Updates

Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
image description
Opinie Redactie Beleggers Belangen, 2 mei 2013 13:55

Beleggers hebben last van emoties

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden

De meeste beleggers verliezen geld, blijkt uit diverse wetenschappelijke onderzoeken naar de resultaten van beleggers bij doe-het-zelf-brokerplatforms.

Het gaat vooral om onderzoeken onder doe-het-zelf-beleggers. De onderzoeken zijn in diverse landen en in verschillende beursklimaten uitgevoerd, waardoor de conclusies ervan universeel zijn, al zijn er natuurlijk wel regionale verschillen.

Voor Nederland toonde professor Pennings van de universiteit van Maastricht in 2008 aan dat maar liefst 90% van de cliënten van Alex een negatief gemiddeld resultaat behaalde, en dan vooral door te veel te handelen (‘overtrading’).

In een studie getiteld ‘Just How Much Do Individual Investors Lose By Trading’ rekenden Barber e.a. uit dat particuliere beleggers in Taiwan in de periode 1995-1999 3,8 procentpunten van hun rendement verloren door foutieve, grotendeels op basis van emoties gemaakte, beleggingsbeslissingen.

Dat verlies was gelijk aan 2,2% van het bbp van Taiwan per jaar! Ongelofelijk? Wellicht toch minder dan u nu denkt. Het tijdschrift Beleggers Belangen zet de belangrijkste emoties, of beter gezegd emotionele ‘biases’ (geaardheden/neigingen) die beleggers parten spelen, op een rijtje.

Vervolgens bespreekt het tijdschrift in de uitgave van vrijdag 3 mei, vijf manieren om de emoties beter in de hand te houden en zo betere beleggingsresultaten te boeken.