Wanneer de maat van de Nederlandse indexleden (AEX, AMX en AScX) qua koerswinst in 2013, de relatieve positie ten opzichte van de hoogste laagste koers in 52 weken en de afstand tot het 26-weeks gemiddelde wordt genomen, dan drijven Randstad, USG People, Arseus, Aalberts en PostNL boven. Van hen mag je verwachten dat ze in de rest van het jaar winst zullen boeken, mits de aandelenmarkten niet om de een of andere reden het roer omgooien en koers zetten naar het zuiden. In Duitsland zijn dat de tv-zender Sky Deutschland, C.A.T. Oil, vliegtuigbouwer EADS, Grammer en autoverhuurbedrijf Sixt. Dit is het vijftal met de grootste gemene deler uit de DAX, de MDAX en de SDAX. @ Ivan Snurer