Updates

Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CMcom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CMcom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Opinie Harry Geels, 3 mei 2012 14:20

Als de euro implodeert

0 0 Leestijd ongeveer

Er wordt, uit angst voor de toekomst van de euro, steeds meer spaargeld aangehouden in niet-eurovaluta’s. Een goed en waarschijnlijk zelfs beter alternatief is het kopen van obligaties van niet-eurolanden.

In de Volkskrant van vandaag stond een groot artikel over de mogelijkheden die mensen hebben om te sparen in niet-eurovaluta’s. De krant zette de mogelijkheden bij de diverse bekende banken op een rijtje omdat blijkt dat inwoners uit de eurozone in toenemende mate bevreesd zijn over de euro en hun geld in andere valuta’s willen stallen.

Banken werken niet mee

Uit cijfers van DNB blijkt dat sinds eind 2007 het bedrag dat is uitgezet in Zwitserse franks is verdubbeld, in Japanse yennen zelfs is vervijfvoudigd. In Amerikaanse dollars en Britse ponden stegen de aangehouden tegoeden met respectievelijk 25 en 40%. In deze cijfers zit behalve particulier vermogen ook kapitaal van pensioenfondsen.

Tegelijkertijd stelt de Volkskrant vast dat het voor particulieren niet gemakkelijk is een spaarrekening in een andere valuta te openen. Als reden wordt genoemd dat Nederlandse banken dit eerder ontmoedigen dan aanmoedigen. Er worden relatief veel kosten in rekening gebracht en in veel gevallen zou er geen rente worden vergoed op de rekening. ‘En als er rente wordt vergoed, zijn er zoveel kosten meegemoeid dat het saldo uiteindelijk negatief is’.

Als alternatief noemt de krant de mogelijkheid om in een niet-euroland zelf een spaarrekening te openen. Ook dat is niet gemakkelijk omdat men vaak een bewijs moet overleggen dat men in het betreffende land woont of werkt. Het is wel mogelijk met een koffer geld naar een beperkt aantal landen te reizen, maar vaak komt daar een boot- of vliegreis aan te pas (Kanaaleilanden of de Caribische eilanden).

Beleggen in obligaties

Er is een betere mogelijkheid, namelijk het beleggen in obligaties van solide niet-eurolanden. Ik heb hierover eerder een artikel in Beleggers Belangen geschreven. Dit kan gewoon in eigen land, door een beleggingsrekening te openen (en als u dat in beheer wilt laten uitvoeren ook nog door het aangaan van een beheerovereenkomst).

Het kopen van obligaties (solide en/of staat) uit landen als Noorwegen, Zweden, Australië, Canada en Denemarken (eventueel ook opkomende markten) heeft voor- en nadelen. Het grote nadeel, voor spaarders althans, zal waarschijnlijk zijn dat obligaties in waarde kunnen schommelen. Een ander nadeel is dat er kosten moeten worden betaald voor het beheren en bewaren van die effecten.

Voordelen zijn er echter ook. Men krijgt op de obligaties doorgaans een hogere rentevergoeding, vooral als men ook naar bedrijfsleningen durft te kijken. Een ander groot voordeel, althans in mijn ogen, is dat de aangehouden obligaties van de belegger zelf zijn. Mocht een bank omvallen dan bent u niet uw spaargeld kwijt. Tot slot hoeft men middels beleggen minder zaken te doen met een bank. Dat is een voordeel voor mensen die zo min mogelijk met banken te maken willen hebben.

 

Harry Geels is directeur Research en partner bij Inmaxxa Vermogensbeheer in Naarden. Daarnaast is hij hoofdredacteur van Traders Club Magazine (TCM). De informatie in deze opinie is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Geels geven zijn persoonlijke mening weer.