Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
houden
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
houden
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
verkopen
Opinie Peter Schutte, 26 feb 2013 11:30

Wie belegt in Europa kijkt naar opkomende markten

0 0 Leestijd ongeveer

De Europese economie zal dit jaar verder krimpen, waardoor het voor de regio bijzonder lastig wordt er snel weer bovenop te komen. Beleggers moeten de Europese zwakte incalculeren.

Volgens de Europese Commissie zullen de zeventien lidstaten van de eurozone dit jaar een gemiddelde economische krimp laten zien van 0,3%. In november werd nog een groei van 0,1% voorzien. De verdere terugval kan in belangrijke mate worden toegeschreven aan de impact van alle overheidsbezuinigingen.

Werkloosheid

De aanhoudende krimp zorgt voor een gevaarlijke neerwaartse spiraal waaruit moeilijk te ontsnappen is. De werkloosheid loopt snel op, ongeveer één op de acht arbeiders in het eurogebied zal naar verwachting thuis op de bank zitten. Griekenland (27%), Spanje (26,9%) en Portugal (17,3%) spannen de kroon.

Dat is niet alleen slecht voor de economie en de werkervaring, ook wordt hierdoor een groot beroep gedaan op werkloosheidsuitkeringen wat de toch al zo slechte begrotingshuishouding van Europese overheden extra belast. De forse bezuinigingen ten spijt, volgens de Commissie zal het gemiddelde begrotingstekort dit jaar uitkomen op 2,8% van het bbp en in 2014 slechts teruglopen naar 2,7% van het bbp. Dit ontneemt overheden de ruimte de teugels wat te laten vieren, waardoor projecten niet uit de grond komen en ook private investeringen worden ontmoedigd.

Hervormen en hopen op upswing

De huidige ontwikkelingen in het eurogebied maken duidelijk dat er op korte termijn geen verbetering in de situatie verwacht hoeft te worden. Sterker, voorlopig lijkt het juist alleen maar minder te worden.

De enige remedie blijft stug doorgaan met hervormen en hopen dat die upswing er een keer komt, waarschijnlijk zal die van buitenaf moeten komen, waarna Europa weer sterker uit de strijd kan komen.

Hervormingen zijn niet alleen nodig om het fundament van de economie te herstellen, ook zal hierdoor uiteindelijk het vertrouwen in de economie moeten terugkeren.

Alle perikelen rondom de Italiaanse verkiezingsuitslag ondermijnen dit vertrouwen waardoor de beurzen omlaag gaan.

De Commissie rekent voor 2014 al weer op een groei van 1,4%. Vooralsnog lijkt dat laatste cijfer vooral peptalk.

Schulden blijven probleem

In de kiem, de hoge overheidsschulden, wordt het probleem eigenlijk alleen maar groter. In Spanje zal de staatsschuld als percentage van het bbp in 2014 boven de 100% uitkomen, tegen een verwacht van 95,8%  eind dit jaar en een verwachte 88,4% eind 2012.

De Spaanse economie krimpt dit jaar naar verwachting met 1,4%, waardoor het voor de Spaanse regering water naar de zee dragen is. Portugal is er nog beroerder aan toe en zal eind 2014 over een staatschuld beschikken van naar verwachting 124,7% van het bbp.

Voor de kernlanden ziet het er niet al te slecht uit. Met name Duitsland zal de groei weer te pakken krijgen, in 2013 met 0,5% en in 2014 met 2,0%. Frankrijk stevent daarentegen voor het tweede jaar op rij op een nulgroei af.

Beleggers opletten

Beleggers mogen dit soort cijfers niet ter zijde schuiven. Hoewel bedrijven over het algemeen redelijk draaien en met volle zakken zitten, zou het beeld ook zo maar weer kunnen verslechteren. Die volle zakken zijn een uiting van passiviteit en dat is geen goed teken.

Bedrijven waarin wordt belegd moeten over een gedegen internationale spreiding beschikken en exposure hebben naar groeimarkten. Zo niet dan zal de winst onder druk blijven.

Wie goed naar de jaarcijfers en de koersreacties kijkt, ziet dat bedrijven met een grote blootstelling aan opkomende markten de resultaten goed op niveau weten te houden en voor deze strategie door beleggers ook worden beloond.

De toekomstige groei zal toch uit dit soort landen moeten komen, waar de eindmarkten enorm zijn. Bedrijven moeten daar echter wel ervaring in hebben en werk maken van hun internationalisatie.
 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.