image description
Opinie Ivan Snurer, 23 mei 2012 09:53

De beurslievelingen van analisten

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen 22 nov 14:40
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen 22 nov 14:18
Update

Arcadis

Advies
houden 22 nov 09:45
Update

Randstad

Advies
kopen 21 nov 11:29
Update

Wal-Mart

Advies
houden 20 nov 16:39
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
houden 17 nov 12:24

Na een voortvarende start kijkt de AEX in 2012 tegen een verlies aan van ruim vier procent. De beurslievelingen van analisten boeken niettemin bijna negen procent winst. De fondsen uit de AEX of de AMX die de eurocrisis trotseren, noteren evenwel 35 procent hoger.

De vijf aandelen met aan het begin van het jaar het hoogste gemiddelde advies presteren dus niet alleen beter dan de AEX, zij noteren zelfs 8,7 procent in de plus. Volgens dataleverancier Bloomberg gingen analisten bij de jaarwisseling ervan uit dat de koersen van Mediq, Imtech, Brunel, DSM en Unit4 eind 2012 gemiddeld 14,1 procent hoger zouden staan. De vijf meest geadviseerde aandelen zijn dus ruim halfweg.

Aan de andere kant van de ranglijst noteren de vijf aandelen die begin januari door de bank genomen van analisten de laagste adviezen meekregen eveneens hoger. De gemiddelde winst van 5,9 procent wordt echter volledig gedragen door TNT Express wiens koers door het overnamebod van het Amerikaanse koeriersbedrijf UPS fors omhoog werd gekatapulteerd. Zonder het koersexploot van TNT Express daalt het gemiddelde naar -6,3 procent.

De aandelen uit de AEX of de AMX die de eurocrisis het beste trotseren, zijn naast TNT Express, Brunel, Arcadis, ASM International en Vopak. Zij sprokkelden dit jaar al een winst van 34,9 procent bijeen. Per saldo is die winst vrijwel twee keer zo groot op basis van de voorgespiegelde koersdoelen verwacht kon worden. Analisten schatten immers bij de jaarwisseling het koerspotentieel van dit vijftal in op slechts 17,8 procent.

De nieuwe beurslievelingen

Inmiddels zijn we 144 dagen verder. Zijn de financiële markten opnieuw in de ban van Griekenland en de eurocrisis. En in de tussenliggende periode hebben analisten hun adviezen voor een groot aantal aandelen aan de nieuwe realiteit aangepast.

Voornamelijk USG People, TNT Express, Nieuwe Steen, ASM International en CSM profiteerden hiervan. Van dit vijftal ging het gemiddelde advies relatief het hardste omhoog. Bij ASM International zelfs zodanig dat het fonds twintig plaatsen in de ranglijst won. Het is nu één van de meest geadviseerde aandelen uit de AEX/AMX. De andere vier beurslievelingen zijn Ten Cate, Brunel, Unit4 en Mediq. Als de analisten het bij het rechte eind hebben, dan zouden de koersen van deze vijf fondsen in de komende twaalf maanden met 35,5 procent moeten stijgen.

Heineken, Heijmans, TomTom, TNT Express en Logica zijn dan weer de fondsen met het laagste gemiddelde advies van analisten. Niettemin wordt van deze aandelen verwacht dat hun koers op termijn van twaalf maanden 23,6 procent hoger zal noteren. Wat aardig overeenkomt met het opwaartse potentieel van de AEX. Het gemiddelde koersdoel van analisten voor de AEX ligt op 365,13 punten. Dat is per saldo 23,4 procent boven de slotkoers van dinsdag 22 mei 2012 en ook anderhalve procentpunt beter dan het stijgingspotentieel van de DAX, de Duitse hoofdindex, maar dat terzijde.