Updates

Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

GrandVision

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Lezersvragen Redactie Beleggers Belangen, 23 jan 2013 15:50

Aardappelen en een Egyptische bouwer

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

GrandVision

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen

De wereldbevolking groeit, dus tijd om in aardappelproducenten te stappen. Maar, vroeg een lezer, hoe doe je dat? Vrijdag gaat het Egyptische OCI naar de beurs, koopwaardig? En hoe begin je met de dividendportefeuille?

Wekelijks krijgen we via de rubriek 'Stel een vraag' of de redactiemail vragen van lezers over uiteenlopende onderwerpen. In het blad, op de site of direct via de mail proberen we zoveel mogelijk vragen te beantwoorden. Een greep uit recente lezersvragen aan de redactie.

Koop ik de dividendportefeuille in één keer of in delen?

Idealiter had u natuurlijk vanaf het begin meegedaan met de dividendportefeuille, aangezien u nu tegen de hoogste koers moet instappen. Dat is echter geen probleem, zolang u maar belegt met een (zeer) lange termijnvisie van minstens 10 jaar. Pas dan gaat de dividendcomponent echt goed meetellen. Nogmaals, de tijd die u heeft is belangrijker dan de prijs waartegen u koopt.  

Als u de portefeuille wilt volgen dient u idealiter positie te nemen in alle aandelen. Zoals altijd is een goede spreiding belangrijk. Zit er, wat tot nu toe gelukkig nog nooit is gebeurd, een ‘bleeder’ in de portefeuille, dan wordt dat gecompenseerd door de overige posities. Op de website staat de weging per aandeel, deze wordt regelmatig door mij aangepast als een aandeel te hard is opgelopen en daardoor een te zware weging heeft gekregen.

Echter, alles in één keer kopen lijkt me momenteel niet het meest verstandig, omdat er sprake is van een hoogste koers ooit voor veel aandelen. U zou wel stapsgewijs positie in kunnen nemen, bijvoorbeeld elke maand een paar aandelen, of in elk kwartaal een stuk van het totaal. Mocht er nog een flinke koersdaling komen, dan kunt u daar natuurlijk dankbaar gebruik van maken. Lees meer.

Aardappelen

Met een jaarlijkse productie van ruim 300 miljoen ton is de aardappel het op drie na belangrijkste landbouwgewas ter wereld, na rijst, tarwe en maïs, maar wat betreft calorierendement per are laat de aardappel andere gewassen ver achter zich. De hoge voedingswaarde was voor de Verenigde Naties al reden om 2008 uit te roepen tot het Jaar van de Aardappel, in een poging om meer aandacht te besteden aan de rol die het gewas kan spelen bij het oplossen van de voedselschaarste in de wereld.

Het grootste probleem voor beleggers is echter het gebrek aan beursgenoteerde aardappelverbouwers. De beste manier om in te haken op de toenemende productie die nodig is om een groeiende wereldbevolking van voedsel te voorzien, is te beleggen in aandelen van kunstmestproducenten en ontwikkelaars van gewassen die resistent zijn tegen veel voorkomende ziektes. Een goed voorbeeld van het eerste is het Amerikaanse Agrium (AGU), terwijl Monsanto (MON) goede kansen biedt wat betreft gewasbescherming. Lees meer.

Egyptische bouwer OCI

Vrijdag 25 januari krijgt het Egyptische bouw- en chemiebedrijf OCI een notering in Amsterdam. De aandelen van het huidige moederbedrijf OCI SAE, met noteringen in Caïro, Londen en aan de Nasdaq (OTC), worden één op één geruild voor aandelen van het nieuwe moederbedrijf OCI NV. Dit wordt de nieuwe, Nederlandse houdstermaatschappij van het in Caïro gevestigde OCI SAE. Van de aandelen OCI is 45% vrij verhandelbaar. De rest is in bezit van de familie Sawiris.

OCI verwacht dat de notering in Amsterdam de zichtbaarheid van het bedrijf versterkt, en hoopt dat dit leidt tot meer aandacht van ratingbureaus, betere ratings en hogere koersen. Daarbij zouden de groeimogelijkheden die OCI ziet, door de verbeterde zichtbaarheid makkelijker te financieren zijn. Lees verder.

 

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.